fotó: Vágvölgyi Bálint

Nem zár be a Szombathelyi Vásárcsarnok a felújítás idején sem

Nagy Donát
2020. február 18. kedd, 10:10
Persze néhány árus ideiglenesen máshol kínálja majd a portékáját, cserébe egy év múlva sokkal szebb lesz az egész piac.

A szombathelyi piac kálváriája 2016-ban kezdődött. Az akkor még fideszes városvezetés azzal reklámozta magát, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd a város. Aztán sokáig semmi sem történt. Később, a 2018-as választások előtt Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő ismét a piac felújításával kampányolt. 

 

2018 őszén aztán kiderült, hogy továbbra sem történik semmi az épülettel, ugyanis nem sikerült lebonyolítani a közbeszerzést, mivel nagyon drága terveket álmodtak meg, amire egyszerűen nem volt meg a szükséges pénz.

 

Úszni látszik a szombathelyi piac felújítása

Farkas Bazsi Második körben is eredménytelen volt a közbeszerzés. A meglévő pénznél több száz millió forinttal többért tudnák felújítani az épületet. 1 milliárd 200 millió forint - ennyit kapott Szombathely az Európai Uniótól a Vásárcsarnok, vagy ahogy a köznyelv emlegeti piac felújítására.

 

Sokáig úgy tűnt tehát, egyszerűen elúszik a EU által felkínált 1,2 milliárd forint is.

 

A tavaly felállt új városvezetés szerint 354 millió forint kellett még a vásárcsarnokhoz. Erről aztán január 30-én döntött a város közgyűlése, ahol a szombathelyiek visszajelzései alapján az Éljen Szombathely képviselői megszavazták a plusz forrást. 

 

Alig hisszük, de négy év huzavona után tényleg megújul a Szombathelyi Vásárcsarnok.

 

 

Hogy a nyitva tartással kapcsolatos félreértéseket elkerüljük, az intézmény igazgatóját kérdeztük meg a felújításról.

 

Polákovics Marietta elmondta, hogy jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás zajlik. Az Önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága értékelte a beérkezett ajánlatokat, és megtette javaslatát a döntéshozó felé.

 

A beruházás nagysága miatt az eljárás dokumentumait ellenőrzi a Miniszterelnökség Helyettes Államtitkárságának Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya (KFF), és ha mindent rendben talál, akkor tanúsítványt ad ki a szabályosságról. A KFF támogató tartalmú záró tanúsítványának birtokában lehet majd megkötni a kivitelezési szerződést.

 

 

Az ajánlattevők ajánlati kötöttségének határideje 2020. március 13., azaz eddig kell majd dönteni a szerződésekről.

 

Az intézmény ezért elindított már egy folyamatot, a bérlőkkel arról egyeztettek, hogy március 12-i határidővel kell kiüríteni a csarnok bizonyos részeit. 

 

Maga a felújítás várhatóan április elején indul meg ténylegesen.

 

A közbeszerzési eljárás dokumentációja alapján a munkákra 12 hónap áll rendelkezésre.

 

 

A kivitelezés tervezett ütemezése alapján a munkálatok először az I. csarnok (a Hunyadi út felé eső épületrész) fejépületében és a II. csarnokban zajlanak. Amikor ezek elkészülnek, akkor kerül csak sor az I. csarnok árusító részeire. Az arra igényt tartó bérlők számára az átmeneti időszakban a III. szabadtéri piac helyén - a mostani nyitott részen - felállított sátorban biztosítanak helyet.

 

 

Azaz az első ütemben az I. csarnok és a sátor lesz nyitva a vásárlók előtt, és a második ütemben történik a "csere", az árusítás akkor a már elkészült II. csarnokban folyik tovább.

 

Így a városi piac a felújítás ideje alatt is üzemel.

 

Fontos továbbá a biciklivel érkezők vásárlását is támogatni, és ezt a fajta életérzést átadni, a kerékpárral ide látogatók vásárlását is elősegíteni. A hétvégi, egyszeri nagybevásárlás helyett ezért ösztönözni szeretnénk a jövőben, hogy a hét többi napján is látogassanak el hozzánk a vásárlók - ezzel csökkenhetne a hétvégi autóforgalom is. Emiatt a későbbiekben a délutáni nyitvatartást szintén preferáljuk majd.

- mondta Polákovics Marietta a beszélgetés végén.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás