Vita lezárva: így kell használni a Zanati úti körforgalmat Szombathelyen

Nagy Donát 2021-05-04 17:18:00
Sok a téves következtetés és a pletyka az autósok körében, most a Magyar Közút rak rendet a fejekben.

Újabb holtteres baleset történt Szombathely határában, a Zanati úti felüljárón, ahol havi rendszerességgel történik ilyen ütközés

- írta a 112 Press még múlt héten a Facebook-oldalán.

És valóban, a 86-os és 87-es út közös felüljárójánál, valamint az alján lévő, általam csak halálkörforgalomnak becézett csomópontban rendszeresek a kisebb koccanások, ütközések. Mindkettőnél a kamionok holttere és a sávváltások okoznak gubancot.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A poszt alatt rendkívül sokan osztották meg véleményüket, amik néha teljesen ellentétesek voltak a többi kommentelőével.

A leggyakrabban azt írták a hozzászólók, hogy a felüljáró végén lévő körforgalom régen kétsávos volt, viszont mivel lekoptak a sávokat elválasztó szaggatott vonalak, így most már egysávosként kell rajta közlekedni. Csakhogy ez nem igaz.

Az említett körforgalom még akkor épült, amikor a szélén lévő MOL benzinkutat felhúzták. Akkoriban még messze nem volt ekkora a forgalom a város szélén, pláne nem futott ennyi kamion.

A körforgalmú csomópont jelenlegi kialakítása 2000-ben készült el. Azóta a forgalom mind a 86 és 87-es főutakon, mind Szombathely irányába a többszörösére nőtt, új, forgalomvonzó létesítmények épültek, melynek következtében a csomópont kapacitása kimerült. A csomópontban a járhatóság mindenkori biztosítása érdekében a szükséges burkolatjavításokat társaságunk a rendelkezésére álló erőforrásai függvényében folyamatosan, ütemezetten végzi

- írja a Magyar Közút.

Tehát a fő közlekedési gond az, hogy a tranzit útvonal nagy forgalma itt keveredik a városival. Azaz ezt a körforgalmat használja napi több száz áruszállíó kamion éppúgy, mint az áruházakba vagy a gyorséttermekbe látogató szombathelyi autó is.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A körforgalom útteste elég széles ahhoz, hogy két jármű is elférjen egymás mellett, habár két kamion esetében erre már jobban illik a centizés. Eredetileg a körforgalomban lévő két sávot szaggatott vonallal választották el egymástól, ez azonban - ahogy növekedett a forgalom - egyre hamarabb lekopott. Kezdetben még újra festegette a Magyar Közút, de a nagy igénybevétel miatt szinte értelmetlenné vált a szélmalomharc.

A szaggatott sávelválasztó vonalak eltűnése viszont sok autóst összezavart.

A korábban említett Facebook-poszt alatt már közel 300-an hozzászóltak. Nézzünk is meg párat:

  • "régen 2 sávos volt a körforgalom, most 2 sáv megy be, bent 1 sáv, és kifelé 1 sáv... Semmi értelme."
  • "Nem lekopott, lemarták! Régóta egysávos!"
  • "erre van egy régi indoklás Igen hogy nem tudták használni az emberek kétsávos ként És mivel lekopott így hagyták"
  • "azért lett egysávos mert a sok analfabéta még az egy sávot sem képes használni Nemhogy a kettőt aztán Akinek nem inge nem veszi magára"

Azaz mint kiderült, sokan úgy gondolják, hogy mivel lekoptak a szaggatott vonalak, így hirtelen egysávossá vált a körforgalom. Sőt, láthatóan sokan úgy tudják, hogy nem csak lekopott, hanem direkt marták le a sávelválasztókat.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Most kicsit gondoljunk bele jobban. A forgalmi rendet megtervezik a szakemberek, de valamiért, mondjuk a forgalomnövekedés miatt azon módosítani kell. Ilyen előfordulhat, de a közlekedési rend módosítását táblával kell jelezni, jól érthető okból: a mindennapi közlekedés jó részét ösztönösen végezzük, az egyik napról a másikra megváltoztatott forgalmi rend pedig nagyon balesetveszélyes.

Ha a közelmúltban változott a forgalmi rend, azt ilyen táblával jelzik.

De nem csak tábla nincsen arról, hogy a megszokott kétsávos közlekedés helyett csupán egy sávon haladhatna a forgalom, hanem a körforgalom két bejáratánál is eleve két sávon érkezhet a forgalom. Arra a felvetésre, hogy ezeket a behajtás előtt miért nem egyesíti megfelelő útburkolati jellel a közútkezelő, a kommentelők különböző válaszokat adtak: "elfelejtették", "nem érdekli őket", "jó az úgy is".

Józan ésszel átgondolva a szaggatott vonalak lekopása bizonyosan nem okozhatná a forgalmi rend ilyen szintű, tudatos változtatását. Hiszen hol van az a kopási pont, amikor már nem él, nem számít az útburkolati jel? És sofőrként nekem ezt folyamatosan számon kell tartanom, felügyelnem kell, hogy adott esetben már máshogy közlekedjek? 

Később fotókat is elkezdtek belinkelni a hozzászólok, mivel szerintük a szombathelyi körforgalom azért is egysávos, mert a két sávosakat a képeken látható táblával kéne jelölni, előjelezni. Csakhogy a beillesztett képeken a táblák nem a "sima", klasszikus kétsávos körforgalmak előtt alkalmazandó sávválasztást ábrázolják, hanem az úgynevezett turbós, vagy spirális körforgalmakét. Ezeknél valóban nagyon lényeges, hogy a behajtást melyik sávból kezdjük meg, mivel vagy felfestéssel, vagy lapos beton "bucikkal" terelik ki a megfelelő kihajtóhoz a forgalmat. Ezek azonban teljesen mások, ilyen megoldások pedig nincsenek a szombathelyi csomópontban.

Táblák jelzik a turbó körforgalom előtt, hogy melyik sáv merre fog kivezetni. A szombathelyi nem ilyen.

Fotó: kresztanulasotthon.hu

Nos, mielőtt túlságosan is elhúznám a cikket, leírom a kulcsmomentumot: az, hogy egy- vagy két sávon haladhat a forgalom, nem függ attól, hogy fel vannak-e festve a sávok, csupán attól, hogy elég széles-e hozzá az úttest. Ez pedig igaz egy egyenes útszakaszra és egy körforgalomra egyaránt.

Alapvető közlekedési szabály a körforgalmakban, hogy mindig annak van elsőbbsége, aki már bent van a körforgalomban, illetve behajtásnál nem, de kihajtásnál minden esetben irányjelzőt kell használni. A szóban forgó körforgalmat jelenleg is kétsávosként lehet használni, a párhuzamos közlekedés szabályait alkalmazva

- jelenti ki egyértelműen a Magyar Közút, azaz ahogy a KRESZ 36. §-a kimondja, már jóval a körforgalom előtt át kell gondolni, hogy mikor szeretne a gépjárművezető kihajtani, mert az csak a jobb oldali, külső sávból lehetséges. A többsávos körforgalomban, ha valaki a belső sávot használja, először át kell sorolni a külső sávba, majd ezt követően tud kihajtani, a körforgalom belső sávjából nem hagyható el a körforgalom.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A legtöbb baleset pont az ilyen szabálytalan kihajtás miatt történik. A gépjárművezetőnek az úti cél függvényében fel kell mérnie a behajtás előtt, hogy melyik a számára megfelelő sáv vagy azt, hogy a kihajtás előtt a szükséges sávváltáshoz megfelelő idő és hely álljon rendelkezésére.

- írja le az elmúlt évek tapasztalatait a Magyar Közút.

Összefoglalva: ha valaki teljesen biztosra akar menni a Zanati úti körforgalomban, az haladjon nyugodtan a körforgalom jobb szélén a külső sávban, és ahol ki szeretne kanyarodni, ott az előzetes irányjelzést követően megteheti. Aki pedig úgy gondolja, hogy gyorsabban is tud a körforgalomban haladni, ha annak a bal szélét, a belső sávját használja, ott is mehet; viszont kikanyarodás előtt ki kell sorolnia az úttest jobb szélére egy irányjelzéssel és elsőbbségadással, és csak utána fordulhat ki a kívánt kijáraton.

Amúgy laikusként a megoldást a sok balesetre én abban látnám, ha az egész körforgalmat átterveznék turbós körforgalomra, így az előzetesen megválasztott bejáratokon keresztül haladva sokkal egyértelműbb és biztonságosabb lenne azok számára is a közlekedés, akik egyszerűen rettegnek a sávváltástól. Az átépítés lehetőségeiről meg is kérdeztem a fentartót:

Minimális átalakítással ehhez hasonló turbó körforgalom is lehetne a szombathelyi Zanati út végén.

Fotó: kresztanulasotthon.hu

A teljes körű felújítási munkákra vonatkozóan társaságunk javaslatokat tehet, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatjuk csak el. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából folyamatban van a 87-89-es főút Szombathely hiányzó Észak-Keleti elkerülő szakasz tervezése. Társaságunk az egyeztetések során javasolta, hogy a tervezési szakasz határán lévő, de a térség forgalmának zökkenőmentes lebonyolításában fontos szerepet játszó csomópont korszerűsítése is legyen a projekt része. A tervek megvalósíthatóságáról és annak formájáról később tudunk tájékoztatást adni, egyelőre az egyeztetések zajlanak a témában.

Azaz egyelőre nem lesz változás, de egy jó lobbitevékenység után (khm, képviselő úr) a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bizonyosan meg tudná finanszírozni, hogy biztonságosabban közlekedhessünk Szombathely határánál.

Szólj hozzá!

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Ismét felbukkannak a biciklis rendőrök Szombathelyen

Rendszeres rendőri ellenőrzések várhatók a 84-es főúton.

Bukta: nem szóltak előre, csak bedobták a maradék 2 milliárd forint ingyen pénzt a villanyautósoknak, de az is pillanatokon belül elfogyott

Eredetileg a rendelkezésre álló 3 milliárd forintot három lépcsőben adták volna oda az elektromos autókra vágyóknak, de a kapkodásra végül kapkodással válaszoltak. Így aki most lemaradt, az kimarad.