Nem konzultálni, dönteni kéne

Bazsó Bálint 2021-02-18 11:38:00
Nem csak felesleges, de még veszélyes is az új nemzeti konzultáció. A kormány legújabb nemzeti konzultációja ugyanis csupán arra jó, hogy terítse a felelősséget és időt nyerjen vele, mert valójában nincs stratégia és nincs koncepció, holott most lenne igazán szükség arra, hogy a kormányzat döntésképes legyen.

Elindult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció, végre megmondhatjuk a véleményünket a lezárásokról, járvány elleni intézkedésekről, védettségi igazolványról és persze a nyitásról.

Jól hangzik, hiszen fontos kérdésben kéri ki a véleményünket a kormány. 

Csakhogy nem az. Nagyon nem az.

Az eddigi nemzeti konzultációkkal a kormánypártok sikerrel uralták a közbeszédet, a kezdeményezést szinte minden alkalommal átvéve egy jól működő, sikeres konstrukciót alkottak. Ettől persze a konzultációk ívein szereplő banális, arcpirítóan irányított kérdések szinte fizikailag fájdalmat jelentettek azoknak, akik nem szerették volna megállítani Brüsszelt, nem akartak levelezni a bevándorlásról, vagy éppen magasról tettek Soros Györgyre és annak roppantul gonosz tervére. Persze tudtuk, hogy ezek az ívek - a választási adatbázisok frissítésén kívül - mindössze arra voltak jók, hogy elégessenek jó sok pénzt, és persze arra, hogy elszórakoztassuk magunkat unalmas napjainkban.

Ugyanakkor a Soros-tervről és Brüsszelről szóló levelezgetés lehetett bármilyen abszurd, legalább nem volt veszélyes.

Ellentétben ezzel.

Íme az újranyitásról szóló konzultációs kérdések

Ahogy már írtuk, a bevándorlás, Soros Györgyvagy éppen a Brüsszelt megállítani szándékozó konzultációk sikerrel bizonyították, ha az értelmetlen pótcselekvések és látványos, de annál drágább politikai akciók országában kitöltünk néhány százezer politikai kérdőívet, akkor bármire képesek vagyunk. Együtt. Közösen. Most pedig elindult az újranyitásról szóló konzultáció is.

A kormány ugyanis azzal, hogy már a járványkezelésről és a nyitásról is - látszólag - kikéri a véleményünket, valójában a felelősséget teríti, miközben érvrendszert szolgáltat saját magának arra, hogyan és mikor döntsön a vírus elleni védekezés folytatásáról.

Ez persze simán csak politikai gyávaság, láttunk eleget ilyet már valóban fontos kérdésekben.

A nagyobb gond az, hogy ezzel a járvány elleni védekezésben résztvevő szakemberek helyett, azokat befolyásolva, vagy éppen egyenesen megkerülve olyan dolgokról kérdezi a lezárás miatt már amúgy is frusztrált lakosságot, amiről a túlnyomó részének halvány fogalma, tudása és rálátása sincs, csak véleménye. Az viszont nagyon is.

Ki ne szeretné, ha kinyitnának a kocsmák? Ki ne szeretne moziba, uszodába, étterembe menni, nyolc után kutya nélkül sétálgatni, maszk nélkül boltba menni?

Persze, hogy mindenki. 

Épp ez a lényeg: tökéletesen evidens kérdésekkel megerősítést nyerni a lakosságtól: Mondják el a véleményüket a melósok, a vendéglátósok, a közgazdászok vagy az olyan bölcsészek, mint én.

Ahelyett, hogy a kétharmados kormányunk a tőlünk kapott felhatalmazással és felelősséggel, az általa felkért járványügyi szakértőket meghallgatva döntene.

Csakhogy épp ez a nemzeti konzultáció mutatja meg, hogy a kormányzat nem tud vagy nem mer dönteni, mert nincs stratégia, nincs koncepció, nincs bátorság, csak túlélés és időhúzás.

És ez veszélyes.

Szólj hozzá!

Egy elgörbült villával sebezett meg egy zavart férfi egy 58 éves sétáló hölgyet Győrben

Előtte azért egy másik arra járóba is belerúgott vagy háromszor.

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Mikorra lehet zöld a kereskedelem?

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul a magyarországi, fenntartható vállalkozások sorsa.

Ma akár 20 fok körüli csúcs is jöhet

Szombaton is hasonló jó idő köszöntheti a terasznyitást.

Egy vágányon újraindulhatott a forgalom Újfehértónál

60 kilométer/órás sebességkorlátozással.

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

van még itt cikk a témában: