Ma már nem Zsigulit és kukoricaszárat tárolnak az erkélyen

ugytudjuk.hu 2021-07-03 14:30:00
Közismert fotók a hatvanas-hetvenes évekből, a „fejlett szocialista" rendszerek illusztrálására.

Moszkva erkélyein nem ritkán autóroncsokat tároltak, de volt, hogy egy egész Zsigulit zsúfoltak a lakás kirakatába. Nálunk megelégedtek a kukoricaszárral és a háziak alsóneműjének szárításával. Úgy lengtek a gatyák, mint a győzelmi zászlók.

Ha a hetvenes években valaki végigsétált, mondjuk, a Derkovitson, vagy a Rohonci úton, netán a KISZ lakótelepen, akkor számos erkélyen láthatott háztartási limlomot, rozsdás biciklit, felszedett padlószőnyeget, hörgő Szaratov hűtőszekrényt.

De időutazónk nem nagyon láthatott az erkélyen kvaterkázó, beszélgető, borozó, vagy kávézó embereket. Ekkoriban a „fejlett keleti országok" bizony fejletlen, értsd: nyugati erkély-kultúrával bírtak.

Hiszen minden, ami gacsiba volt a szocialista Magyarországon, az a propaganda szerint nyugatról jött. Az erkélyt is gyanús flancnak tartották, de ha megtervezték, akkor építhető.

A propaganda, az ezzel szimbiózisban élő igénytelenség meg is tette a magáét. Az országot aztán évtizedekig nem vádolhatta senki azzal, hogy fényt űz az erkélyekből. Legfeljebb, hogy ez egy megtűrt (polgári) építészeti csökevény.   

De aztán valami nagyon megváltozott. Valami, ami az építészet – nem csak a magyarországi - egészére kihat és sok szempontból felülírja az eddig tervezési gyakorlatot. Ennek részeként az eddig megtűrt, nem használt erkélyek hirtelen az élre ugrottak a fontossági sorrendben.

„Ma sem vagyunk mediterrán ország, persze, de az elmúlt húsz évben világszerte fontos átalakulások történtek"

– mondja M. Roland építészhallgató, aki külföldi tanulmányokat is folytat. Elsősorban Olaszországban, így testközelből éli meg az erkély-kultúrák közti különbséget.

Az olaszoknál az erkély olyan, mint a víz és a kenyér az asztalon - nélkülözhetetlen. A munka, az életmód és a szieszta ritmusa mindig is szorosan kötődött az építészethez, kiemelve az erkély meghatározó szerepét. A fő cél az árnyékolás és a légáramlás biztosítása volt a forró nyarakon"

fogalmazott Roland, aki szerint nem a magyarok szemlélete változott meg. Az erkély-kultúra fontosságát a kényszer hozta el.

Olyan nincs, hogy évtizedekig nem kell erkély, vagy ha van, raktárnak jó lesz, aztán meg nem élhetek nélküle. A változást egyértelműen a klímaváltozás hozta el, amely már fontos szempont az új, fiatal generációk szemszögéből. A forró nyarak gyakorisága megnőtt, egy szellős, tágas erkély ilyenkor főnyeremény".

Egy építészeti szaklap nemrég közzétett rövid tanulmányában leírják, hogy az újlakás-piacon egyre jellemzőbb az erkélyek és a teraszok térhódítása.

„Budapesten már alig volt olyan új építésű ingatlan a kínálatban, amelyhez nem tartozott erkély vagy terasz. A vonatkozó adatbázisa szerint a fővárosban meghaladta a 92 százalékot 2021 első negyedévében ezek aránya".

Megtudhatjuk, hogy a terasz méretek a lakásterület nagyságával párhuzamosan jelentősen növekednek. Egy 45-55 négyzetméteres lakáshoz átlagosan 10, egy 55-65 négyzetmétereshez 13,6, míg egy 65-75 négyzetmétereshez 17,3 négyzetméteres terasz vagy erkély tartozik.

A 110 négyzetméternél nagyobb új lakások átlagos erkély- és teraszmérete már majdnem eléri az 50 négyzetmétert"

– írják.

Az áttörést akár drámainak is nevezhetjük, holott „csak" az erkély-kultúra értékeinek hazai felfedezéséről van szó. Igaz, a már említett kényszerek hatásra, azaz nem saját kútfőből.

De valójában milyen pluszt adnak hozzá az erkélyek a lakásokhoz? A kérdés azért is jogos, mert többnyire alaposan megdobják az építési költségeket.

„Az erkélyek növelik az életteret, rekreációs célokat szolgálnak, de például tárolásra vagy kertészkedésre is alkalmasak"

– mondja a szakember.

„A megváltozott körülmények még inkább felértékelték a szerepüket, hiszen a kijárás korlátozása esetén is képesek biztosítani a szabadban tartózkodás élményét. Az erkélyeknek szerepük van a belső hőmérséklet alakulásában, a belső tér levegő minőségében, valamint a vizuális komfortra és a zajkomfortra is hatnak".

Roland szerint a mostani áremelési hullám nem kedvez az erkély-kultúrának sem. Lehet, sokan kérik majd „lecsippentését" a költségek miatt.

„Azt kell mondjam, hogy elszabadult az építőanyag piac. Köztudott, hogy egyes alapanyagoknál az áremelkedés eléri az 50-70 százalékot. Ez kihat az erkélyépítésre is, sokan megpróbálnak majd ezen spórolni...

Az biztos, a lakásárakat tovább fogja emelni a klímaváltozás, mert nem csak a tervezésben, de a kivitelezésben is másként kell majd gondolkodni. Például kell-e erős szigetelés, vagy elég lesz a vékony panel is? Legyen mindenhol légkondi, vagy tervezzünk nagyobb, közösségi,  „huzatos" tereket?

Kétségtelen, hogy a járvány új szempontokat hozott elő, ezt még fel kell dolgoznia a szakmának. De az már látható, hogy a zárt térbeépítés, a belső spórolás nem megy, át kell állni a szellős, mediterrán stílusú tervezésre. Az olaszok például széles árkádokat építettek, ezek nyáron fogták a napfényt, az esőt, hűtötték a levegőt. Ennek szerves része az erkély.

Nálunk ezek a szempontok csak most jönnek élesen elő. Így azt mondanám, duplán fizetjük meg a változatlanság téveszméjét, vagyis az elmaradást.

Szembe kell néznünk azzal, hogy a hazai lakásállomány többsége alkalmatlan az új kihívások kezelésére. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.