Tízmilliárdos mínuszból indul Győr 2021-es költségvetése

Pintér Bence 2021-02-24 06:18:00
Korábbi évek maradványösszegei és értékpapír-értékesítés pótolja a bevételkiesést és a kormányzati elvonásokat.

Megjelent a város honlapján Győr 2021-es költségvetése. A dokumentum szerint

az idei költségvetés közel 10 milliárd forinttal kevesebb bevétellel, mint kiadással számol.

A nagyjából 67 milliárd forintra rúgó kiadások mellett 57,4 milliárd forint költségvetési bevétellel, ezen felül, 9,6 milliárd forint finanszírozási bevétellel számol a városvezetés, ami azt jelenti, hogy az előző évek maradványösszegeiből 8,8 milliárd forintot használnak fel a tervek szerint, míg 850 millió forintot a város tulajdonában álló értékpapírok eladásával pótolnak majd. A köztisztviselők illetményalapja a tavalyi évhez hasonlóan 46 500 forint, a városban idén is közalkalmazotti létszámstop van.

A kormány az összességében több milliárd forintra rúgó elvonásokat Győr esetében 2,2 milliárd forint visszacsorgatásával kompenzálná. Szolidaritási adó jogcímén Győr 7,88 milliárd forintot fizet be az államkasszába.

Balla Jenő a költségvetésről: rengeteg pénzt von el Győrtöl a kormányzat

A héten valamikor nyilvánosságra kerül az idei győri költségvetés, amelynek várhatóan nem lesz rendes, nyilvános vitája a járványhelyzet miatt a közgyűlésben - erre utal az is, hogy a költségvetés mintegy 123 oldalas tervezetét múlt héten megkapták véleményezésre a képviselők, akiknek 48 órájuk volt reagálni a méretes dokumentum számaira.

Pár érdekesebb tétel a költségvetésből

Hiába csökkentették végül növelés helyett az építményadót az idei évre, a költségvetés mégis magasabb bevétellel számol ezen a fronton, a korábbi 3,45 milliárd helyett 3,6 milliárddal. A helyi iparűzési adó kapcsán 2 milliárd forintos csökkenéssel számolt a tavalyi évhez képest az önkormányzat. Az idegenfrogalmi adóból 75 millió forint beérkezését reméli a város a tavaly várt – aztán a járvány miatt elmaradt – 200 millió helyett.

Utak és hidak karbantartására idén a tavaly tervezett 4,7 milliárd forint helyett csak 3,2 milliárd forinttal számol a városháza.

A Volánbusz 1 milliárd 476 millió forintot kap a buszhálózat üzemeltetésére, ami azt jelzi, hogy a polgármesternek végül sikerült lealkudnia a szerinte „pofátlanul” magas összeget.

A Városrendészet idén 599 millió forintos tételként szerepel a költségvetésben, míg a Mezőőri és Parkőri Szolgálat 86 milliót kap– közös jogelődjük, az év közben feldarabolt Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat a tavalyi költségvetés alapján egyébként ennek kevesebb mint felét, 250 milliót kapott volna.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont költségvetését valőszínűleg az év első felében még minden bizonnyal tomboló járvány miatt alapból visszafogottra vették, a tavaly tervezett 311 millió helyett idén csak 143 millióval gazdálkodnak.

A részben szintén rendezvényszervezéssel foglalkozó Győr Projekt Kft. 580 millió forintot kap.

Győr 750 éves évfordulójának megünneplésére 200 millió forintot különít el a költségvetés.

A Rómer Flóris Müvészeti és Történeti Múzeum idén a tavalyi 1,2 milliárd forinthoz képest szerényebb, 957 millió forintos költségvetéssel számolhat.

A város összesen 580 millió forint értékben tervez önkormányzati ingatlanokat értékesíteni.

A Győr-Szol és a GYHG kapcsán a korábbi évekhez képest ismét nem túl világos a költségvetés – ezen cégek kapcsán, bár rengeteg közpénzt kapnak, sem a költségvetésben, sem saját honlapjaikon nem derül ki, hogy mire költik pontosan a bevételeket. Nincs ez máshogy idén sem, de ami még meglepőbb, hogy a város bevételeket is vár a nehéz helyzetben lévő Győr-Szoltól: 314 millió forint tagi kölcsön adása mellett 400 millió forint tagi kölcsön visszafizetését, illetve még 400 millió forint „közérdekű adományra befizetést”.

Városüzemeltetésre egyébként összesen 1 milliárd 578 millió forintot tervez elkölteni a város, ebben van benne a két cég költségvetése is, de ebből konkrétan városüzemeltetésre csak 600 millióval számol a költségvetés – ez az összeg mindig jóval magasabb szokott lenni zárszámadáskor. Például 2019-ben 800 milliót számoltak rá eredetileg, de a zárszámadáskor 2,2 milliárd forintra rúgott ez a kiadási tétel. A GYHG csak a 150 milliós tagi kölcsönnel szerepel nevesítve a költségvetésben, de szinte biztos, hogy ennél többet kell rá idén (is) költeni.

A győri költségvetésről Pollreisz Balázs (MSZP) azt mondja, ez a trükkök és a hazugságok költségvetése, míg Glázer Tímea (DK) kijelentette, ő nem tudja támogatni a költségvetést.

Szólj hozzá!

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Az országos tisztifőorvos után az OMSZ is megszólalt: a tartós hőség miatt keddre harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.

Keddtől hőségriadó lép életbe

Keddtől - a jelenlegi hőségriasztás fokozatot emelve - hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos a tartós hőség miatt.

Boris Barać jövőre is a Falcóban folytatja

A tavaly, szezon közben érkezett horvát játékos a 2021/2022-es bajnokságban is a sárga-feketék mezében lép pályára.

Egy nagyon durva paca készül bevenni Szombathelyt

Ez bizony egy izmos vihar lesz a sógoroktól.

Nem a Győr-kereszt miatt vágták ki a városháza előtti ezüstfenyőket

Szemfüles olvasóink észrevehették, hogy az új szobrok megjelenésével párhuzamosan eltűntek a 2009-ben állított ezüstfenyők, de a két dolog nincs összefüggésben egymással.

Ismét fogadhatnak betegeket a házi-, és gyermekorvosok

A telefonos bejelentkezés, a maszkhasználat és a kézmosás továbbra is marad.

Hármas karambol a 83-ason Győrnél

Az érintett szakaszon forgalmi akadályra kell számítani, mentők is a helyszínen vannak.

Vádat emeltek Gődény György ellen

Akár 5 év börtönre is ítélhetik rémhírterjesztésért.

Ennyien neteznek az idősek közül Magyarországon és az EU-ban

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat.

202 új fertőzött, 9 halott

Ezek a hétvégi összesített adatok.

Tavaly Rogán Antal fizette be a legtöbb személyi jövedelemadót

Legalábbis a miniszterek és államtitkárok közül.

Amfetamin, kokain, metamfetamin: ezt mind rendelhető a darknetről

Ezúttal egy 25 éves férfit tartóztattak le, aki a sötét webről szerzett be drogot. Az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség járt el.

Kettős gyilkosság történt Szegeden

A holttesteket egy lakásban találták a rendőrök.

Marad a kánikula, 38 fok is lehet

Záporok, zivatarok előfordulhatnak.

van még itt cikk a témában:

Ilyen is ritkán van: a kormánylapban bírálta a kormányt Matolcsy György

A jegybankelnök szerint kiugró inflációt eredményez majd a fenntarthatatlan gazdaságpolitika, ráadásul erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Nem a Győr-kereszt miatt vágták ki a városháza előtti ezüstfenyőket

Szemfüles olvasóink észrevehették, hogy az új szobrok megjelenésével párhuzamosan eltűntek a 2009-ben állított ezüstfenyők, de a két dolog nincs összefüggésben egymással.