Tulajdonképpen egy bűnszervezet működik a Fidesz logója alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Nagy Donát 2021-07-28 11:17:19
Újabb vallomás arról, miként mennek a dolgok egyes kormánypárti vezetésű településeken.

Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a martfűi fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni

– mondta Kósa Lajos, Rákóczifalva város volt fideszes polgármestere (nem a volt debreceni polgármester és volt Fidesz alelnök) az Átlátszónak arról, hogy próbálták egyes Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes vezetők rávenni, hogy bizonyos pályázati pénzek, közpénzes megbízások a megfelelő emberekhez jussanak, vagy hogy egy projekthez az önkormányzata vegye meg a kinézett ingatlant.

A cikket a Telex szemlézte, abban pedig elképesztő állítások szerepelnek:

– Közvetítőkön keresztül megkereste Kósát és több környékbéli polgármestert Orbán Viktor miniszterelnök egyik testvére, Orbán Áron, „hogy felajánlja a segítségét a sikeres pályázáshoz”. A lap azt írja, két másik helyi polgármester is azt mondta nekik, hogy 2016 körül egy martfűi szállodában ők is találkoztak Orbán Áronnal. A lap meg akarta kérdezni Orbán Áront erről, de nem érte el, ahogy a Miniszterelnökségtől sem válaszoltak a feltett kérdéseikre.
– A Belügyminisztérium volt helyettes államtitkára, a már meghalt Hoffmann Imre egyszer arra akarta rávenni Kósát, hogy legyen egy projekt a helyi múzeum fejlesztésére, amihez egy román település önkormányzatán keresztül kellett volna utaztatni a pénzt ahhoz, hogy a támogatást itthon lehessen arra fordítani, amire egyébként nem lehetett volna.
– Szintén Hoffmann utasítására az önkormányzatnak meg kellett vennie egy ingatlant 7,5 millió forintért, csak azért, mert a helyi tűzoltó egyesület elnökének ismerőse már évek óta nem tudta azt eladni, valamint meg kellett venniük egy teremgarázst a hozzá tartozó udvarral 50 millió forintért egy akkori Fidesz-képviselőtől, Tóta Árontól.
Szalay Ferenc szolnoki polgármester, a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es választókerületi elnöke és Kállai Mária, fideszes országgyűlési képviselő, előtte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja azt mondta Kósának, hogy „patrióta”, vagyis Hoffmann utasításait végre kell hajtani. Szalay az Átlátszónak tagadta, hogy bármilyen ügyben, legyen az pályázat vagy ingatlan-vásárlás, esetleg megbízandó cégek kapcsán tanácsot adott volna a rákóczifalvai önkormányzat vezetésének. Kállai pedig azt mondta a lapnak, ő nem mondott olyat, hogy a patrióta utasításait követni kéne, és hozzátette, rágalmazásért feljelenti Kósát.
– A Belügyminisztérium az Átlátszónak azt írta, „Rákóczifalva hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatásban (illetve járási startmunka támogatásban) részesült, melynek odaítélésről a járási hivatalok saját hatáskörben döntenek, így dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr a pályázatok elbírálásában nem vett részt, ahogy a projektekben sem, nem végzett tevékenysége értelemszerűen nem vizsgálható, nem ellenőrizhető”.
– Szalay Ferenc választókerületi elnök és Bene Ildikó volt országgyűlési képviselő Túróczi Imrét (korábban a szolnoki önkormányzat gazdasági igazgatója, jelenlegi polgármester Rákóczifalván) javasolta mellé mentornak, tanácsadónak. Kósa szerint Túróczi egyszer a település közvilágításának fejlesztését javasolta, ehhez pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz István cégét is beajánlotta. Kósa szerint ő nem támogatta a szerződéskötést, mert irreálisan magas áron dolgozott volna a cég.
– Kósának felsőbb nyomásra kellett megrendelnie egy Rákóczi-szobrot a településre.
– Attól kezdve, hogy nemet mondott az általa mutyi-gyanúsnak, szabályellenesnek ítélt szerződésekre, büntetésként folyamatosan megnehezítették az ő munkáját és az általa vezetett település működését. Az ügyészségi vallomásában azt is írja, két alkalommal is benyújtotta a lemondását, de Szalay Ferenc azt mondta, hogy vonja azt vissza, mert pénzügyi átvilágítást fognak megrendelni, és abból ők jönnek ki rosszul. Szalay tagadta az Átlátszónak, hogy nem engedve volna lemondani Kósát.

Fotó: Pixabay

Kósa azt mondta az Átlátszónak, hogy látta „az irányított pénzosztást”, például a pályázati pénzek, megbízások „csókosokhoz” irányítását, de állította, ő ebben nem akart részt venni. 2020-ban tavaszán bejelentést is tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. A lap szerint 2021 januárjában a NAV gyanúsítottként hallgatta ki Kósát, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Az Átlátszó azt írja, a kihallgatási jegyzőkönyvben az is benne van, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította ezeket a pénzeket (összesen 160 197 505 forintot), hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Kósa szerint ő nem követett el bűncselekményt. Az ügyben még tart a nyomozás.

A cikk szerint hasonló ügyben már zajlik egy per Jász-Nagykun-Szolnok megyéből: az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Boldog István fideszes országgyűlési képviselő és nyolc társa ellen. Nagy Szilárd volt fideszes kengyeli polgármester volt az, aki egy vádalku keretében arról beszélt a hatóságoknak, hogyan voltak előre leosztva Boldog körzetében az EU-s pályázatok.

A vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. A Központi Nyomozó Főügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és hatmillió forint értékű vagyonelkobzást kér a fideszes parlamenti képviselőre, valamint a közügyektől is eltiltanák öt évre.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.