Vas Kata Blanka sikerétől és Hosszú Katinka visszalépésétől volt hangos az olimpia ötödik versenynapja

Kovács Lilla 2021-07-27 20:55:00
Napi összefoglalónk.

A mai nap is bővelkedett izgalmakban, annak ellenére, hogy ez nem a döntők napja volt. De nézzük csak, milyen eredményeket szereztek a magyar sportolók!

Triatlon:

Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében, míg a másik magyar, Kovács Zsófia kiesett.

Az 56 fős mezőny kezdését hátráltatta a jégeső, 15 perces késéssel kezdtek, a folytatásban pedig a szél és a hideg nehezített a versenyen.  Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötfős csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott.

A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt. Kovács az MTI-nek elmondta: két napja meghúzta a vállát, így az úszás során berövidült a kartempója, az első szám pedig nagyon rosszul sikerült neki. "Jelentős hátrányt szedtem össze, a depóban már világosan láttam, hogy a mezőny nagyobb része addigra elment. A bringára egyedül ültem fel, és mindent elkövettem, hogy felzárkózzam. Szedtük össze egymást a többiekkel, kialakult egy hátsó sor, de az utolsó körre már csak úgy mehettünk ki, hogy végig a biztonsági sávban kellett tekernünk. Ezt meg is tettük, de a futást ennek ellenére mégsem tudtuk elkezdeni, a depóban nem engedtek oda minket a cipőinkhez. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam futni, mert valami jó közepes helyezést talán elérhettem volna" - nyilatkozta.

Az aranyérmet a 33 éves bermudai Flora Duffy szerezte meg nagy fölénnyel. Ez volt Bermuda első olimpiai aranyérme.

A férfiak versenyében hétfőn a magyarok közül Bicsák Bence a hetedik, Tóth Tamás pedig a 29. helyen végzett.

    Eredmények:
    triatlon, nők, olimpiai bajnok:
    -------------------------------
    Flora Duffy (Bermuda) 1:55.36 óra
 2. Georgia Taylor-Brown (Nagy-Britannia) 1:56.50
 3. Katie Zaferes (Eghyesült Álalmok) 1:57.03
...12. Bragmayer Zsanett 2:00.00
Kovács Zsófia helyezetlen.


(MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Tollaslabda:

A tollaslabdázó Sárosi Laura keddi találkozója előtt visszalépett a tokiói olimpiától, mivel vasárnapi mérkőzésén részleges Achilles-ín-szakadást szenvedett.

A Magyar Olimpiai Bizottság kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Sárosit a korábbi világelső thaiföldi Ratchanok Intanon elleni 2-0-s vereség során sérülése még nem akadályozta játék közben. Azt azonban már nem teszi lehetővé, hogy folytassa további szereplését a riói olimpikon Sárosi, ezért a malajziai Soniia Cheah elleni magyar idő szerinti 7.00-kor vívandó mérkőzés előtt kénytelen visszalépni a további versenyzéstől.

Sárosi az MTI-nek elmondta: már a találkozó után bicegve érkezett vissza az olimpiai faluba, másnap reggelre pedig vérömleny keletkezett a sarkánál. A hétfői vizsgálatok kimutatták az Achilles alsó részén a részleges beszakadást, és bár az orvosi stáb mindent megtett, nem javasolták a pályára lépést. "A bal lábammal lábujjhegyre sem tudok emelkedni, így nem tudnék ugrani sem, emiatt összeszorított foggal sem tudnék játszani" - hangsúlyozta Sárosi, aki kedden reggel kapta meg a végső diagnózist, amely miatt visszalépett. "Csalódott vagyok. Egy sérülés sosem jön jókor, de most végképp nem. Ugyanakkor örülök, hogy egy meccset tudtam legalább játszani. Ebben az olimpiában az út volt, ami fontos volt, és azt élveztem. Ezt a sérülést majd később fogom tudni feldolgozni."

Krausz Gergely szoros csata végén elveszítette második csoportmérkőzését, így biztosan hármasa utolsó helyén zár a tokiói olimpián, melyen ezzel véget ért a magyar tollaslabdázók szereplése. Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója vasárnap a J jelű hármasban két szettben kikapott a világranglistán ötödik indonéz Anthony Sinisuka Gintingtől. Kedden a játékokra 29. helyen kijutott orosz Szergej Szirant ellen lépett pályára a Multi Alarm SE 27 esztendős 23-szoros magyar bajnok játékosa, akivel eddig kétszer találkozott, és szoros, háromszettes mérkőzéseken maradt alul.

 

Judo:

Ungvári Attila elvesztette első mérkőzését és kiesett kedden a tokiói olimpia cselgáncstornáján. A 81 kilós Ungvárinak nem volt szerencséje a sorsolásnál, már a 64 közé jutásért tatamira kellett lépnie. Az egyiptomi Mohamed Abdelaallal csapott össze, aki ötszörös Afrika-bajnoknak mondhatja magát. A kétszeres Eb-bronzérmes magyar eddig egyszer találkozott a 31 éves riválissal, és áprilisban legyőzte őt az antalyai Grand Slamen.


Második meccsükön a 32 esztendős Ungvári - az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós öccse - az első pillanattól próbálta érvényesíteni a papírformát, de nem találta a fogást ellenfelén. A mérkőzésvezető némi meglepetésre már 50 másodperc után kiosztott mindkettőjüknek egy-egy intést, majd egy perc múlva újra. A Ceglédi VSE versenyzője sikertelenül próbálkozott dobással, továbbra is ment előre, de az egyiptomi jól hárította támadásait. Így akció nélkül jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig. A ráadásban annyit változott az összecsapás képe, hogy Abdelaal némileg aktívabb lett. Egy perc 20 másodperc telt el, amikor az egyiptomi cselgáncsozó támadása után a bíró harmadszor is intette Ungvárit, aki ezzel elvesztette a találkozót.


"Megvolt a felépített taktikám a mérkőzésre, de ezt nem sikerült megvalósítani. Igyekeztem lefogni a bal kezét, leszedni a nyakamról. Az elején balra dolgoztam, aztán az edzőm szólt, hogy jobbra próbáljam, de ez sem vezetett eredményre. Nagyon sajnálom, hogy így alakult" - nyilatkozott Ungvári Attila. A két gyors kettős intésről azt mondta, ez őt is meglepte, főleg az előző naphoz képest, amikor alig osztottak intést a bírók. "Az egyiptomi a végén csinált három olyan akciót, ami elég erősnek nevezhető, bár nem ért pontot, de ahhoz látványos volt, hogy a bíró engem harmadszor is megintsen" - tette hozzá.


(MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Özbas Szofi elvesztette második mérkőzését és kiesett kedden a tokiói olimpia cselgáncstornáján. A 63 kilogrammban szereplő olimpiai újonc magyar a vb-bronzérmes német Martyna Trajdos legyőzése után Maria Centracchio ellen lépett tatamira a nyolcaddöntőben. Az olasz dzsúdóstól ipponnal kikapott és ezzel búcsúzott.

 

Kézilabda:

 A magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 33-27-re kikapott kedden a braziloktól a tokiói olimpián.

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese így két vereséggel áll, s legközelebb csütörtökön lép pályára a címvédő oroszok ellen.

Női kézilabdatorna, B csoport, 2. forduló:
Brazília-Magyarország 33-27 (17-11)
----------------------------------------
gólszerzők: Rodrigues Belo 7, Vieira 7, Amorim 6, Do Nascimento 4, de Araujo 3, de Paula 2, Araujo 2, Cardoso 1, Ventura 1, illetve Schatzl 7, Szőllösi-Zácsik 4, Lukács 4, Tomori 4, Vámos 3/2, Szucsánszki 2, Háfra 1, Klujber 1/1 , Kisfaludy 1

    lövések/gólok: 48/33, illetve 43/27
    gólok hétméteresből: 0, illetve 3/4
    kiállítások: 4, illetve 3

 Júliusban, a felkészülés részeként kétszer is összecsapott egymással a két válogatott Siófokon, s mindkét edzőmeccset a magyarok nyerték, ez elsőn 34-31, a másodikon 24-23 lett a végeredmény. A tokiói torna első fordulójában a brazilok 24-24-es döntetlent játszottak az oroszokkal, míg Elek Gábor tanítványai 30-29-re kikaptak a franciától.

A megsérült csapatkapitány, Kovacsics Anikó helyére Kiss Nikoletta került be a meccskeretbe.


(MTI/Illyés Tibor)

 

Sportlövészet:

A hetedik helyen végzett a Mészáros Eszter, Péni István kettős a légpuskások vegyescsapat-versenyében a tokiói olimpia keddi napján.

A játékokon most bemutatkozó számban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel a nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, a magyaroknak 417,1 körre lett volna szükségük.

A kétszer 30 lövéses rangsoroló során Péni stabilan jól lőtt, bár néhány gyengébb tizes neki is sikerült, Mészáros viszont az első sorozatában kétszer, a harmadikban pedig egyszer tizes alatt talált, így az utolsó percekben az jelentette az izgalmat, hogy nyolcadikként bejutnak-e a magyarok a következő szakaszba.
    A kétszer 20 lövésből álló középdöntőben aztán Mészáros ott folytatta, ahol abbahagyta, először gyengébben, második sorozatában pedig sokkal jobban lőtt, Péni viszont magához képest gyengébben célzott, az erős tizesek ezúttal nem jöttek a részéről.

"Az látszott, hogy legalább az egyikünknek mindig húznia kell a csapatot, ez ma a rangsorolóban sikerült, a középdöntőben sajnos nem" - nyilatkozta az MTI-nek Péni, aki a mostani versenyig Dénes Eszterrel közösen tartotta a szám világcsúcsát (631,7 kör), melyet a kínaiak javítottak az alapversenyben 633,2 körre. "Úgy gondolom, hogy örülhetünk a hetedik helynek, szerintem három év múlva még jobbak leszünk" - mondta a 24 éves sportlövő.

Mészáros úgy fogalmazott, eddig nem sikerült teljesen kizárnia, hogy pályafutása első olimpiáján lő, ez tudatalatt nyomasztja. "Szeretném, ha az utolsó versenyszámban le tudnám küzdeni azt az izgalmat, amit ez az érzés ad, és jól tudnék lőni" - tette hozzá a 19 éves gödöllői lövő.


(MTI/Kovács Tamás)

 

Kerékpár:

A 19 esztendős Vas Kata Blanka szenzációs teljesítménnyel, a címvédőt és a világbajnokot is megelőzve a negyedik helyen végzett a hegyikerékpárosok női versenyében, ezzel megszerezve Magyarország eddigi legjobb eredményét. 

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez. A 19 esztendős Vas Kata Blanka negyedik helyen végzett a hegyikerékpárosok női versenyében, amelyben hármas svájci siker született. A három szakágban jeleskedő ötkarikás újonc Vas kiváló rajtja után bukott és visszacsúszott, ám bátor versenyzéssel riválisait folyamatosan megelőzve végül a három svájci kivételével mindenkit maga mögé utasított.

 

Vitorlázás:

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor másodikként zárta keddi második futamát is a tokiói olimpián.  A világ- és Európa-bajnok Bereczet az eredeti időpontról többször elhalasztott második futamon is a török Alican Kaynar előzte meg, míg a harmadik helyen - akárcsak délelőtt - ismét a spanyol Joan Cardona Mendez zárt. Mindez azt jelenti, hogy Berecz az összetettben is a második helyről várja a szerdai folytatást.

Laser Standardban Vadnai Benjamin a korábbi 15. és 16. helye után a keddi harmadik futamában 18. lett, hat futam után összesítésben pedig a 17. helyen áll.

A Laser Radialban induló, korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi Mária hat futam után a 14. helyről várja a folytatást, miután kedden korábban előbb második, majd a 17. helyen ért célba.

 

Vízilabda:

A magyar férfi vízilabda-válogatott 16-11-re nyert Japán ellen második csoportmérkőzésén a tokiói olimpián. Az egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar csapat legközelebb csütörtökön ugrik vízbe, akkor a dél-afrikaiak ellen.

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Japán 16-11 (4-3, 4-5, 5-2, 3-1)
---------------------------------------------
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
    gólszerzők: Zalánki 4, Erdélyi 3, Hárai, Angyal, Vámos 2-2, Manhercz, Pásztor, Varga Dé. 1-1, illetve Inaba, Okava 3-3, Josida 2, Takata, Koppu, Arai 1-1
    gól/ötméteres: 1/2, illetve 0/0
    gól/emberelőny: 6/7, illetve 3/7

    Magyarország:
    -------------
Vogel - Zalánki, Pásztor, Jansik, Erdélyi, Varga, Hárai - cserék: Angyal, Manhercz, Vámos, Hosnyánszky

    Japán:
    ------
Tanamura - Adacsi, Koppu, Siga, Arai, Inaba, Okava - cserék: Szuzuki, Josida, Simizu, Takata

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 16-11-re nyert Japán ellen második csoportmérkőzésén a tokiói olimpián. Az egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar csapat legközelebb csütörtökön ugrik vízbe, akkor a dél-afrikaiak ellen. A görögöktől elszenvedett vereség után a magabiztos győzelem mellett a gólarány javítása is a magyar célok között szerepelt a rendező Japán válogatottja ellen.

 

Úszás:

Férfi 200 m pillangó: Milák Kristóf a legjobb, Kenderesi Tamás az 5. idővel jutott döntőbe.

A világcsúcstartó és toronymagas esélyes Milák kétséget sem hagyott afelől, hogy ez az ő felségterülete, 1:52.22 perces ideje több mint két és fél másodperccel jobb, mint a második brazil Leonardo de Deusé. "A rajtkőre állva örültem, hogy itt vagyok, ezért mosolyogtam a start előtt. Pedig ma nem keltem jól, és az utolsó ötven nem is esett jól. Bár eleinte hasonló időt szerettem volna, mint az előfutamban, de végül azért választottam nagyobb tempót, hogy jobban érezzem azt az iramot, amit döntőben szeretnék úszni" - mondta Budapesti Honvéd SE 21 éves versenyzője.

Kenderesi 1:55.17 perccel ötödikként kvalifikálta magát a döntőbe úgy, hogy a táv háromnegyedénél még nyolcadikként fordult, azonban parádés hajrájával másodikként csapott a célba a futamában. "Időben egy másodperccel jobbat akartam. Tudok is ennél jobbat, ha nem négy órát alszom" - fogalmazott a 24 esztendős pécsi úszó, aki egyetlen századdal volt gyorsabb, mint hétfőn. "Napközben most biztos alszom két-három órát, hogy utolérjem magamat. A szerdai fináléban is hasonló taktikával fogok úszni, mert ez megy a legjobban. Nagyon szeretnék jobbat úszni az 1:53.42-es egyéni csúcsomnál"


Női 200 m vegyes: Hosszú Katinka a 7. idővel jutott döntőbe

A világcsúcstartó Hosszú futamában 2:10.22 perccel csak az ötödik helyen csapott célba, azaz 52 századdal lassabbnak bizonyult, mint egy nappal korábban az előfutamban. Ennek ellenére biztosította helyét a fináléban, mivel a másik futamból mindössze ketten előzték meg. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki 400 méter vegyesen ötödik lett, a továbbjutás ellenére nem ment végig a vegyeszóna kanyargós útvonalán, kibújt a kordonok közül, levágta az utat, így nem nyilatkozott.


Férfi 100 m gyors: Németh Nándor a 9. idővel jutott az elődöntőbe, Szabó Szebasztián a 20. helyen fejezte be szereplését.

Az országos csúcstartó (47.84 mp) Németh 48.11 másodperces idővel összesítésben kilencedik lett, így várhatja az elődöntőt. "A cél a továbbjutás volt, de azért ez elvárható volt. A nyolc közé jutásért viszont nagy küzdelem várható. Ez az idő nem lesz elég, a fináléhoz a rekordom közelében, azaz 47 másodperc végén kell úsznom. Ehhez erősebb kezdésre van szükség" - fogalmazott Németh, aki saját bevallása szerint nem szeret reggel úszni, így különösen nehéz lesz javítania az idején, bár hozzátette, a mezőnyből sokan mások sem szeretnek korán úszni. "Ebben a számban mindig erős volt a mezőny, de most borzasztóan sűrű".

Szabó egyéni legjobbjától mindössze hat századdal elmaradva, 48.51 másodperccel futamában hetedik lett. "Annyira nem rossz idő ez, de jobbra számítottam. Csalódott nem vagyok, de jól esett volna, ha továbbjutok, mert a váltóban látszott, hogy több van bennem" - mondta Szabó, aki innentől a 100 méter pillangóra koncentrál.


Női 200 m pillangó: Hosszú Katinka nem állt végül rajthoz, így ebben a számban 16-an maradtak, ami azt jelentette, hogy mindenki továbbjutott az elődöntőbe, Kapás Boglárka az ötödik időt szerezte meg.

Hosszú Katinka másodszor akadályozta meg, hogy Jakabos Zsuzsanna 200 pillangót úszhasson olimpián

Hosszú Katinka fél egykor úszott volna a 200 pillangó előfutamában, ám az utolsó pillanatban visszalépett az indulástól - erősítette meg a kapitány a Telexnek. Az indoklás szerint „nagyon kevés idő van a 200 pillangó elődöntője és a 200 vegyes döntője között," ám korábban még úgy döntött a magyar bajnok úszónő, hogy a feszes program ellenére is bevállalja mindkét versenyszámot.

Kapás világ- és Európa-bajnoki címvédőként 2:08.58 perces idővel csapott célba. "Egész jó volt. Az volt a cél, hogy ne fáradjak el, de azért az élmezőnyben végezzek. Úgy láttam, mások is ezt taktikát választották, mert hozzám hasonlóan többen kiengedtek a végén" - értékelt az UTE versenyzője. "Sok jóra nem számítok a reggeli úszásnál, mert mindenki rosszul éli meg. Én kiskoromtól edzek reggel, így mondhatjuk, hogy fel vagyok rá készülve, de azért nem olyan lesz, mint este vagy délután".


Férfi 4x200 m gyorsváltó: a magyar stafétát kizárták.

A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe.


Férfi 800 m: Kalmár Ákos 22.

A 21 éves magyar versenyző 7:55.85 perces idővel teljesítette a távot. "Jólesett az úszás, de az időnek nem örültem, így elégedett sem vagyok. Nem vagyok nagy hajrás, de azt most egész jónak éreztem, mivel az utolsó 100-on végig tudtam lábazni. Úgy tűnik, utazó sebességnek gyorsabb tempó kell" - nyilatkozta Kalmár a futam után.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.