Nem konzultálni, dönteni kéne

Bazsó Bálint 2021-02-18 11:38:00
Nem csak felesleges, de még veszélyes is az új nemzeti konzultáció. A kormány legújabb nemzeti konzultációja ugyanis csupán arra jó, hogy terítse a felelősséget és időt nyerjen vele, mert valójában nincs stratégia és nincs koncepció, holott most lenne igazán szükség arra, hogy a kormányzat döntésképes legyen.

Elindult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció, végre megmondhatjuk a véleményünket a lezárásokról, járvány elleni intézkedésekről, védettségi igazolványról és persze a nyitásról.

Jól hangzik, hiszen fontos kérdésben kéri ki a véleményünket a kormány. 

Csakhogy nem az. Nagyon nem az.

Az eddigi nemzeti konzultációkkal a kormánypártok sikerrel uralták a közbeszédet, a kezdeményezést szinte minden alkalommal átvéve egy jól működő, sikeres konstrukciót alkottak. Ettől persze a konzultációk ívein szereplő banális, arcpirítóan irányított kérdések szinte fizikailag fájdalmat jelentettek azoknak, akik nem szerették volna megállítani Brüsszelt, nem akartak levelezni a bevándorlásról, vagy éppen magasról tettek Soros Györgyre és annak roppantul gonosz tervére. Persze tudtuk, hogy ezek az ívek - a választási adatbázisok frissítésén kívül - mindössze arra voltak jók, hogy elégessenek jó sok pénzt, és persze arra, hogy elszórakoztassuk magunkat unalmas napjainkban.

Ugyanakkor a Soros-tervről és Brüsszelről szóló levelezgetés lehetett bármilyen abszurd, legalább nem volt veszélyes.

Ellentétben ezzel.

Íme az újranyitásról szóló konzultációs kérdések

Ahogy már írtuk, a bevándorlás, Soros Györgyvagy éppen a Brüsszelt megállítani szándékozó konzultációk sikerrel bizonyították, ha az értelmetlen pótcselekvések és látványos, de annál drágább politikai akciók országában kitöltünk néhány százezer politikai kérdőívet, akkor bármire képesek vagyunk. Együtt. Közösen. Most pedig elindult az újranyitásról szóló konzultáció is.

A kormány ugyanis azzal, hogy már a járványkezelésről és a nyitásról is - látszólag - kikéri a véleményünket, valójában a felelősséget teríti, miközben érvrendszert szolgáltat saját magának arra, hogyan és mikor döntsön a vírus elleni védekezés folytatásáról.

Ez persze simán csak politikai gyávaság, láttunk eleget ilyet már valóban fontos kérdésekben.

A nagyobb gond az, hogy ezzel a járvány elleni védekezésben résztvevő szakemberek helyett, azokat befolyásolva, vagy éppen egyenesen megkerülve olyan dolgokról kérdezi a lezárás miatt már amúgy is frusztrált lakosságot, amiről a túlnyomó részének halvány fogalma, tudása és rálátása sincs, csak véleménye. Az viszont nagyon is.

Ki ne szeretné, ha kinyitnának a kocsmák? Ki ne szeretne moziba, uszodába, étterembe menni, nyolc után kutya nélkül sétálgatni, maszk nélkül boltba menni?

Persze, hogy mindenki. 

Épp ez a lényeg: tökéletesen evidens kérdésekkel megerősítést nyerni a lakosságtól: Mondják el a véleményüket a melósok, a vendéglátósok, a közgazdászok vagy az olyan bölcsészek, mint én.

Ahelyett, hogy a kétharmados kormányunk a tőlünk kapott felhatalmazással és felelősséggel, az általa felkért járványügyi szakértőket meghallgatva döntene.

Csakhogy épp ez a nemzeti konzultáció mutatja meg, hogy a kormányzat nem tud vagy nem mer dönteni, mert nincs stratégia, nincs koncepció, nincs bátorság, csak túlélés és időhúzás.

És ez veszélyes.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.