Megmentheti a szombathelyi piac felújítását az Éljen Szombathely!

Farkas Bazsi 2020-01-17 15:28:00
Minden eszköz megvan ahhoz a városvezetés kezében, hogy pénzt rakjon az uniós támogatáshoz. 300 millió forint kell még pluszban.

Tavaly novemberben elsőként írtunk róla, hogy másodszor sem lett sikeres az a közbeszerzési pályázat, amiben a szombathelyi Vásárcsarnok felújításához kerestek kivitelezőt. 


 
A Vásárcsarnok ügye már régóta húzódik. Ahogy azt már korábban is írtam, a piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az első sajtótájékoztatót ugyanis ekkor tartotta meg a fideszes városvezetés azzal, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd Szombathely. Aztán ahogy az a Fidesz alatt már csak lenni szokott ebből a látvány beruházásból sem lett semmi. 


 
Pedig Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselőjének egy 2018-as Facebook-posztja szerint (amit éppen az országgyűlési választások előtt jelentetett meg) az épületet idén szeptemberben már át is adták volna.


 
Az Európai Uniótól 1 milliárd 200 millió forintot kapott a város a felújításra. Az első közbeszerzésre kapott legolcsóbb ajánlat a rendelkezésre álló összegnél 800 millió forinttal volt drágább


 
Az akkori fideszes városvezetés pedig a szokásos csodafegyveréhez nyúlt és csökkentette a műszaki tartalmat. Magyarul sok-sok elemmel lett szegényebb a terv, és a beépített anyagok minőségén is csökkentettek.  


 
A közbeszerzést másodszor is kiírták, ez sem lett eredményes. A dolog pikantériája, hogy a közbeszerzést még az előző városvezetés írta ki, ám a beérkezett ajánlatokat már az új értékelte. 


 
Azt mindenképpen muszáj leszögezni, hogy a terveket mindig a mindenkori városvezetés rendeli meg. A tervezőnek pedig szakmájából adódóan kellene tudnia, hogy az adott költségkeret mit enged meg. A szokásos építőanyag drágulással magyarázni egy 800, majd 300 millió forintos többletet igénylő kivitelezést elég sablnos. Minden esetre, az új városvezetés korábban úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen meg fogják vizsgálni, hogy mennyi pénzbe kerültek a végül eredménytelen kiírással záruló tervek és ezek elkészítéséért ki volt a felelős. 

Az biztos, hogy a Vásárcsarnok felújítása már 3 éve várat magára. 

Közben olyan ötletek is megfogalmazódtak a csarnok árusai között, hogy miért nem a 11-es Huszár út üresen álló laktanya épületeiből alakítanak ki egy új, modern csarnokot, persze azzal, hogy az épületek külső jellege megmaradna. A fővárosban nem egy ilyen példa van, elég csak a Hold utcai Vásárcsarnokra gondolni. A piac mostani épületét pedig akár el is lehetne tüntetni, és parkolókat létesíteni a helyén. Nagyban enyhíteni lehetne ezzel a környék parkolási gondjait. 
 

Az ötlet lehet, hogy jó de jelenleg nincs ilyen városvezetői szándék. Az inkább valószínű, hogy az Éljen Szombathely! vezette önkormányzat a zsebébe nyúl és kiegészíti az Uniótól kapott támogatási összeget. Információink szerint a január végi rendes közgyűlésen napirendi pontként tárgyalják a Vásárcsarnok ügyét.
 

A piac felújítása nem is csak a presztízs miatt lenne fontos Szombathelynek. Talán nem is kell mondani, hogy idegenforgalmi és bevásárló turizmus szempontból is elengedhetetlen lenne egy modern, minden igényt kielégítő Vásárcsarnok.
 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a heti Savaria Fórumban adott egy interjút, ebben azt mondja, hogy a Vásárcsarnok ügye még a Nagyszállónál is fontosabb. 370 millió forintot kell hozzátenni ahhoz, hogy a város ne veszítsen el 1,2 milliárdot. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.