Mégiscsak felújítják a szombathelyi Vásárcsarnokot?

Farkas Bazsi 2020-01-30 08:41:00
Igazgatót kap a piac és az Agora is. Közgyűlésről blogolunk.

15:03 Vége a nyilvános ülésnek

Még zárt ülésen tárgyalnak egy napirendi pontot , de ezzel mára vége.

Köszi a figyelmet!!! Februárban ismét közgyüli, akkor hasonló formában adunk hírt a legfontosabbakról.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

14:56 - Megvannak az igazgatók

Polákovits Marietta lett a Vásárcsarnok igazgatója.
Az Agora élére Horváth Zoltánt választja meg a testület. 

 

14:49 - Polákovits Marietta lehet a Vásárcsarnok új igazgatója

Ehhez azonban még meg kell őt szavaznia a közgyűlésnek. Minden esetre a Gazdasági és Jogi Bizottság őt támogatja. 

Illés Károly a Fidesz frakció nevében mondja, hogy ők is őt támogatják. Illés azt is hozzáteszi, hogy Horváth Zoltán pályázatát azonban nem támogatják, mivel szerintük Horváth kinevezése egy politikai alku része. (Horváth korábban az LMP színeiben politizált.) 

 

14:37 - Elfogadják a jegyzői beszámolót

Még mindig sötét van a Sugár úti futópályákon.

Szociális lakásügyek után Czeglédy ezzel folytatja. Vannak sötét foltok a Csónakázó-tó körül is. Ennek is utána kellene nézni.

Nárai Ernát, a Vagyongazdálkodási Iroda, irodavezetőjét búcsúztatja el a közgyűlés. 20 éve dolgozik a városházán, februártól a Vasi Víznél folytatja a munkáját. 

A közgyűlés jóváhagyja a beszámolót. Személyi kérdések jönnek. Az igazgattót választanak az Agora és a Vásárcsarnok élére. Előtte azonban szünet következik. 

Addig meg nézzük meg ByeAlex legújabb dalához készült klipjét.

ByeAlex és a Slepp feat. Manuel - Merülök

Augusztus 21. Budapest Park!


 

14:20 - Gyanús wc felújítás

Több, mint egymillió forintot különített el a városvezetés a fő téri nyilvános illemhelyek felújítására - azt mondja Takátsné, hogy ez nagyon sok, szerinte túlárazott.

Nemény azt mondja, hogy sokszor, ami nagydolognak tűnik, az végül kisdolog lesz. De minden adatot meg fognak adni képviselő asszonynak, hogy tisztán lásson a kérdésben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Tóth Kálmán és Horváth Soma is felszólal és visszautasítja a gyanúsítást. Horváth Soma azt mondja, hogy Tenki Mária  2006 óta képviselője a belvárosnak, mégsem szorgalmazta az illemhely rendbetételét. 

A képviselő asszony most azt mondja, hogy neki ahhoz joga van, hogy ezeknek utána kérdezzen.

Horváth Attila alpolgármester szólal fel. Azt mondja, hogy szembemenve az elmúlt 9 év gyakorlatával ők transzparensé tették a városvezetést, megadva minden lehetőséget az ellenzéknek a betekintésre. 

 

 

14:12 - Folytatjuk

50 millió forintot szavaznak meg a Sportiskolának. 

Továbbá döntenek a Farkas Károly utcai Tornacsarnok Bérbevételéről is. A Nemzeti Sportközpontoktól veszi bérbe a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Gyorsan leszavaznak még két napirendet. Már a hetediknél tartanak.

 

12:09 - Szünet

Mindenki menjen ebédelni, fél kettőkor találkozunk! 

Addig meg nézzétek meg a Kowalsky Meg a Vega zenekar basszus gitárosával, Jimmyvel készült beszélgetésünket.

 

12:07 - Lesz pénz a piacara

2 milliárd forint folyt be a Schaffler által megvett földterület eladásából. Most ennek helyes elköltéséről beszél Tenki Mária. Azt mondja okosan kell gazdálkodni ezzel a pénzzel, és azt kéri a városvezetést, hogy mutassa be a terveit, a brüsszeli pénzek érkezéséről és azok elköltéséről. 

Nemény azzal folytatja, hogy sok mindent kaptak a nyakukba. Például a hulladékgazdálkodást, ami 500 millió forintot vesz ki ismét a város zsebéből. 

Megszavazzák, hogy a Vásárcsarnok kapja meg a plusz 354 millió forintot, kezdődhet a felújítás. 

 

12:00 - A tervezett terveket, ne csak tervezzék megvalósítani, hanem legyen a terv a megvalósítás

Lendvai Ferencet (Fidesz-KDNP) hallottuk, útfelújításokról nyilatkozni. 
 

11:48 - Vásárcsarnok

A nap talán egyik legfontosabb pontja jön, vagy legalábbis a szombathelyieket leginkább érintő napirend. 354 millió forintot kellene hozzátennie a városnak az EU-tól kapott 1,2 milliárd forinthoz, ahhoz, hogy megkezdődhessen a csarnok felújítása.

Megmentheti a szombathelyi piac felújítását az Éljen Szombathely!

Farkas Bazsi Minden eszköz megvan ahhoz a városvezetés kezében, hogy pénzt rakjon az uniós támogatáshoz. 300 millió forint kell még pluszban. Tavaly novemberben elsőként írtunk róla, hogy másodszor sem lett sikeres az a közbeszerzési pályázat, amiben a szombathelyi Vásárcsarnok felújításához kerestek kivitelezőt. A Vásárcsarnok ügye már régóta húzódik.

Jól elvitatkoznak azon, hogy most miért is van pénze a városnak. Illés szerint azért mert nem költötték el útfelújításra, Horváth Attila szerint meg felesleges kiadásoktól mentették meg a várost, ezért van most tele a kassza.

 

11:44 - Jönnek a pénzügyek

Költségvetés módosítás, SZMSZ módosítás.

30 millió forintot adnak pluszban az épülő Egészségügyi Alapellátó Központra, mivel az energiaellátás kiépítésére még pluszban ennyi pénz kell.

 

11:41 - 24 millió forintot kell fizetnie a Stylnek a város felé

Elmaradt bérleti díj tartozása van a cégnek. A bérleti szerződését csak akkor hosszabbítják meg ha február 20-ig kiegyenlítik az elmaradt 24 millió 281 ezer 352 forintos tartozását. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

 

11:37 - Óvodák és bölcsődék maradjanak szombathelyi fennhatóság alatt

Ezt szavazzák meg elsőként - László Győző javaslata volt, a napokban felröppent hírekre reagálva. 

Elutasítja a közgyűlés a gyűlöletbeszédet. 
 

 

11:25 - Témát adtam a közgyűlésnek

Illés Károly tér ki egy minap megjelent cikkemre. Elmagyarázza, hogy Puskás Tivadar tájékoztató füzete megjelent, csak nem tudott eljutni minden háztartásba. 

Nem jelenhetett meg Puskás ismertető füzete a kampányidőszakban, inkább lefújta az egészet

Farkas Bazsi Szombathely elmúlt 9 évét mutatta volna be, szerinte. Tegnap írtunk róla, hogy hiába kerestük a postaládánkban, csak nem találtuk azt az ismertető kiadványt, amit a korábbi szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar képviselői keretéből szeretett volna kinyomtatni és eljuttatni minden helyi postaládába. Puskás számítását azt húzta keresztbe, hogy bár saját költségkeretéről volt szó, ehhez mégis közgyűlési jóváhagyás kellett.

Azt mondja, hogy a cikk szerzője, vagyis én, ott dolgozok a hivatalban. Hát basszus, eddig nem kaptam fizetést, de akkor most szólok, ha valóban ott dolgozok, kéne fizu ám!!!+! 
 

 

11:11 - Még mindig csak az első napirendi pontnál tartunk

Horváth Gábor képviselő a Szombathelyi Médiaközponttal folytatja. Azt mondja, hogy vizsgálják a központ pénzügyi működését, a vizsgálat azonban egyelőre még nem zárult le. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) képviselő azzal folytatja, hogy az ellenzéki képviselőknek a városért kell dolgozni, nem Hende Csabának megfelelniük. A Metro áruház melletti gyalogátkelőhelyet említi, ezzel ugyanis még tartoznak az ott lakóknak.


 

11:03 - Gáz van

Vagyis, hogy nincs. Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) képviselő arról beszél, hogy a Derkovitson voltak problémák a gázszolgáltatással. Aztán beszél a Bolyai utcában épülő pihenőparkról is.

 

10:56 - Niedermüller Péter több figyelmet kap a szombathelyi Fidesztől, mint maga Szombathely

Ezt mondja Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) tanácsnok. Aki szó szerint idézi a Niedermüllert. 

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) szintén azzal nyit, hogy a napirend pontja a beszámoló a két közgyűlés közötti időszakról. Sorolja is mi mindent tett ebben a periódusban. Megnézte hová ültethetők fák, hová kellenek még térfigyelő kamerák. A szombathelyi drogprevencióért ő lett a felelős, sok a munka, mert az elmúlt időszakban nem nagyon foglalkoztak a területtel. 

10:43 - Kerítést építenének

Na nem a határra, hanem az Aréna óvoda köré. 30 millió forint kellene még pluszban, hogy egy szép, új kerítés épülhessen az ovi köré. Ezért kampányol most a Fidesz. Sátory is. 

10:30 - Sátory is felül a Niedermüller bicajra

Teker rajta egyet. Meg amellett is érvel, hogy miért kell Budapesten találkoznia Neménynek Hendével. Aztán a Trianon emlékművel folytatja. Támogatja az emlékművet és komolyan kell erről beszélni. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Sátory dicséri a kormányt, hogy milyen jó, hogy sok pénzt kapott a város az Aréna óvoda felújítására, csakhogy a pénz nem kormányzati, hanem EU-s. 
 

 

10:25 - Ne éljünk kettős mércével!

László Győző (Éljen Szombathely!)  azt mondja, hogy Horváth Csaba bizottsági tag a napokban azt mondta, hogy magyar embernek nem tetszik a szombathelyi színház darabja. Akkor most ő nem magyar ember, mert neki például tetszett a darab? - ezt kérdezi László. Vagy például ne menjenek el szó nélkül Hende Csaba tavalyi gyűlöletkeltő beszéde mellett sem. 

Ne éljünk kettős mércével - mondja László.

 

10:14 - Niedermüllert már az Ágh is húzza

Most Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) képviselő tekeri tovább a Niedermüller verklit. Aztán azt mondja, hogy a körzetét érintően sok fejlesztésre lenne szükség, mert nagyon el vannak hanyagolva a peremkerületek.

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) tanácsnok nyom rá egy riposztot, azt mondja, hogy az elmúlt 9 évben Ágh fraciótársai vezették a várost. Hát miért nem tudott náluk lobbizni egy kicsit jobban.

 

10:02 - Ez nem magatartás


Most már nagyon kezd elaprózódni a Niedermüller téma. Nemény egyébként azt mondja, hogy nem érti miért nem a saját választókörzetükkel foglalkoznak a választott képviselők az országos politika helyett.

Fotó: Vágvölgyi Bálint


Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) int rendre a polgármesteri titkárságon. Az nem magatartás, hogy levelek nem érkeznek meg a polgármesterhez és emiatt rágalmazza az országgyűlési képviselőt. 

Továbbá javaslatokkal él, hogy a belvárost érintő fejlesztések kapcsán, egyeztessenek vele is, mint a körzet képviselőjével.

Látványosságnak használnák fel a szombathelyi Pelikán park varjait

Székely Zoárd Megoldás lehet a környéken lakók számára. Már az előző ciklusban vette fel a városvezetés a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas megyei kirendeltségével egy Pelikán Parkban elhelyezhető tanösvény ügyében.


 

9:45 - Niedermüller Péter a téma

Czeglédy Csaba (Független) az javasolja, hogy a SZOVA hozzon létre egy ügyfélszolgálati irodát a Kossuth Lajos utcában.

Fotó: Vágvölgyi Bálint


Aztán Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselő veszi elő a Niedermüller Péter- kártyát. Szerinte Niedermüller rasszista megjegyzést tett. Azt kérdezi mi erről a véleménye Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!) képviselőnek és Nemény Andrásnak. Kecskésnek van egy javaslata is, hogy a közgyűlés ítélje el Niedermüller szavait.

Nemény azt mondja, hogy nem fogja engedni, hogy az országos politika gyűrűzzön a szombathelyi közgyűlésbe.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő ismét gyakorlatias. A szombathelyi iskolák kerületi besorolását hozza elő. Azt mondja, hogy a kámoni gyerekek nehezen tudnak beiratkozni a kámoni iskolába, mert szerencsétlenül lett kijelölve a tankerület. Azzal folytatja, hogy 60-70 fának a helyét találta meg a körzetében. 

Horváth meghívja a februári fogadóórájára, a fejlesztésekért felelős alpolgármester és az osztályvezetőt, irodavezetőt, hogy együtt dolgozzanak a városért.

Kecskés ismét szót kér. Nagyon izzadságszagúan próbál belekötni Neménybe, illetve az ő országos szerepvállalásába. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Nemény azt mondja, hogy szavazni fognak Kecskés javaslatáról, de mélyebben nem megy bele.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető veszi át a stafétát Kecskéstől. Ő is Niedermüller Péterrel kezdi, majd azzal, hogy Nemény hazudik. Mert egy interjúban azt mondta a polgármester, hogy megkeresésére nem válaszolt Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő. Pedig de. Illés szerint az sem igaz, hogy a városi projektek nem megfelelően készítették el.

Nemény azzal válaszol, hogy nem egy esetben volt probléma a városban elkészült projektek kivitelezésével. Aztán azt mondja, hogy ő nem kapta meg eddig Hende levelét a polgármesteri emailcímére. Azt meg aztán végképp nem érti, hogy neki miért kellene Budapestre mennie Hendéhez Szombathelyről beszélnie. 

Hende ugyanis azt üzente, hogy várja Nemény a budapesti irodájában.

 

9:15 - Molnár Miklós már nem tagja a közgyűlésnek

A mai ülésen már nem vesz részt a Pro Savaria leköszönő képviselője.

 

9:13 - Közvilágítás

Ezzel kezd Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester. Azt mondja sok lakossági jelzés érkezett amiatt, hogy későn kapcsol be és korán kapcsol le a közvilágítás. Alkonykapcsolót fognak beépíteni a rendszerbe, ez 15 millió forintot jelent Szombathelynek, de nem kérdés, hogy kifizetik-e ezt a pénzt. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint


Trianon emlékművet fog felállítani Szombathely. Nemény azt mondja, hogy kicsit későn jött a kérés, a korábbi ciklus alatt is érkezett erre vonatkozóan kérés, de akkor ezt nem szavazták meg. Most azt javasolja, hogy a Jókai parkban a régi szökőkút helyén álljon az emlékmű. 


 

 

8:41 - Jó reggelt mindenkinek!

A múlt heti rendkívüli közgyűlés után ma a rendes havi közgyűlésre hívták össze a képviselőket a szombathelyi városházára. 8 napirendi pont van, igaz ezekben több alpont is található. 

Olyan ügyekben kell döntenie a szombathelyi testületnek, minthogy adnak e plusz 360 millió forintot a Vásárcsarnok felújítására, vagy hogy a következőkben ki legyen a piac és az Agora igazgatója.

 Mindjárt kezdünk, addig is mindenki szépen reggelizzen meg. Például narancsos pizzával.


 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.