Pollreisz: A győri költségvetés a trükkök és hazugságok költségvetése

Pintér Bence 2021-02-25 05:59:00
Túltervezett bevételek, elhallgatott kiadások: Pollreisz Balázs szerint már most látszik, hogy nem stimmel a győri költségvetés.

Mint arról szerda reggel beszámoltunk, kikerült Győr honlapjára a város idei költségvetési tervezete, amelyet a járványhelyzet miatt egyszemélyben, közgyűlési vita nélkül fogadott el a polgármester. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város ellenzéki, illetve civil képviselői nem reagálnak rá, mivel Balla Jenő civil képviselő után szerda este Pollreisz Balázs, az MSZP önkormányzati képviselője is beszámolt arról, hogy mit gondol a költségvetési tervezetről.

Tízmilliárdos mínuszból indul Győr 2021-es költségvetése

Megjelent a város honlapján Győr 2021-es költségvetése. A dokumentum szerint az idei költségvetés közel 10 milliárd forinttal kevesebb bevétellel, mint kiadással számol. A nagyjából 67 milliárd forintra rúgó kiadások mellett 57,4 milliárd forint költségvetési bevétellel, ezen felül, 9,6 milliárd forint finanszírozási bevétellel számol a városvezetés, ami azt jelenti, hogy az előző évek maradványösszegeiből 8,8 milliárd forintot használnak fel a tervek szerint, míg 850 millió forintot a város tulajdonában álló értékpapírok eladásával pótolnak majd.

A szocialista képviselő egy Facebook-oldalán posztolt élő videóban mondta el, hogy mit lát furcsának a költségvetésben, amelyet cikkünk végén beágyazunk. Ennek elején arról beszél: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok polgármesterei jelezték már, hogy súlyos elvonások sújtják idén a helyi költségvetéseket, és ugyanez igaz Győrre is, csak erről nem kommunikál hangosan Dézsi Csaba András polgármester.

Trükkök és hazugságok

Pollreisz jelezte: konkrétan városüzemeltetésre a város idén 600 millió forinttal számol, ami azért érdekes, mert bár korábbi években is csak 800 millió forintot szoktak erre év elején számolni, a végén mindig 1,6 milliárd körüli összeg ment el ezen a területen. 2019-ben egyébként a tervezett 800 millió helyett 2,2 milliárd, 2020-ban eddig a tervezett 1,4 milliárd helyett 2,5 milliárdot költött a város városüzemeltetésre.

A szocialista képviselő szerint tehát borítékolható, hogy itt máris keletkezett legalább egymilliárd, de még az is lehet, hogy kétmilliárd forint mínusz, ami nincs betervezve a költségvetésbe.

Ugyanígy érdekes az, hogy a költségvetés azzal számol, hogy több önkormányzati cég is az utolsó fillérig visszafizeti ebben a nehéz gazdasági évben azokat a tagi kölcsönöket, amelyeket a közgyűlés évek óta folyamatosan meghosszabbít nekik.

Pollreisz szerint ez biztos nem fog megtörténni, és rá is kérdezett Dézsi Csaba Andrs polgármesternél, hogy mi erre a garancia, illetve hogy készülnek arra, ha ez mégsem történik meg. A polgármester válasza szerint volt már példa arra, hogy ilyen tagi kölcsönöket visszafizettek, készülni az ellenkezőjére pedig tulajdonképpen megszorításokkal, tehát a kiadási oldal várható lefaragásával készülnek.

A szocialista képviselő irreálisnak tartja, hogy a járvány harmadik hullámának közepén magas jegybevételekkel számol a városvezetés a színház, a Győri Balett és a filharmonikusok költségvetésében, mivel nagyon valószínű, hogy ez nem fog megtörténni – de a tervezetben bevételi forrásként most jól mutatnak.

Úgy tűnik, marad a magas szolidaritási adó

Balla képviselővel összhangban Pollreisz Balázs is értetlenül áll azelőtt, hogy idén a korábbi évekhez képest 2 milliárd forinttal többet, 7,9 milliárd forintot von el az állam szolidaritási adóként, miközben az iparűzési adóból várható bevétel – a kormány döntése nyomán – már a költségvetés tervezete szerint is 2 milliárd forinttal csökkenni fog. A szocialista képviselő rákérdezett arra, hogy lobbizott-e ezügyben a polgármester és a két fideszes országgyűlési képviselő, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos.

Mint arról Dézsi polgármester (Fidesz) lapunknak adott interjújában beszámolt, korábban kérte a Győrre vonatkozó szolidaritási adó mérséklését a pénzügyminisztertől, de erre akkor (január végén) még nem kapott választ. A magas összeg oka, hogy annak báziséve nem a tavalyi pandémiás év, hanem a 2019-es év. Most a Pollreisz Balázsnak megküldött válaszában is megerősítette a polgármester, hogy nem jutottak előrébb ebben a kérdésben.

A videó végén az ellenzéki képviselő elmondta: idén is benyújtotta tavalyi, akkor a polgármester által befogadott, de a járvány miatt végül elkaszált módosító javaslatait a mobil légszennyezettség-mérő állomásról, kisebb szentiváni ügyekről, illetve a gazdaságvédelmi alapról. Ezeket a polgármester idén már be sem fogadta a költségvetésbe.

Korábbi interjúnkat a szocialista képviselővel itt olvashatod el. A mostani teljes videó itt érhető el:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Szólj hozzá!

Varga Judit Hamiltonnak: ne magyarázz, inkább az utat figyeld!

Az igazságügyi miniszter azt írta, a hétszeres világbajnok foglalkozzon inkább a versenyzéssel, mint a melegellenessé tett pedofiltörvénnyel.

Várható ma egy kis zuhé

Fázni azért nem fogunk.

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

van még itt cikk a témában:

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

Nagy, közös fogyokúrára fogja Győrt az egészségért felelő új polgármesteri biztos

Dr. Kálmán Csilla kétszeres fitneszvilágbajnok igazolt a városházára.