„Európában mindig voltak és lesznek uszító figurák, akik a nacionalizmusra építve, hatalmukkal visszaélve gazdagodnak"

ugytudjuk.hu 2021-05-02 14:54:14
Harminc éve robbant ki az utolsó európai polgárháború.

Európa eleinte nem hitt a szemének, de a jeges valóság belehasított 1991 forró nyarába: véres polgárháborúba torkollt a nemzetiségi vita Jugoszláviában. Csak egy hajszálon múlt a pusztító tűz átterjedése magyar területre, Vas megyére.

1991 kora nyarán Szlovéniában népszavazást rendeztek, a választók kilenctizede a Jugoszláviától való elszakadás mellett voksolt. A ljubljanai vezetés tisztában volt azzal, hogy mindez a Szlovénia területén számos bázissal és laktanyával rendelkező Jugoszláv Néphadsereg (JNH) beavatkozását eredményezheti.

De a szlovének felkészültek a harcra. Létrehozták a könnyű fegyverekkel felszerelt, „területvédelmi" egységeket, 21 ezer fővel. Kidolgozták a védelmi stratégiát. A JNH nyomasztó túlereje miatt gyors gerilla-hadviselésre, a laktanyák és bázisok blokádjára, a tankoszlopok bekerítésére és a légtér védelmére készültek. Nagy számban vásároltak tank- és légelhárító rakétákat - utóbbi aztán döntőnek bizonyult.

Jó hónappal előtte, 1991 májusában a szombathelyi Savaria Tourist szakemberei, közte a rendkívül sikeres cég igazgatója, Balogh Károly és helyettese, Lőrincz Ottó Zágrábba utazott. Szívélyes üzleti meghívásuk volt a Zágrábi Nemzetközi Turisztikai szakvásárra. Az utazás simán ment, semmi sem utalt a rövidesen bekövetkező, tragikus fordulatra. Úgy tűnt, mindenki a békét óhajtja.

„Ha sokat beszélnek a békéről, akkor ott karnyújtásnyira a háború", emlékezett később a zágrábi útra a vasi delegációt fogadó horvát utaztató hölgy, Jadranka.

„Amikor Karcsiék megjöttek, minden a legnagyobb rendben volt. Látszólag. Hatalmas pavilonok, több száz kiállító, még az USA is kivonult. Karcsiék azt mondták, hogy a magyar sajtó szerint nálunk háború lesz. De megnyugodtak, mert a vásáron nyugalmat és gazdagságot láttak. Mi viszont akkor már tudtuk, hogy ég a kanóc".

A vasi delegációt meghívták a vásár exkluzív fogadására is. Sorra gördültek a főpavilon elé az elegáns Mercedesek, a belőlük kiszálló, már-már egyenruhának számító Mura-öltönyös, aranyórát és arany mandzsettát viselő belgrádi káderekkel. Csak Jadranka vette észre, hogy az érkezők elvtársi öröme nem a régi.

A vásár szívélyes hangulatban ért véget, Balogh Károlyék Muraszombat irányából érkeztek a Hodos-Bajánsenye étkelőhöz. Álmukban sem gondolták volna, hogy alig egy hónap múlva a közelben golyók fütyülnek majd...

A fordulat június 25-én állt be, amikor a szlovén parlament kikiáltotta az ország függetlenségét. Másnap a szlovén önkéntes erők meglepetésszerűen átvették a határátkelők ellenőrzését a jugoszláv hatóságoktól. Ekkor történt, hogy a Hodos közelében kisebb tűzharc tört ki a JNH határőr katonái és a szlovén területvédelmisek között.

A bajánsenyei átkelőn is hallották a fegyverek zaját. „Erős, kitartó sorozatok voltak, nyomában meg ordibálás... Nálunk már korábban megerősítették a szolgálatot és arra is volt terv, ha elfajul a helyzet. Senki sem gondolta volna, hogy a jugók majd egyszer egymást lövik. Már csak azért sem, mert jóval gazdagabbak voltak, mint mi", emlékezett vissza egy sorkatona.

A csetepaté csupán pár óráig tartott, halott sem volt, de a JNH katonái visszavonultak. Ezzel az erőtlen katonai akcióval vette tulajdonképpen kezdetét a délszláv háború, még ha ebből Szlovénia ki is maradt.  Bár a déli szomszéd nem volt a belgrádi vezetés fő csapásának iránya, de a szlovének hősiessége is kellett ahhoz, hogy ne is legyen.  

Hamarosan kiderült ugyanis, hogy a belgrádi tábornokok elszámították magukat. A JNH laktanyáit és bázisait a szlovének bekerítették. Elvágták az élelmiszer- és lőszer-utánpótlást, megszállták a raktárakat. A legfontosabb utakat teherautókkal és kamionokkal barikádozták el, megakadályozva ezzel a páncélosok mozgását.

A szlovének hatásos légvédelmet építettek ki és ez hadászatilag nyerőnek bizonyult. Amikor a JNH helikoptereket küldött körülzárt csapatai megsegítésére, a szlovén kormány jelezte, hogy le fogják őket lőni. A jugoszláv vezérkar ezt blöffnek tartotta, ám a szlovének nem. Lelőttek két helikoptert (az egyik pilóta szlovén származású volt).

Ekkor vált világossá, hogy mit is jelent valójában a polgárháború.

A szlovének támadásba lendültek, laktanyákat, menetoszlopokat vettek tűz alá, közlekedési csomópontokat, reptereket szálltak meg. A jugoszláv főparancsnokság belátta, hogy a támadás kudarcba fulladt. A háború így csupán tíz napig tartott. A szlovén fél 18 halottat és 182 sebesültet, a JNH 44 halottat és 146 sebesültet vesztett.

A harcokban életét vesztette több külföldi is. A fogságba esett jugoszláv katonák száma megközelítette az ötezret. A JNH kivonult az országból, 1991. október 7-én pedig Szlovénia újra életbe léptette a függetlenségi nyilatkozatát. Az új ország első elnöke Milan Kucsan lett.

Az, hogy a háború nem csapott át vasi földre, abban szerepe volt egy sikeres szlovén katonai manővernek is. A JNH alakulatok a Muravidéken Lendva és a szlovén-osztrák határ felé, valamint Muraszombat irányába masíroztak. Az eredeti tervben szerepelt a hodosi átkelő megszállása is. Ám a néphadsereg katonái heves tűzharcba kerültek, a szlovének a harckocsioszlopot feltartóztatták, a szerb hadművelet kútba esett.

„Azt tanultuk meg mi akkor és ott, hogy Európában mindig voltak és lesznek háborús tűzzel játszó, uszító figurák. Mindig jönnek új Milosevicsek, Arkanok, Mladicsok. Akik a nacionalizmusra építve, hatalmukkal visszaélve gazdagodnak", mondta Jadranka.  

Harminc éve már, hogy kirobbant az utolsó európai polgárháború. De ne ringassuk illúziókba magunkat: a békéről papoló menetelők kezében ott a kanóc. 

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

100 éves az osztrák-magyar határ

„Border(hi)stories“ elnevezéssel új projekt kezdődött az osztrák-magyar határ menti régió közös történelméről. Ehhez kapcsolódóan iskolai projektek, digitális archívum és vándorkiállítás is szerepel a tervek között.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.