Ma is áll Szombathely első szocialista plázája

ugytudjuk.hu 2021-03-01 14:12:00
Szombathely jelentős, történeti értékkel bíró épületeit bemutató sorozatunkban ezúttal a szombathelyi Domus üzletközpontot vettük szemügyre. Ez volt az első szocialista pláza a városban. Olyan, amelyben tényleg lehetett kurrens termékeket is vásárolni.  

1976. január 13-án adták át ünnepélyesen a Domus üzletközpontot a Derkovits lakótelepen. Azzal a nem titkolt céllal, hogy létrehoznak egy új, a rendszer építészeti koncepciójába illő városközpontot. Ennek szándékát és nyomait megtalálhatjuk az akkori Kelet-Európában, a testvéri szocialista országokban.

Leginkább az NDK-ban és Csehszlovákiában dívott az úgynevezett „szocialista városmagok" tervezése és megépítése. Ezek a többnyire lakótelepi munkásnegyedekhez kötődő üzletközpontok a gyorsabb és egyszerűbb ellátást szolgálták. Csehszlovákiában odáig mentek, hogy a városok régi, klasszikus polgári negyedeiből egyszerűen elköltöztették a lakosságot az új, szocialista városközpontokba. Nem egy helyen a régi negyedeket egyszerűen ledózerolták. 

A Domus építése

 Szerencsére nálunk elmaradtak a nagy pusztítások, az új lakótelepeket többnyire „zöldmezősen" oldották meg. A Domus-hálózat országos létrejöttével nyílt meg a lehetőség egy szombathelyi áruház megépítésére. Tervezését a Podmaniczky-díjas építészre, Rónai Károlyra bízták.

Amint az sorozatunk szakértője, Portschy Tamás okl. építészmérnök, okl. városépítés-városgazdasági szakmérnök megfogalmazta, Rónai Károly kiemelkedő munkásságot tudhat magáénak. Az építész 1964-ben szerzett diplomát, azóta a megyében él és alkot. A közéletben is ismert személyiség, hiszen tagja, majd elnöke hosszú évekig a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek.

Rónai Károly átveszi a Podmaniczky-díjat Ráday Mihálytól

 „Károly alapítása óta tagja a Magyar Építész Kamarának, munkái láthatólag a város és a megye építészeti örökségének értékes elemei. Ebbe a sorba illeszkedik a Domus, valamint a szomszédos, úgynevezett órásház is. Mondhatni, minden feltűnés nélkül alkot, mégis mindenütt jelen van, ahol szakmailag fontos dolgok történnek. Igényes és türelmes építőművész és ez nagy erény".

A Domus magán viseli a kor szimbolikáját, masszív betontömbjével szilárdságot, az idővel való dacolást hirdeti. Rónai ahol lehetett, finomított a terveken. Szeretett volna nagyobb közösségi-pihentető tereket létrehozni, de ez csak részben sikerült. A lényeg az üzleti terek gyors megépítése és átadása volt. A Domus Iparcikk Áruház átadásakor éppen olyan korszerű volt, mint budapesti rokona.

1976, a Domus ünnepélyes átadása, háttérben az eladók

 A Domus megépítése után a tervezőnek azonban hiányérzete volt. Mint mondta, a komplexum szinte eltűnt a nagy, „kilencemeletesek" mellett. Úgy fogalmazott, hogy kellett valami, ami kijelöli és egyértelművé teszi: ez ott egy új városközpont.

Ebből a hiányérzetből született aztán meg a köznyelvben csak „órásház" jelzővel illetett, középmagas épület. „Kellett egy jellegzetes épület, amit mindenki messziről megismer. Akkor gondoltam arra, hogy egy toronyóra szerű épület jól jönne. Meg is kérdeztem egy órást, hogy ez kivitelezhető-e, végül pedig el is készült", nyilatkozta korábban.  

Az "órásház" építése

 A Domusban az iparcikk és bútorkereskedelem mellett megvetette lábát a kiskereskedelem és a szolgáltatás is. A postától a zöldségesig, a butiktól az edzőteremig minden megjelent, amire csak igény mutatkozott. A fordulópontot az áruház bezárása hozta el, ezzel az eredeti funkció eltűnt.

Egy időben az is elterjedt, hogy a Domust végleg bezárják. Szerencsére erre nem került. Így a Rónai Károly tervezte komplexum Szombathely építészetének jellegzetes, megőrzésre méltó épülete maradt és remélhetőleg marad még sokáig. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.