Pollreisz: A győri költségvetés a trükkök és hazugságok költségvetése

Pintér Bence 2021-02-25 05:59:00
Túltervezett bevételek, elhallgatott kiadások: Pollreisz Balázs szerint már most látszik, hogy nem stimmel a győri költségvetés.

Mint arról szerda reggel beszámoltunk, kikerült Győr honlapjára a város idei költségvetési tervezete, amelyet a járványhelyzet miatt egyszemélyben, közgyűlési vita nélkül fogadott el a polgármester. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város ellenzéki, illetve civil képviselői nem reagálnak rá, mivel Balla Jenő civil képviselő után szerda este Pollreisz Balázs, az MSZP önkormányzati képviselője is beszámolt arról, hogy mit gondol a költségvetési tervezetről.

Tízmilliárdos mínuszból indul Győr 2021-es költségvetése

Megjelent a város honlapján Győr 2021-es költségvetése. A dokumentum szerint az idei költségvetés közel 10 milliárd forinttal kevesebb bevétellel, mint kiadással számol. A nagyjából 67 milliárd forintra rúgó kiadások mellett 57,4 milliárd forint költségvetési bevétellel, ezen felül, 9,6 milliárd forint finanszírozási bevétellel számol a városvezetés, ami azt jelenti, hogy az előző évek maradványösszegeiből 8,8 milliárd forintot használnak fel a tervek szerint, míg 850 millió forintot a város tulajdonában álló értékpapírok eladásával pótolnak majd.

A szocialista képviselő egy Facebook-oldalán posztolt élő videóban mondta el, hogy mit lát furcsának a költségvetésben, amelyet cikkünk végén beágyazunk. Ennek elején arról beszél: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok polgármesterei jelezték már, hogy súlyos elvonások sújtják idén a helyi költségvetéseket, és ugyanez igaz Győrre is, csak erről nem kommunikál hangosan Dézsi Csaba András polgármester.

Trükkök és hazugságok

Pollreisz jelezte: konkrétan városüzemeltetésre a város idén 600 millió forinttal számol, ami azért érdekes, mert bár korábbi években is csak 800 millió forintot szoktak erre év elején számolni, a végén mindig 1,6 milliárd körüli összeg ment el ezen a területen. 2019-ben egyébként a tervezett 800 millió helyett 2,2 milliárd, 2020-ban eddig a tervezett 1,4 milliárd helyett 2,5 milliárdot költött a város városüzemeltetésre.

A szocialista képviselő szerint tehát borítékolható, hogy itt máris keletkezett legalább egymilliárd, de még az is lehet, hogy kétmilliárd forint mínusz, ami nincs betervezve a költségvetésbe.

Ugyanígy érdekes az, hogy a költségvetés azzal számol, hogy több önkormányzati cég is az utolsó fillérig visszafizeti ebben a nehéz gazdasági évben azokat a tagi kölcsönöket, amelyeket a közgyűlés évek óta folyamatosan meghosszabbít nekik.

Pollreisz szerint ez biztos nem fog megtörténni, és rá is kérdezett Dézsi Csaba Andrs polgármesternél, hogy mi erre a garancia, illetve hogy készülnek arra, ha ez mégsem történik meg. A polgármester válasza szerint volt már példa arra, hogy ilyen tagi kölcsönöket visszafizettek, készülni az ellenkezőjére pedig tulajdonképpen megszorításokkal, tehát a kiadási oldal várható lefaragásával készülnek.

A szocialista képviselő irreálisnak tartja, hogy a járvány harmadik hullámának közepén magas jegybevételekkel számol a városvezetés a színház, a Győri Balett és a filharmonikusok költségvetésében, mivel nagyon valószínű, hogy ez nem fog megtörténni – de a tervezetben bevételi forrásként most jól mutatnak.

Úgy tűnik, marad a magas szolidaritási adó

Balla képviselővel összhangban Pollreisz Balázs is értetlenül áll azelőtt, hogy idén a korábbi évekhez képest 2 milliárd forinttal többet, 7,9 milliárd forintot von el az állam szolidaritási adóként, miközben az iparűzési adóból várható bevétel – a kormány döntése nyomán – már a költségvetés tervezete szerint is 2 milliárd forinttal csökkenni fog. A szocialista képviselő rákérdezett arra, hogy lobbizott-e ezügyben a polgármester és a két fideszes országgyűlési képviselő, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos.

Mint arról Dézsi polgármester (Fidesz) lapunknak adott interjújában beszámolt, korábban kérte a Győrre vonatkozó szolidaritási adó mérséklését a pénzügyminisztertől, de erre akkor (január végén) még nem kapott választ. A magas összeg oka, hogy annak báziséve nem a tavalyi pandémiás év, hanem a 2019-es év. Most a Pollreisz Balázsnak megküldött válaszában is megerősítette a polgármester, hogy nem jutottak előrébb ebben a kérdésben.

A videó végén az ellenzéki képviselő elmondta: idén is benyújtotta tavalyi, akkor a polgármester által befogadott, de a járvány miatt végül elkaszált módosító javaslatait a mobil légszennyezettség-mérő állomásról, kisebb szentiváni ügyekről, illetve a gazdaságvédelmi alapról. Ezeket a polgármester idén már be sem fogadta a költségvetésbe.

Korábbi interjúnkat a szocialista képviselővel itt olvashatod el. A mostani teljes videó itt érhető el:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.