Megmentheti a szombathelyi piac felújítását az Éljen Szombathely!

Farkas Bazsi 2020-01-17 15:28:00
Minden eszköz megvan ahhoz a városvezetés kezében, hogy pénzt rakjon az uniós támogatáshoz. 300 millió forint kell még pluszban.

Tavaly novemberben elsőként írtunk róla, hogy másodszor sem lett sikeres az a közbeszerzési pályázat, amiben a szombathelyi Vásárcsarnok felújításához kerestek kivitelezőt. 


 
A Vásárcsarnok ügye már régóta húzódik. Ahogy azt már korábban is írtam, a piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az első sajtótájékoztatót ugyanis ekkor tartotta meg a fideszes városvezetés azzal, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd Szombathely. Aztán ahogy az a Fidesz alatt már csak lenni szokott ebből a látvány beruházásból sem lett semmi. 


 
Pedig Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy 2018-as Facebook-posztja szerint (amit éppen az országgyűlési választások előtt jelentetett meg) az épületet idén szeptemberben már át is adták volna.


 
Az Európai Uniótól 1 milliárd 200 millió forintot kapott a város a felújításra. Az első közbeszerzésre kapott legolcsóbb ajánlat a rendelkezésre álló összegnél 800 millió forinttal volt drágább


 
Az akkori fideszes városvezetés pedig a szokásos csodafegyveréhez nyúlt és csökkentette a műszaki tartalmat. Magyarul sok-sok elemmel lett szegényebb a terv, és a beépített anyagok minőségén is csökkentettek.  


 
A közbeszerzést másodszor is kiírták, ez sem lett eredményes. A dolog pikantériája, hogy a közbeszerzést még az előző városvezetés írta ki, ám a beérkezett ajánlatokat már az új értékelte. 


 
Azt mindenképpen muszáj leszögezni, hogy a terveket mindig a mindenkori városvezetés rendeli meg. A tervezőnek pedig szakmájából adódóan kellene tudnia, hogy az adott költségkeret mit enged meg. A szokásos építőanyag drágulással magyarázni egy 800, majd 300 millió forintos többletet igénylő kivitelezést elég sablnos. Minden esetre, az új városvezetés korábban úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen meg fogják vizsgálni, hogy mennyi pénzbe kerültek a végül eredménytelen kiírással záruló tervek és ezek elkészítéséért ki volt a felelős. 

Az biztos, hogy a Vásárcsarnok felújítása már 3 éve várat magára. 

Közben olyan ötletek is megfogalmazódtak a csarnok árusai között, hogy miért nem a 11-es Huszár út üresen álló laktanya épületeiből alakítanak ki egy új, modern csarnokot, persze azzal, hogy az épületek külső jellege megmaradna. A fővárosban nem egy ilyen példa van, elég csak a Hold utcai Vásárcsarnokra gondolni. A piac mostani épületét pedig akár el is lehetne tüntetni, és parkolókat létesíteni a helyén. Nagyban enyhíteni lehetne ezzel a környék parkolási gondjait. 
 

Az ötlet lehet, hogy jó de jelenleg nincs ilyen városvezetői szándék. Az inkább valószínű, hogy az Éljen Szombathely! vezette önkormányzat a zsebébe nyúl és kiegészíti az Uniótól kapott támogatási összeget. Információink szerint a január végi rendes közgyűlésen napirendi pontként tárgyalják a Vásárcsarnok ügyét.
 

A piac felújítása nem is csak a presztízs miatt lenne fontos Szombathelynek. Talán nem is kell mondani, hogy idegenforgalmi és bevásárló turizmus szempontból is elengedhetetlen lenne egy modern, minden igényt kielégítő Vásárcsarnok.
 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a heti Savaria Fórumban adott egy interjút, ebben azt mondja, hogy a Vásárcsarnok ügye még a Nagyszállónál is fontosabb. 370 millió forintot kell hozzátenni ahhoz, hogy a város ne veszítsen el 1,2 milliárdot. 

Szólj hozzá!

Mi szóltunk: minden drágább lesz

A benzin és az élelmiszerek drágulására készítik fel a lakosságot. A kispénzűeknek és a nyugdíjasoknak fáj majd a legjobban.

Cinizmus az életmentés feltételekhez kötése Ungár és Kanász-Nagy szerint

Az LMP politikusai semmitmondónak tartják az EMMI válaszát.

Olcsóbb lesz a vonatjegy több dunántúli viszonylaton

Sűrűbb és utasbarát kínálatot ígérnek a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.

702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg

702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

A fertőzöttek száma csaknem 33 millió, a halálos áldozatoké 996 ezer világszerte

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

Figyelem, úton végzett munka Csipkereknél!

Ma 16 óráig várható a befejezés.

Szavazategyenlőség miatt újabb időközi választás lesz a Vas megyei Kemeneskápolnán

Döntetlen lett az eredmény a két független polgármesterjelölt csatájában.

Kettős front várható

Délutántól záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

34 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb thrash metal zenésze

Rohan az idő: Cliff Burton 1986. szeptember 27-én halt meg a svédországi Dörarp közelében, mikor - a sofőr elmondása szerint - megcsúszó turnébuszból kizuhant.

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronvírusos lett

Otthonról készül a Rádió 1 összes műsora.

Hazai győzelem Gyirmóton

Továbbra sem megy a Vasasnak.

Agyevő amőbát találtak a csapvízben

Meghalt egy hatéves kisfiú.

Árokba csapódott egy kisteherautó Celldömölknél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Apuka lesz Jon Snow

Közeleg a tél...

Új módon fertőz a koronavírus

Magyar tudósok érdeme a felfedezés.

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

van még itt cikk a témában:

Harminc éve lettek a szovjet mintájú tanácsokból önkormányzatok

Évfordulós anyagunk a taxisblokád előestéjén zajló 1990-es helyhatósági választások tiszteletére.

Kerek egy éve, hogy utoljára hangzott el a szombathelyi közgyűlésben, hogy: bevándorláspárti szivárványkoalíció

A fideszes képviselők szinte minden felszólalásukban elnyomták ezt a jelzőt, az akkori városvezető új többségre. Később kiderült, hogy központi utasításnak engedelmeskedtek.