Műfecskefészkeket tettek az Agrárminisztérium tetejére - a gesztus szép, de önmagában nem megoldás

Papp László Tamás 2021-03-20 11:45:00
A kihelyezésükkel hívják fel a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére - bár a fecskék jobban örülnének, ha lenne mit enniük, nem irtanák ki a kémiai szúnyoggyérítéssel a táplálékukat.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a hazánkban költő fecske- és sarlósfecske-fajok közül a városokban a molnárfecskét, füstifecskét és a sarlósfecskét figyelhetjük meg leggyakrabban. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása, a táplálékbázis jelentős mérséklődése, a klímaváltozás és a fészkek leverése következtében. Így összességében legalább 2 millió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

Portálunk többször is foglalkozott a témával a győri fecskevédelmi program apropóján.  Riportunkban Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület részéről elmondta: 2000 és 2010 között a fecskeállomány drámaian, mintegy 60-62 százalékkal csökkent, ezt a tendenciát az elmúlt tíz évben sikerült megállítani és kissé ellensúlyozni, így napjainkban 50 százalék körülinek tekinthető a fecskeállományunk az ezredfordulóhoz képest. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi években mintegy 2 millióval kevesebb fecske készülődik augusztus-szeptemberben az őszi vonulásra. S ez a szám még csak nem is a legrosszabb a madarak között. „A vetési varjúknak például 93 százaléka tűnt el, a korábbi 250 ezres fészkelő pár 23 ezerre zuhant” – mutatott rá a szakember.  

Mi az a fecskepelenka? - A fecskementő program tapasztalatai Győrben

A Városi Fecskevédelmi Program célja a győri Környezetvédelmi Bizottság szerint a fecskék költési sikerének elősegítése. „A hatékony segítség első lépése a problémák felmérése és azok folyamatos megoldása. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának segítségével a Környezetvédelmi Bizottság felmérte hol és hogyan tudunk a leghasznosabban segíteni a fecskéknek városunkban" - derül ki az önkormányzat honlapjáról.

Nagy István most kiemelte, a fecskék védelme nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös érdekünk is, hiszen hozzájárulnak a kártevők számának csökkentéséhez. Éppen ezért az Agrárminisztérium tetejére 10 molnárfecske-fészket és 4 sarlósfecske-fészket helyeztek ki. Az épület falára úgynevezett fecskepelenkát is felszereltek, amely felfogja a molnárfecske-fészekből kihulló madárürüléket.

A miniszter hozzátette: a fecskék évente kétszer költenek, nyár elején és végén, de a második időszak akár őszig is elhúzódhat. A molnárfecske Magyarországon általánosan elterjedt faj, mely korábban sziklafalakon, barlangokban, odvakban költött, de mára szinte kizárólag az épületek külső részén fészkel. A sarlósfecskék, akik meglepő módon rendszertanilag nem állnak közeli rokonságban a fecskékkel, életük során szinte csak a fészkelés idejére szállnak le.

Éjszaka, alvás közben is repülnek, még a párzás is a levegőben történik. Korábban szikla- és löszfalakon, ritkán odvakban költöttek, de mára szinte csak épületek repedéseiben, hibáiban fészkelnek.A tárcavezető hangsúlyozta, minden apró cselekedet számít, amit a teremtett világunk megóvásáért teszünk. Természeti értékeinket csak közösen tudjuk megvédeni: vigyázzunk a fecskékre és óvjuk hazánk biológiai sokféleségét – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A probléma az - tehetjük hozzá másik korábbi cikkünkből idézve - hogy a műfecskefészek-telepítés önmagában pótcselekvés. 

Tudja, mire való ez a fura kis homokozó?

Nemrég írtunk a győri fecskevédelmi programról. Csak úgy röpködtek a szakkifejezések: fecskepelenka, műfészek, sárgyűjtő hely. Utóbbit jelenleg is bárki láthatja egyebek közt a Bisinger-ligetben is - fotónk hétfőn ott készült. Fotó: Papp László Tamás „Most, ősszel a fecskék elköltöznek.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről, hogy a kémiai szúnyoggyérítésnek „óriási a járulékos vesztesége. 100 idegméreggel megölt rovarból alig kettő a szúnyog (néhány évvel ezelőtt ez az arány ezer rovarból egy szúnyog volt), a többi egyéb rovarfaj, így rendkívüli módon pusztulnak a beporzók, és a fecskék táplálékbázisa is.” Szóval, ha fecskének nincs mit ennie, akkor nemigen lesz ereje fészket építeni, ahogy egy éhező, az éhhalál szélén álló ember se azon töri a fejét, hogy családi házat építsen.

Vagyis, ha igazán jót akarunk a fecskéknek, akkor megoldjuk a biológiai gyérítést (mely szelektív módszer, csak a gyötrő szúnyogok lárvái pusztulnak el tőle) hogy kevesebb kémiai hatóanyag jusson a környezetbe, így csak a szúnyogokat ritkítsuk, a fecskék táplálékbázisául szolgáló többi rovart ne. Hogy amikor a tél elmultával visszatérnek, legyen mit enniük.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.