Sok a covidos a gyárakban, de a soroknak menniük kell

Nagy Donát 2021-03-25 10:04:17
A talpon maradt dolgozók akár több ember munkáját is végzik egyszerre a termelésben.

Megugrott a megbetegedések miatti hiányzás a gyárakban, de hivatalos adatok erről nincsenek, munkaadók szerint viszont ez csak vaklárma - írja a Népszava.

A cikk szerint egyre több a koronavírus miatti megbetegedés a gyárakban is, a hiányzások már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben, de a 30 százalékos távollét sem ritka.

Fotó: Pixabay

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző, nagy dolgozói létszámmal működő gyárak átmeneti bezárásának kérdését. Úgy véli, ebben a helyzetben politikai döntést kell hozni, nem gazdaságit.

A vállalatok ugyanakkor szerinte igyekeznek eltitkolni ezeket a gondokat: van olyan üzem, ahol heti kétszer tesztelik a munkásokat, de azoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni.

A szakszervezet alelnöke azért azt is elismeri, hogy a munkahelyi vezetők óriási nyomás alatt vannak, hiszen nekik az a dolguk, hogy a sorok menjenek. 

A cégeknél szigorú járványügyi előírások vannak, és igyekeznek is ezeket betartatni, de az előírások már nem terjednek ki például az öltözőkre, ahol akár egy teljes műszaknyi dolgozó egyszerre öltözik át. 

László szerint tarthatatlan, hogy a jelenlegi megbetegedési arányok mellett senki nem beszél arról, mi van a gyárakban.

Pedig azok tipikus gócpontok lehetnek, hiszen rengeteg ember dolgozik egy légtérben, és többnyire tömegközlekedéssel kell beutazni. Pengeélen táncolunk, ha szó nélkül hagyjuk, hogy miközben az oltások ellenére is agresszívan terjed a vírus, ezrek találkozzanak nap mint nap a gyárakban 

- hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a dolgozók viszont semmiképp sem maradhatnak jövedelem nélkül. Leszögezte, hogy az állam, a munkaadók és a dolgozók közös összefogása szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi kritikus helyzetből úgy lehessen kilábalni, hogy utána gyorsabban tudjon újraindulni a gazdaság.

Vaklárma?

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint a dolgozók iránti aggodalom csupán vaklárma. Úgy véli, a felsorolt számok nem valósak, hiszen nem jön ki a matek: a hivatalos adatok szerint az országban 190 ezer körül mozog az aktív fertőzöttek száma, a termelésben viszont több mint egy millióan dolgoznak - ez alapján pedig nem lehetséges a 15-20 százalékos fertőzöttségi arány a gyárakban, ez nem tényeken alapuló állítás. Szerinte, ha valahol súlyos lenne a helyzet, azt jeleznék a cégek, de egyelőre ilyen nem érkezett az MGYOSZ-hoz, egyik cég sem kért ilyesmivel kapcsolatban intézkedéseket. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.