Péni István ötödik, Fucsovics visszalépett - ez történt vasárnap délelőtt az olimpián

Kovács Lilla 2021-07-25 10:32:06
Azért még így is maradt mára éremesély.

Magyar idő szerint ismét korán kellett kelnie annak, aki végig akarta követni a versenyzőink mai szereplését. 

Sportlövészet:

A sportlövők már hajnalban nekikezdtek a versenynek, közülük Major Veronikának a 34. helyezés jött össze női 10m légpisztolyban. A 24 éves keszthelyi sportolónak az első 10 lövéses sorozatában három telitalálata volt, a másodikban már csak kétszer, ekkor ráadásul két nyolcast is vétett. A harmadik sorozattól kezdve hozta igazán önmagát: a negyedik és ötödik szériában egymás után hét tizest lőtt! Ez azonban nem volt elég a döntőhöz, a 2019-es Európa-bajnoki bronzérmes sportoló 566 körrel fejezte be az alapversenyt. Legközelebb sportpisztolyban lesz érdekelt csütörtökön és pénteken. 


(MTI/Czeglédi Zsolt)

Péni István az ötödik helyen végzett a férfi légpuskások versenyében.  A 24 éves sportlövő az alapversenyből a hetedik helyen jutott be a kieséses rendszerű fináléba, ahol a 18. lövés után kényszerült búcsúra. Péninek ez pályafutása eddigi legjobb olimpiai eredménye.

Vízilabda:

A medencés versenyszámok eddig nem voltak felhőtlenek, az úszóknál Verrasztó éppen lemaradt a dobogóról, a vízilabdások pedig kikaptak Görögországtól 10-9-re - ilyen még nem volt az olimpiák történetében. 

Nem jött össze az érem a vasárnapi úszódöntőkben

Két magyar érdekeltségű úszó döntőt is hozott a vasárnap reggel, amiből az első a férfi 400m vegyes úszás volt, ahol Verrasztó Dániel a negyedik helyet szerezte meg. Az FTC 32 éves versenyzője gyengén kezdett, pillangónál utolsóként fordult hátra, de folyamatosan jött fel, a mellet már ötödik helyezettként kezdte.

"A görögök a tíz góljukból nyolcat vagy kilencet fórból lőttek, ezen a téren nekünk fejlődni kell. Hosszú még az olimpia, most legalább megtapasztaltuk a hangulatot és a közeget" - nyilatkozott Manhercz Krisztián az MTI-nek. "Nem ideális egy ilyen kezdés, de a célunk változatlan. Először tovább kell jutni a csoportból és a negyeddöntőre kell a legjobb formánkat élesíteni. Az, hogy az ellenfél sok fórt kapott, az egyéni hibáknak tudható be" - mondta Varga Dénes.
"Jól indult a mérkőzés, fel volt pörögve a csapat, 5-2-nél még el is puskáztunk jó néhány helyzetet. A görögök egyértelműen jobban használták ki az emberelőnyös helyzeteket, mi pedig naggyá tettük a kapusukat" - fogalmazott Märcz Tamás.

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 1. forduló:
Görögország-Magyarország 10-9 (2-3, 4-3, 3-2, 1-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapuk

gólszerzők: Fundulisz 3, Genidoniasz, Papanasztasziu, Vlahopulosz 2-2, Kapocisz 1, illetve Varga 3, Angyal, Erdélyi 2-2, Manhercz, Jansik 1-1    

    Görögország:

Zerdevasz - Genidoniasz, Szkumpakisz, Kapocisz, Fundulisz, Kolomvosz, Vlahopulosz - cserék: Papanasztasziu, Derviszisz, Morikisz, Argiropulosz, Gikovecisz
    
    Magyarország:
 
Nagy - Manhercz, Vámos, Jansik, Erdélyi, Varga, Mezei - cserék: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky, Hárai, Pásztor


(MTI/Illyés Tibor)

Tenisz:

Nagy csapás a magyar tenisznek, hogy az egyetlen magyar versenyző, Fucsovics Márton vállsérülés miatt visszalépett. A 29 esztendős nyíregyházi játékos az idei wimbledoni elődöntős lengyel Hubert Hurkacz ellen kezdte volna meg szereplését első olimpiáján. Így magyar teniszező nem lép pályára a japán fővárosban, miután Babos Tímea a játékok előtt bejelentette: sérülés miatt tudja vállalni a szereplést Jani Rékával párosban.

"Nehéz szívvel, külső-belső fájdalmakkal, de idő előtt búcsút kell hogy intsek életem első olimpiájának, amelyen résztvevőként ott lehettem. Egy vállsérüléssel vágtam neki az útnak, bíztam benne, hogy a kezdésre tökéletes állapotban leszek" - írta közösségi oldalán a 29 esztendős nyíregyházi játékos, aki az idei wimbledoni elődöntős, a világranglistán 12. lengyel Hubert Hurkacz ellen kezdte volna meg szereplését. Fucsovics hangsúlyozta: sokat jelentett számára az, hogy sikerült kijutnia az ötkarikás játékokra.


"Most sok-sok honfitársammal együtt versenyezhettem volna, dicsőséget szerezve ezzel a hazámnak. De bárhogy is megtettem mindent és megtettek itt értem a helyszínen is, és otthon is minden erőfeszítést annak érdekében, hogy pályára tudjak lépni, sok szempontot mérlegelve - de főleg a teniszezőket érintő több órán át tartó folyamatos fizikai terhelést -, mégis úgy döntöttünk, hogy a mai játéktól, a Hubert Hurkacz elleni mérkőzéstől játék nélkül visszalépek, a következő versenyekre tekintettel is. Sajnálom, hogy nem tudtam megmutatni, hogy mire vagyok képes egy olimpián. Remélem lesz még rá lehetőségem. Csalódott vagyok..." - fejtette ki Fucsovics.

Vívás:

Kondricz Kata és Pásztor Flóra is kiesett a 32 között a női tőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói olimpián. Előbbi a 2018-ban világbajnok olasz Alice Volpitól kapott ki 15-5-re, utóbbi pedig a 2016-ban, Rióban ötödik, vb-ezüstérmes francia Ysaora Thibus-től nagy csatában, 15-13-ra. Kondricz számára az első, Pásztornak a második asszó jelentette a végállomást egyéniben.

A magyarok közül utolsóként, a 16 között Kreiss Fanni is búcsúzott a női tőrözők vasárnapi egyéni versenyétől a tokiói olimpián. A magyar vívónak - miután első asszójában megverte a világbajnoki ezüstérmes olasz Martina Batinit - újabb bravúrra lett volna szüksége, de a címvédő és világbajnok, világranglista-vezető orosz Inna Gyeriglazova már túl erős ellenfélnek bizonyult. 

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely legyőzte a címvédő dél-koreai Park Szang Jungot, ezzel bejutott a legjobb négy közé a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói olimpián. Az elődöntős-döntős műsor 12 órától rajtol, a finálét pedig 14.15-kor rendezik.

A BHSE 23 éves vívója először az olasz Andrea Santarellivel csap össze.

Evezés:

Negyeddöntős futamában második lett, ezzel elődöntőbe jutott egypárevezésben Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói olimpián. A magyar evezős a négyből a harmadik futamba került, melyben a 2-es pályán gyakorlatilag végig a második helyen lapátolt a Rio de Janeiróban ezüstérmes horvát Damir Martin mögött. A táv háromnegyedénél a japán Arakava Rjuta ugyan megközelítette Pétervári-Molnárt, akinek azonban maradt ereje a hajrára és egyértelmű előnnyel futott be másodikként. A négy futamból az első három helyezettek folytathatják szereplésüket szerdán a legjobb 12 között.

Tollaslabda:

A tollaslabdázó Krausz Gergely vereséggel kezdte meg a csoportküzdelmeket a tokiói olimpián.  Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója a J jelű hármasban Anthony Sinisuka Ginting ellen rajtolt. Egyértelműen a világranglistán ötödik indonéz tollaslabdázó volt a találkozó esélyese, amely azonban szorosan indult: a Multi Alarm SE 27 esztendős 23-szoros magyar bajnok játékosa bátran játszott, néhány látványos nyerő ütést bemutatva. Ginting 7-6 után először tudott elhúzni (11-6), a 16 perces szett második felében pedig növelte előnyét, és 21-13-ra megnyerte a játszmát, amelyben Krausz kiválóan tartotta magát.


(MTI/Kovács Tamás)

 

Asztalitenisz:

Madarász Dóra szombati búcsúja után vasárnap Póta Georgina is kiesett, így egyesben nem maradt versenyben női asztaliteniszező a tokiói olimpián.

A gyermeke tavalyi születése miatt hosszú időt kihagyó Pótának az első fordulóban nem kellett mérkőznie, a második körben pedig verhetőnek tűnő ellenfelet kapott a svájci Rachel Moret személyében. A találkozó első két szettjében kiélezett csatát vívtak a felek, ám mindkét szakasz végjátkában Moret koncentrált jobban. A harmadikban Póta jól kezdett, 6-4-re is vezetett, utána viszont elveszítette a "fonalat", így a svájci egy lépésre került a sikertől. A kétszeres Európa-bajnok magyar a negyedik szettben jó játékkal szépített, az ötödiket viszont nagyon rosszul kezdte. Moret ez utóbbiban már 8-1-re elhúzott, riválisa azonban nem adta könnyen magát, felzárkózott, sőt, 9-9-nél utolérte a svájcit, aki azonban a következő két pontot megnyerte, ezzel pedig a mérkőzést is.

A 36 éves magyar játékos a meccs után elmondta, szomorú, mert svájci ellenfelét meg kellett volna vernie, ugyanakkor biztató elemek is voltak a játékában, aminek örül.
"Attól még, hogy elmentem egy évre, szültem egy gyereket, szeretnék visszatérni. Minden erőmmel azon vagyok, ezt szeretném, ameddig lehet" - mondta az M4 Sportnak.
 Póta Georgina még a női csapatversenyben is érdekelt lesz.

Judo: 

Pupp Réka a bronzéremért küzdhet vasárnap a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában a tokiói olimpián. Az Atomerőmű SE idei Eb-bronzérmese a vigaszágon a dél-koreai Park Da Szollal találkozott, és vazaarival nyert, így a következő mérkőzésén a harmadik helyért lép tatamira.

 

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.