Az Agrárminisztérium módosítaná a Magyar Élelmiszerkönyv tejfölre vonatkozó előírásait, ami több, eddig „tejfölként” árult terméket is érinthet. A tervezet szerint a jövőben csak az nevezhető tejfölnek, amely megfelelő mennyiségű, élő tejsavbaktériumot tartalmaz, vagyis élőflórás.

Az utóhőkezelésen átesett, pasztőrözött termékek viszont elveszítik a tejföl megnevezést, és az új szabályozás értelmében ezentúl „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítményként” kell őket feltüntetni, ami lássuk be nem a „legvevőcsalogatóbb” elnevezés. Ez a változás akár több ismert márkát is érinthet, és átalakíthatja a boltok kínálatát.
A módosítás célja a fogyasztók pontosabb tájékoztatása, és az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó szabályok egyértelműsítése. A minisztérium korábban a trappista sajt előírásait is szigorította - mint kiderült nemzetgazdasági érdeket is sérthet, hogy milyen alakban árulják - most a tejföl lehet a következő termék, amely új nevet és/vagy összetételt kaphat.
