Drasztikus váltás kell ahhoz, hogy a magyar gyümölcs rövidesen ne csak emlék legyen

ugytudjuk.hu 2021-05-08 13:41:00
Minden bajnak csak akkor lesz igazán jelentősége, ha azt az illető a saját bőrén érzi. Valahogy így van ez a klímaváltozással is.

Miközben a járványtól és a politikai/hatalmi játszmáktól zajos a közélet, a falusi kiskertekben valami eltört. Leginkább így jellemezhető a már zajló, napi életünkre is hatással lévő változás.  

Régi igazság, hogy minden bajnak csak akkor lesz igazán jelentősége, ha azt az illető a saját bőrén érzi. Valahogy így van ez a klímaváltozással is. Tudjuk, hogy nem jó, de csak legyintünk, ha meglátjuk az amúgy rémisztő adatokat. De most a köznapjainkat is érintő hatásokkal szembesülhetünk, ami kedvezőtlenül érintheti pénztárcánkat, vagy éppen az étkezési kultúránkat.

Bajban a szőlő: költséges és nem igazán hatékony a védekezés

A hazai gyümölcsösökről, a napi betevő zöldségeinkről, fontos élelmiszereinkről van szó. Aki kimegy a piacra, az zöldségfronton már brutális árakat láthat. De ez még csak a kezdet.

„Azt mondom magának, hogy az idén ne nagyon keressen barackot, diót meg végképp ne", mondja a szombathelyi, felújított csarnokban Zoli bá'. „Harminc éve piacozok és amit most látok, az elszomorít. Panaszkodnak az őstermelők, hogy nagy a költség, kicsi a haszon. Aztán még ezt is elviszi újabban az időjárás. Ezek a tavaszi fagyok már nem tizedelnek, hanem teljes termőterületeket visznek el", fogalmaz a jellegzetes kocsiján fuvarozó férfi.

Az idei év különösen elszomoríthatja a kisgazdákat. De nem csak nálunk, mert a beindult változások globálisak. A dél-francia borvidékre, ahol jószerivel ismeretlen a fagy, idén áprilisban mínusz 6-10 fokos, tartós hideg csapott le. A szőlőt ért kár 90 százalékos, s ennek világgazdasági hatásai lesznek. Mint ahogy annak is, hogy Szlovénia déli részén - a tengermelléken! – csonttá fagytak a gyümölcsösök. Mindez a virágzás idején, április közepén.

A jövő? Füge ültetvény a zalai dombságon

„Korábban is voltak fagyok tavasszal, pár óráig. A mostani 12 órán át tartott, ezt nem bírják ki a rügyek", fejti ki egy hollósi gazdálkodó, László. Az ő területén 70-80 százalékos a kár. „Meglepő, de a füge megmaradt... Talán, mert későn hajt és a védett, napos oldalra ültettem. Pedig csak dísznövénynek szántam, most meg szinte egyedül hoz termést", így a gazda.

R. Ákos nyugdíjas kiskerttulajdonos és elismert szakember. Ugyanis kertészmérnök, sok évtizedes tapasztalattal. Ha valaki, ő benne volt és van az agráriumot érintő folyamatokban.  Szerinte a baj nagyobb, mint azt gondolnánk.

„Május elején vagyunk, de esténként még fűtünk, nappal meg elő a kabátot. Holnapután 24 fokos meleg jön, elő a fürdőruhát. Május 10 után pár nap nyár, aztán ismét lesz egy nagyobb lehűlés, majd jön a nyári meleg és így tovább. Nehéz megszokni és bírni ezt az észak-déli irányú, meridionális hullámzást, de muszáj. Mert ez a jelen és még inkább a jövő", jelenti ki.

A dió már most is alig terem, ára a csillagokban

Majd azt mondja: ennek az időjárási változásnak a nyomán kedvenc gyümölcseink rövidesen - úgy 10-15 éven belül - végleg eltűnhetnek. „Ha csak nem változtatunk", teszi hozzá.

De mi lenne a változtatás lényege?  És éppen akkor, amikor alapvetően változik a tulajdonlás a szektorban, kisemmizett falusiak százezrei asszisztálnak az általuk ismeretlen, új földesurakhoz? Hihető, hogy a „kinevezett" nagybirtokosokat egyáltalán érdekli a klímaváltozás és az ezzel járó társadalmi (az ő nyelvükön: nemzeti) kötelezettség?

„Ezek jó kérdések... Magyarország a kádári érában élen járt az agráriumot érintő kutatásban, a növénynemesítésben. Jó példa erre a vasi, tanakajdi kutatóállomás munkája, vagy az egyes állami gazdaságokban történt kísérletek. Sajnos, a rendszerváltás után a kormányok számára kevésbé érdekes terület lett ez, most meg már alig látszunk".

A mérnök szerint fel kellene hagyni a tudományellenességgel, mert ez káros és rövidlátó politika. „Már rég ki kellett volna kísérletezni olyan, fagytűrő fajtákat, amelyek bírják ezt a tavaszi extrém hullámzást. Utóbbi alatt azt értem, hogy később, vagyis májusban virágzó barack, alma, szilva kell. De ezek a fajták még sehol sincsenek".

Dongó igyekezik helyre tenni a dolgokat

Sokan gondolkodnak azon, hogy kész, vége, kivágják a gyümölcsfákat. Ez nagy veszteség lenne, mivel a magyar gyümölcs nagyon egyedi, zamatos, így keresett cikk a uniós piacokon.  Megéri hát áldozni rá. Igaz is, azért akad jó példa. Mondjuk, hogy sikerült – Vas megyében is – kiépíteni egy olyan védelmi rendszert, ami elhárítja, vagy legalább is mérsékli a jégeső okozta károkat.  

Ákos konkrétumokat említ és egy szomorú, de egy nagyon is lehetséges közeljövőt vázol fel. „Elsőként a diónak inthetünk búcsút, ez már a kertek alatt. Egy olyan, déli kártevő tűnt fel, amely egyszerűen tönkre teszi a termést, ezzel lenullázza a fa értékét. A dió után eltűnik majd a sárgabarack, az alma kényesebb fajtái, a szilva és a korai cseresznye. Tudok olyan gazdáról, akinek a kertje 200 mázsa termésre van belőve, de már két éve 20-40 kilókat szüretel..."

Sajátos módon a változást jelzi egy kísérlet a szomszédos Zala megyében. Néhány fiatal vállalkozó sikerrel termeszt, már-már nagyüzemi módon fügét, a termést kereskedelmi láncok veszik át. De akad kivi és datolyaszilva is. „Jártam ott, ígéretes az elképzelés. Jó hozamokat értek el a fagymentes, sajátos mikroklímájú domboldalon. De ez nem fogja helyettesíteni a hagyományos magyar kertkultúrát", összegez a kertészmérnök.

Aki még elmondja, hogy tegnap átjött a szomszédja és azt mondta, kivágja a gyümölcsösét. Kétszáz fa, már a harmadik éve, hogy elfagyott. Tüzelőnek legalább jó lesz. 

„Megértem, de nagyon sajnálom. Mert mégis csak a jövőt tüzeli el." 

Címlapkép: MTI

Szólj hozzá!

Felborult egy autó Győrság határában

A Pannonhalma felé vezető utat a mentés idejére lezárták.

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Bukta: nem szóltak előre, csak bedobták a maradék 2 milliárd forint ingyen pénzt a villanyautósoknak, de az is pillanatokon belül elfogyott

Eredetileg a rendelkezésre álló 3 milliárd forintot három lépcsőben adták volna oda az elektromos autókra vágyóknak, de a kapkodásra végül kapkodással válaszoltak. Így aki most lemaradt, az kimarad.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

LMP: Szélenergia nélkül nem állítható meg a klímaváltozás

A párt a nemzetközi szélnap alkalmából ismételten felszólítja a kormányt, hogy oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő szabályokat.