Dézsi polgármesteren a szabad sajtót kérték számon kommentelői

Pintér Bence 2021-07-09 17:56:37
Nem aratott osztatlan sikert Orbán Viktor videójának megosztásával a győri polgármester.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Ritkán látott pillanatok a győri városvezető népszerű Facebook-oldalán: Dézsi Csaba Andrással valódi vitába keveredtek a kommentelők, közülük is főleg olyanok, akik előre leszögezték, hogy tisztelik, vagy akár kedvelik is a fideszes városvezető győri munkáját, de az adott ügyben nem értenek vele egyet. Az adott ügy Orbán Viktor videójának megosztása volt, amelyben a kormányfő úgy bizonyította, hogy létezik sajtószabadság, hogy egy újságosnál vásárolt pár, Fidesz által még nem felvásárolt, bezárt vagy einstandolt ellenzéki heti- és napilapot.

Mindeközben persze akinek van szeme, látja, hogy a sajtószabadság mértéke nem attól függ, hogy létezik-e pár, a kormánypárthoz nem kötődő ellenzéki vagy független médium – talán a miniszterelnök is egyetértene, hogy nem a sztálini Szovjetunió a mérce ebben az ügyben. A sajtószabadság folyamatos erodálását Magyarországon egyrészt a Fidesz által megszerezett, kormánypropaganda szolgálatába állított, vagy éppen bezárt újságok, tévék és rádiók számán, ezen felül – főleg az állami – reklámpiac eltorzításán, a közmédia kormánypropagandává züllesztésén, illetve a maradék szabad sajtó bürokratikus ellehetetlenítésén figyelhetjük meg.

Ezzel párhuzamosan pedig kiépült a kormány által kézivezérelt médiakonglomerátum, ami mostmár nagyrészt egy céget alkot – ennek létrehozása ugye nemzetstratégiai jelentőségű volt Orbán szerint, ezért a versenyhivatal nem vizsgálta. Ott tartunk, hogy nincs országosan fogható független rádió, de helyi is alig; az összes nagymúltú megyei lap a Fidesz kezén van és az ő kottájukat fújja;a kormánypropaganda beette magát a bulvárba; és a televízióban is egyre nagyobb szeletet hasít ki magának. A fideszesek többsége nem nyilatkozik az ellenzéki lapoknak – Dézsi polgármester pont üdítő kivétel ezen a fronton –, a kézivezérelt propagandatermékeikben pedig már nem maradtak valódi újságírók, akik kérdeznének tőlük valódi kérdéseket.

Úgy tűnik, hogy ezekkel a tényekkel a magát egyébként a Kisalföldben régóta futó egészségügyi rovata miatt újságírónak valló győri polgármestert tisztelő közönség is tisztában van.

Az Orbán-videó megosztása alatt ugyanis sorra-másra jöttek a kommentek, amelyek kétségbe vonták azt, hogy a videó tartalma valóban bizonyítja-e , hogy sajtószabadság van. Mutatok párat:

„Minden tiszteletem Dézsi úr, de ugye emlékszik, hogy a »legalább egy tucat« az nem 3-4 (hatból kettő nem is volt), hanem 12...(a másik oldalon pedig ott van több tucat újság - a megyei lapokat is beleértve)”

„Keressen egy rádióadót, ha tud!”

„Ön is tudja hogy nem úgy megy oda az újságoshoz az ember hogy kormánypárti vagy kormányellenes lapot kér. Hanem azt kéri amit 20 éve is vett. Ha pedig a lapot megvette útközben egy kormányközeli cég, arról az olvasó mit sem tud és a kormánykritika megszűnik benne (legalábbis nem számol be minden tényről). Tökéletes példa a kisalföld, tv2, m1, rádiók. A közönség maradt csak tartalom változott, ezzel van a gond, nem azzal h nincs kormánykritikus média.. Eddig olyan szimpatikus volt h be mert szólni a kormánynak, mert az igazság érdekelte, nem a pártállás, de egyre több ez az ellenzék-mocskolás. Lelkiismeretesen tényleg így gondolja?”

„Van az a közmondás, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Talán ez a poszt is valami hasonlónak tünik, Tisztelt Polgármester Úr. :)”

„Ez azért erős ferdítés. Az MTVA egyértelműen nem pártatlan, mint ahogy kormányfüggetlen rádió viszont egyáltalán nincs. Kereskedelmi se.
Online van ugyan újság, de erősen lejt a pálya, ami a finanszírozást illeti. Polgármester úr! Ön ellenzéki körökben is népszerű. Véleményem szerint, ha beleáll az országos politikába, ez változni fog.”

„Dézsi úr, mutasson már nekem egy riportot, ahol az újságíró be tudta mutatni, mi helyzet a kórházakban, mert személyesen ott lehetett. Egy olyat, amiben orvosok névvel nyilatkozhatnak ugyanerről, vagy éppen tanárok mondhatják el a véleményüket az állami tankönyvekről. De olyat is mutathat, amikor ezeknek a most nagyon lobogtatott lapoknak az újságírói csak egyetlen kérdést feltehettek a miniszterelnöknek. Az még nem sajtószabadság, hogy - egyelőre még - lehet szidni Orbánt. Öntől azért ennél többet vártam...”

A legjobb kérdés-válasz talán az volt, ahol egy kommentelő azt írta: „Én egy kormánykritikus rádiót szeretnék hallgatni.”, mire Dézsi polgármester visszaküldte neki a Klubrádió linkjét – azét a klubrádióét, amelynek frekvenciáját éppen a Fidesz-kormány vette el bürokratikus eszközökkel., tehát éppen remek példát nyújt arra, hogyan sérül a sajtószabadság Magyarországon. Ezt egy másik kommentelő illusztrálta is aztán a polgármesternek, mikor jelezte: „Dézsi ur, minden tiszteletem az öné, de [az internetre szorult Klubrádiót – a szerk.] egy kisrádion nem tudom fogni.”

Ez a komment megragadja a lényeget. Valóban van Klubrádió. De most már egész Budapest helyett csak az tudja hallgatni, aki tud internetrádiót hallgatni. Aki vidéken napilapot szeretne olvasni, amiből nem a (most éppen) homofób propaganda ömlik, akkor legfeljebb Népszavát vehet: más országos napilap, ne adj' Isten helyi lap, amit nem a Lendvay utcai Fidesz-székházból írnak, nem maradt.

Ezt Orbán Viktor és Dézsi Csaba András is tudja – utóbbi helyben is érzékeli, hiszen mind a közgyűlésen, mind azóta posztban, mind ebben a kommentfolyamban is többször igyekezett lapunkat is propagandakiadványnak titulálni, amit „lefizetett” újságírók írnak. Mindez azután érthető, hogy május végén cikkünkkel kirobbantottuk a GYHG-botrányt, ami miatt már a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a győri kukás cégnél. Ez például pont olyan dolog, amire csak a szabadon dolgozó sajtó lehet képes – ha hagyják dolgozni.

A hatalmat ellenőriznie kell a társadalomnak, ennek egyik eszköze a sajtó. Ez Győrben például azt jelenti, hogy mi vagyunk az egyetlen újság, akik elolvassuk, hogy milyen intézkedéseket hoznak a városházán, és ezekenek utánamegyünk; vagy feltárjuk, hogy mégis mi folyik az önkormányzati cégeknél; vagy éppen kijárjuk, hogy ne titkolja az egyébként nyilvános képviselői vagyonnyilatkozatokat az önkormányzat, hanem tegye ki őket az internetre, ahol bárki elolvashatja őket. Így rajtunk keresztül az érdeklődőknek sokkal több információ állhat rendelkezésre.

Úgy tűnik, hogy ezt az emberek is értik már, Orbán varázsmutatványa az újságosnál pedig legfeljebb csak a legelkötelezettebb rajongóknak működik. Minden összevetve tehát talán jobban jár a néha a Fidesszel is vitázó fideszes polgármester, ha a nagypolitika helyett a továbbiakban is inkább csak rockzenét éneklő papagájokat oszt meg: azt szereti mindenki.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.