2 és fél millió forintot dobott ki az ablakon a szombathelyi fideszes városvezetés a megépített, majd fél év múlva felbontott csatornával a Szent Imre herceg utcában

Farkas Bazsi 2021-05-15 14:36:53
A hivatal szerint Illés Károly volt a beruházásokért felelős.

783 millió 252 ezer 601 forint - összesen ennyit költhetett el legutóbb Szombathely egy pakkban a bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének fejlesztésére. Még a fideszes városvezetés alatt indított projektet tavaly szeptemberben zárták le, vagyis akkor értékelt mindent úgy a hatóság, hogy átvehető és használható.

Ahogy korábban írtuk: már az építkezésnél problémák jelentkeztek. A Rumi úton például úgy bontották el az autók bejáratát, hogy arról korábban a lakókat nem tájékoztatták. A probléma aztán tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy a pályázat miatt a tervektől nem lehet eltérni, a terveken azonban minden házhoz csak egyetlen bejáró szerepelt. Végül aztán annyi történt, hogy a lakók kaphattak plusz beállót, amit maguknak kellett kifizetniük.

Ekkor aztán jöttek a betonszegélyek problémái. A szűk bejárókba beparkoló sofőrök ugyanis rendre lehúzták az autókat a magas betonfalon. Ezeket később egy géppel vágták le.

Fotó: Farkas Bazsi

Ugyancsak elmaradt a tájékoztatás Oladon. Egy a kivitelezés megkezdése után megtartott lakossági fórumon azt kérték számon a megjelent Illés Károly (Fidesz-KDNP) korábbi alpolgármestertől és Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselőtől, hogy miért nem a munka megkezdése előtt konzultáltak velük. 

A Dozmat utca, Áchim András utca, Bárdos Alice utca és Komlósi Ferenc utca lakói hónapokig kerülgették a munkásokat és a munkagépeket, az építkezés pedig teljesen tönkretette az aszfaltos utat, amire az volt az ígéret, hogy amint lesz rá pénz, meg fogják csinálni. A kormányzati elvonások és megszorítások után nem egyhamar lesz az, amikor az aszfaltterítő megjelenik a környéken.

A Szent Imre herceg utcában sem volt zökkenőmentes az építkezés és eléggé kétséges volt a projekt megítélése a lakók körében. 2019. november 28-án a szombathelyi közgyűlésen a körzet képviselője, Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) a következőket mondta el:

Szívfájdalmam, hogy nem volt ott a tervező egyik bizottsági ülésen sem és itt sincs itt, nem tudjuk neki feltenni azokat a kérdéseket, ami például engem érdekel, a Szent Imre herceg utcával kapcsolatban, ugyanis a Vadász Vendéglő felé lejt a gyalogjárda, ellentétes irányban van lejtetve és ennek függvényében a járdáról a csapadékvíz nem folyik be a folyókába. Az úttestről lefolyik a víz, és egy nagyobb esőnél a fél járda víz alatt van. Az ott lévő lakók elmondják azt a problémát, hogy gyakorlatilag annak a bizonyosnak adtak egy pofont, és nem lett jobb a csapadékvíz elvezetés, hanem rosszabb lett. Jött a Szent Imre herceg 39. házból - hármas társasház - egy bejelentés, hogy nem tudnak az autóval kijárni a hídon, mert nyílt folyókát tettek le, nem egy rácsos folyókát. Bejöttem a hivatalnokokhoz és azt mondják, hogy meg van kötve ez a projekt, tehát, hogy azt a műszaki tartalmat kell megcsinálni, ami bele van írva. 

Korábban is hangsúlyoztam már, hogy mivel a projektet az Európai Unió finanszírozta, így annak szigorú megkötései vannak. Így például az elfogadott műszaki tartalomtól nem lehet eltérni. A másik kikötés pedig az, hogy az elkészült beruházáshoz 5 éven belül nem lehet hozzányúlni. Amennyiben bármelyik követelmény sérül, úgy annak pénzügyi szankciói vannak. Vagyis részben vagy egészben vissza kell fizetni a támogatási összeget.

Tavaly július 14-én jelentették be egy másik eu-s projekt megvalósulását. Ez a TOP-6.4.1-15-SH1-2016-00001 számú „Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése” című európai uniós finanszírozású projekt. Ennek a programnak köszönhetően indultak el a kerékpárút-fejlesztések a városban.

Így most többek között a 

Sugár út,
Rohonci út,
Szt. Márton utca,
Régi Búcsúi út,
Sé-Szombathely összekötés,
Jáki út,
Szt. Imre herceg u.,
Vépi úti kerékpárút építés,
Nárai Külső út

helyszíneken építenek most bicikliutat.

Az építkezésben érintett az a Szent Imre herceg utca is, ahol nemrég a csapadékvíz-elvezetés építése miatt kerülgették az autósok a munkagépeket. Most ismét kerülgetik őket, csakhogy most a kerékpárút építése miatt.

Az utcában 833 méteren építettek ki esővíz elvezetőt. Ez nemcsak a felső réteget érintette, hanem a felszín alá is helyeztek el csatornákat. A kerékpárút építése miatt a felszín alatt kiépített új vezetéket nem bántották, viszont a felszínen lévő új elemeket elbontották. 

Vagyis a hivatalos projektzáró után alig több, mint fél évvel a korábban megépített elvezetést felszedték. Nagyjából az utca felében.

Információink szerint a csapadékvíz-elvezetés így is meg lesz oldva, méghozzá úgy, hogy a most épülő kerékpárutat úgy építik ki, hogy a víz a csatorna felé folyjon le. 

Nem kell hozzá építészmérnöki végzettség, hogy eszünkbe jusson, hogy vajon miért nem egyszerre épült meg a kettő, így időt, energiát és nem mellékesen pénzt spórolhatott volna meg a város. A Szent Imre herceg utcában a csapadékvíz-elvezetés kiépítésére 35 millió 350 ezer 270 forintot költöttek el. A kerékpárút építésére most 92 millió 492 ezer 622 forint megy el.

2019-ben a csapadékvíz-elvezetés projektje is nehezen indult meg és, ahogy azt fentebb írtam, döcögve haladt a maga útján.

Fotó: Farkas Bazsi

De közben egy másik - szintén EU-s - projekt is elindult. Szombathely 915 millió forintot kapott az úthálózat rekonstrukciójára. 

Úgy látszik, túl sok volt a feladat a fideszes városvezetésnek, és a szintén elnyert kerékpárutas projekt kivitelezésének már nem tudtak nekiállni. Ahogy annak az összehangolása sem ment, hogy a Szent Imre herceg utcában egy kosszal végezzék el a csapadékvíz-elvezetést és építsék meg a kerékpárutat. Valamint, hogy ezzel együtt fél év múlva ne bontsák fel a frissen átadott munkát.

De, hogy mi történt valójában, azt a szombathelyi önkormányzattól kérdeztük meg. A hivatal szerint a két projekthez készült tervek nem egy időben készültek el. A csapadékvíz-elvezetéshez 2017. augusztusában, míg a kerékpárúthoz 2019. májusában lettek készen a tervek. Előbbit 2019. augusztus 31-ig kellett befejezni, míg utóbbi közbeszerzési felhívása 2019. augusztus 21-én jelent meg. A hivatal szerint így nehezen volt összeegyeztethető az, hogy a két munkát egyszerre végezzék el. Ráadásul - írja válaszában a városháza - a kivitelezésnél a két külön munkát végző szakemberek akadályozták volna egymást.

Azért ezzel vitatkoznánk, hiszen egy ház generál kivitelezésnél is remekül együtt tud dolgozni a különböző területekért felelős szakember.

A hivatal által küldött adatokból az számolható ki, hogy két és fél millió forintba került annak a folyókaszakasznak a kiépítése, amit alig fél évre rá fel is bontottak. Egyszóval: ablakon kidobott pénz volt. 

És, hogy ki ezért a felelős?

Illés Károly alpolgármestersége alatt adták be a pályázatokat - áll a városházi válaszban.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.