Túl drága lenne üzemeltetni, elengedték a szombathelyi Fedett Uszoda bővítését

Farkas Bazsi 2021-06-02 15:57:00
Az uszoda gépészetét azonban így is felújítanák és a szaunavilágot megépítenék. Persze csak akkor, ha az állam ad erre pénzt. 

21 milliárd forint - ennyinél tart jelenleg a győri fürdő felújításának költsége. Azért is érdemes átkukkantani a szomszédba, mert ameddig Győr éppen a Haladás Sportkomplexum másfélszeresének árát kapta meg a központi költségvetés terhére fürdőfejlesztésre, addig Szombathelyen 2015 óta várjuk, hogy Orbán Viktor betartsa az ígéretét és az Illés Akadémia új épülete valamint a Király Sportlétesítmény modernizálása után végre az Fedett Uszoda is elkészüljön.

Igaz, az uszodához az elmúlt években már hozzányúltak. 2017. december 8-án avatták fel azt a sportmedencét, amit az azóta az élvonalból kiesett Aligátorok Sportegyesület vízilabda klub használ. A beruházást TAO pénzből valósították meg, a medencét pedig azóta is az utánpótlás vizilabdások használják nap, mint nap. 

Igaz Orbán Viktor nem is sportmedencét ígért, hanem családi fürdőt, amiben elsősorban a 3 hónapos és 14 éves kor közötti gyerekeknek nyújtanának szórakozást. Új tanmedencét, játszóházat, szaunavilágot, és étterem.

Ez az, ami a mai napig nem épült meg. Hogy pontosan mennyibe is kerülne, azt legutóbb egy 2017-es gazdasági bizottsági ülésen tárgyalták. Akkor az derült ki, hogy 5 milliárd 650 millió forintba kerülne a beruházás. Az azóta eltelt 4 év és a rohamosan dráguló építkezési árakat tekintve a beruházás most egészen biztos, valahol 10 milliárd környékén állna meg. 

2019. májusában Ungár Péter a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője írásban kérdezte meg a minisztériumot, hogy hol áll a fejlesztés. Akkor Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azt válaszolta, hogy 

"Tekintettel arra, hogy az új komplexum tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás még nem került kiírásra, jelenleg nem prognosztizálható pontosan a fejlesztés megvalósulásának időpontja. A fejlesztés teljes forrásigénye is csak a közbeszerzési eljárást követően határozható meg." - áll a KDNP-s államtitkár válaszában.

Az mindenképpen érdekes ezt a választ figyelembe véve, hogy a 2015 és 2019 között, az egyébként a kormányt a háta mögött tudó fideszes szombathelyi városvezetés nem tudta megterveztetni és ezután közbeszereztetni az uszoda bővítését.

Fotó: Farkas Bazsi

Két évre rá, vagyis most, 2021. májusában Ungár újabb kérdéssel fordult az EMMI felé. A kérdés azért is volt időszerű, mivel az LMP-s képviselő kérdésére, miszerint Szombathely miért nem kapott kormányzati kompenzációt Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt mondta, hogy

A Modern Városok Programot folytatjuk és ebben Szombathely is kiemelt szerepet játszik.

Ha már a Modern Városok Programban ígérték meg az uszodafejlesztést, akkor ideje lenne nekiállni - valami ilyesmit gondolhatott Ungár Péter is, és kérdésként a következőt küldte el:

Értelmezhető-e úgy Varga Mihály miniszter úr kijelentése, hogy a 6 év alatt el nem készült szombathelyi uszoda fejlesztés projektje előrébb kerül a program többi résztvevőjéhez képest?

További kérdésem lenne, hogy mikor indulhat be a Szombathelyi Fedett Uszoda fejlesztése, amelynek megvalósulását a bejelentés óta kiemelt figyelemmel várják a szombathelyiek?

Rétvári Bence államtitkár válaszában kiemelte, hogy az ellenzéki politikusnak semmi sem jó, hiszen ha elkezdődik egy sportberuházás az sem jó és ha nem kezdődik el az sem jó. Azért volt érdemi válasza is Rétvárinak, aki azt írta, hogy eddig már 500 millió forintot kapott a Modern Városok Programban az uszi.

Való igaz, csakhogy ezek olyan felújításokra mentek el, amiből a látogatók nem sok mindent érzékelnek. A második ütemig jutott a fejlesztés: szigeteltek, nyílászárót cseréltek, kicserélték a közműveket és megtörént az energetikai felújítás.

De se családi fürdő, se új tanmedence, se játszóház, se szaunavilág se étterem nem készült.

Ezekkel kapcsolatban Rétvári azt írta, hogy: 

...a baloldali önkormányzati vezetés alkalmatlanságát ne a Kormányon kérje számon, hanem bátran biztassa baloldali szövetségeseit az önkormányzatban, hogy végre vállalják fel a szombathelyiek érdekeit, és hozzák meg a projekt folytatásához szükséges döntéseket. 

Hogy valóban az önkormányzat térfelén pattog-e a labda azt Horváth Attila (Éljen Szombathely) szombathelyi alpolgármestertől kérdeztük, meg.

A korábbi uszoda fejlesztési elképzelések mind a Vasivíz Zrt. jelenlegi vezetősége, mind a jelenlegi városvezetés véleménye alapján egy teljes mértékben fenntarthatatlan beruházást eredményezett volna. A városvezetés a Vasivíz Zrt-vel közösen most egy olyan fejlesztésben gondolkodik, illetve dolgozik, amelynek eredményeként a Modern Városok Program keretén belül megújulna az uszoda komplett gépészete. Itt kívánom megjegyezni, hogy ez az eredeti elképzelésekben is szerepelt, de valamiért ez a nagyon fontos költségcsökkentést eredményező lépés kimaradt.  

A Modern Városok Program keretén belül szeretnénk egy 21. századi, a szombathelyiekhez méltó szaunavilágot létrehozni az uszoda területén - írta válaszában az alpolgármester.

A Horváth által említett fenntarthatatlan beruházás mértéke több 100 millió forint lehet évente, ha azzal számolunk, hogy az uszoda jelenlegi állapotában és 4 medencével 2020-ban 194 millió forint hiányt termelt. A város ezt most sem tudja kifizetni, mindössze 100 milliót képes adni a veszteségek csökkentésére, a további mínusz rendezéséhez az uszodát üzemeltető Vasivíznek a saját zsebébe kell nyúlnia.

2021-re ennél még több mínusszal számol a cég, számításaik szerint a szombathelyi Fedett uszoda 242 millió 404 ezer forintos deficitet termel majd.

Fotó: Farkas Bazsi

Egyrészt tehát szegény az, aki ígérni sem tud. Ezt mutatja Orbán Viktor 2015-ös bejelentése, ahol többek között az uszoda fejlesztést is megígérte. Másrészt viszont meggondolatlanság lett volna úgy bővíteni a létesítményt, hogy azt az önkormányzatnak esetleg saját zsebből kell fenntartania. 

A szombathelyi városvezetés elvetette a látványberuházás ötletét és inkább egy észszerű, kisebb, de fenntarthatóbb fejlesztést tűzött ki célul. Hogy ebből mikor lehet valami, azt egyelőre egyik fél sem tűzte ki pontos dátummal. 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák