Nincs minek örülni: egy méretes fideszes csapdába sétált bele Karácsony Gergely és kérdés, hogyan mászik ki belőle

Bazsó Bálint 2021-08-31 14:13:00
A főpolgármesternek valójában nem örülnie kéne, hanem tüzet oltania. Most pazarolták el ugyanis az erőforrásaikat, tartalékaikat, anyagi forrásaikat egy olyan mellékhandszíntérre, ami csak igen keveseket érint, és azokat sem feltétlenül mozgat meg.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Elégedetten jelentette be Karácsony Gergely, hogy a Kúria döntése értelmében öt kérdéséből kettőben, a kínai Fudan Egyetemről és az álláskeresési támogatás hosszáról népszavazás tartható. De mint mondta: továbbra is azon dolgoznak, hogy az európai ügyészséghez csatlakozásról, a koronavírus járvány elleni hatékonyabb védekezésről és "az autópályák ellopásának" megakadályozásáról is lehessen népszavazást tartani.

Az öröm és lelkesedés persze érthető, hiszen a politika nagyobbrészben a kezdeményezésről és tematizálásról szól, ám láthatóan Karácsonyék (és az ellenzék) több szempontot nem vettek figyelembe

Ez pedig az erőforrás, és a kérdések tematizációs ereje.

Előbbi egyszerű, mint egy kormányzati plakát: míg a kormányzati oldal évek óta végtelen erőforrásból kampányolhat gyakorlatilag megállás nélkül, addig az ellenzék abból főzhet csupán, amit az állam ad: a párt és alapítványi támogatásokból. A kettőt még összehasonlítani sem nagyon érdemes: az ellenzék mögött összesen pár milliárd, a kormányzati mögött több száz milliárd forint áll rendelkezésre, a komplett magyar államigazgatásról nem is beszélve.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Sokba fog ez kerülni

Karácsonyék vélhetően maguk sem számoltak azzal, hogy bármilyen népszavazási kezdeményezésük átmehet a kormányzati szűrőkön, ám ezzel egy merőben új helyzetbe lavírozták, vagy inkább kényszerítették saját magukat:

ahogyan az előválasztást, úgy most a népszavazást is végig kell csinálni, különben óriási arcvesztés lesz a vége. Kerül, amibe kerül.

És sokba fog kerülni. 

A népszavazás kiírásához ugyanis 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni, ami

elképesztően sok erőforrást köt le - mind anyagi, mind személyzeti oldalon - mindezt az Országgyűlési választásra ráfordulva, a kampány kapujában.

A véges anyagi háttérrel rendelkező ellenzék már a valós tematizációs erővel nem bíró előválasztással is óriási költségbe verte magát, amit most - Karácsonyék - megfejelnek egy olyan népszavazással, ami Budapesten és azon kívül is csak a hardcore ellenzéki szavazókat fogja megmozgatni.

Talán.

A kínai Fudan Egyetem ugyanis, legyen bármennyire is hátrányos hazánkra nézve, csak korlátozott tematizációs erővel bír, egy olyan identitáspolitikai kérdés, amin remekül el tud nyammogni az értelmiség még évekig, a széles választói réteget viszont alig-alig éri el, még akkor is, ha a Diákváros köré próbálják építeni a kampányt. 

De kit fog érdekelni az álláskereségi járadék egy munkaerőhiányos országban?

Nem jobb a helyzet a másik, átengedett kérdés esetében sem Az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítása valóban fontos kérdés, hiszen ez a járadék uniós szinten a legrövidebbnek és legalacsonyabbnak számít, vagyis tényleg botrányos a jelenlegi állapot.

Ám ettől még senki nem számítson arra, hogy álláskereső magyarok milliói rohannak majd aláírni az ellenzéki standokhoz Kőszegtől Záhonyig, aminek egyetlen, igazán egyszerű oka van. 

Nincsenek ennyien.

A KSH júliusi adatai szerint a munkanélküliek száma 189 ezer fő - ennek egyötöde, mintegy 46 ezer fő ráadásul pályakezdő - vagyis ennyi embert érint közvetlenül az álláskereségi járadék kérdése, ráadásul egy olyan, munkerőhiányos országban, mint hazánk, ahol egy tisztességes banánköztársaság szintjére sikerült leépíteni a munkavállalói jogokat, ott a 4,7 millió foglalkoztatottnak vélhetően nem az álláskereségi járadék jár nap mint nap az eszében, hanem az, hogy miért kell három műszakban szó szerint halálra dolgoznia magát, miért kell betegen betámolyognia a munkahelyére, miért kell állandóan túlóráznia, ezt miért nem fizetik ki és a tetejébe: miért nem emelheti fel a szavát urambocsánat, sztrájkolhat ez ellen.

Összefoglalva: Karácsony Gergelyéknek valójában nem örülnie kéne, hanem tüzet oltania, mert most pazarolták el az erőforrásaikat, tartalékaikat, anyagi forrásaikat egy olyan mellékhandszíntérre, ahol nincsenek győztesek és vesztesek, csak ők, egyes egyedül.

Szólj hozzá!

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.