Az új rendezési terv szerint egy újonnan épített szombathelyi lakáshoz minimum két parkoló lesz ezentúl a kötelező

ugytudjuk.hu 2021-02-11 08:03:46
Németh Ákos tanácsnok azt is elmondta, hogy komoly fékeket rakott be a közgyűlés az eddigi rendszerbe, így megszűnik a majdani lakók "átverésének" esélye.

Február 8-án, hétfőn írtunk arról, hogy miféle problémákat okozott Szombathelyen az elmúlt tíz évben az átgondolatlan lakópark-építés, majd ezt szemléletesen be is mutattuk a Fidesz frakcióvezetőjének, Illés Károlynak vagyonosodása kapcsán. Január 28-án módosult a rendezési terv, egy sokkal szigorúbb szabályozás látott napvilágot.

Ugyan a rozsdaövezetek hasznosítása üdvözlendő, számos ellentmondást is szülnek ezek a beruházások: közlekedési aránytalanságokat, szegregált lakóparkokat, lebetonozott, zöldfelülettel alig rendelkező blokkokat, népességügyi és városképpel kapcsolatos kérdéseket, de a műszaki infrastruktúra is nem egyszer elnagyolt, átadás után derülnek ki a problémák.

A fenti hiányosságokkal már a szombathelyi közgyűlés is foglalkozott, ezekről kérdeztük az Éljen Szombathely! frakcióvezető-helyettesét, Németh Ákos tanácsnokot.

Az elmúlt tíz évben több alkalommal is sajtóhír lett a megyeszékhelyen végzett lakópark-építések által generált problémák.

Ezeknek a jó része műszaki problémákat jelent, ám az átgondolatlan, a beruházók profitéhségét kielégítő építkezések sem az odaköltöző lakóknak, sem a lakópark körül élő polgároknak nem tesznek jót. Nyilván egy beruházónak az az érdeke, hogy a nyereségét maximalizálja, a mi feladatunk azonban az, hogy zöld, élhető, birtokba vehető otthonok épüljenek a szombathelyiek számára. A politika feladata az, hogy megvédjék azokat, akiknek az érdekérvényesítő képessége alacsonyabb; egy-egy építőipari szereplő befolyása nem összehasonlítható egyes magánemberek lehetőségeivel. Ez a két, egyébként nem feloldhatatlan ellentét áll szemben egymással. Könnyen megtörténhet az, hogy valaki egy kertes házat vásárol, majd évekkel később egy betonblokk épül a szomszédos telekre; mi szeretnénk megvédeni ezeket a családi házas övezeteket! De előfordult már olyan is, hogy valaki vásárolt egy új ingatlant, és később derült ki számára, hogy a közműveket nem adták át a szolgáltatóknak, ugyanis azok nem lettek megfelelően megépítve.

A teljesség igénye nélkül egy kis emlékeztető a múltban történtekről: az Országh László utcai lakópark botrányos ügye, a zanati városrész át nem vett utcái, a Minerva lakópark esete, és Újperinten, majd az Oladi platón kezdett zavaros, a jelenben több gondot is okozó építkezések erős érvek amellett, hogy véglegesen és tisztán rendezzük a város viszonyait, minimalizáljuk a visszaélések vagy a hanyag munka lehetőségét.

A megoldást a tanácsnok és az Éljen Szombathely! frakció a törvényesség erősítésében, egy szigorúbb szabályozásban látta, ugyanis az önkormányzatnak meglepően kevés ráhatás van az építkezésekre.

Szombathely közgyűlése elfogadta azt azt az indítványomat, amely egy úgynevezett "SZABÁLYZAT A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZERZŐDÉSEK MEGKÖTÉSÉRŐL" című dokumentum előkészítésére kérte fel a város szakértőit. A szabályzat elkészült, a tavaly szeptemberi közgyűlés legnagyobb örömömre egyhangúlag meg is szavazta azt. Ezzel új eszközt adtunk az Önkormányzat kezébe, ez volt az első lépés - újságolta a tanácsnok.

De mit is jelent ez az elsőre adminisztratívnak hangzó módosítás pontosan?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a beruházóknak, amikor kérelmezik a településrendezési terv változtatását (például egy lakópark vagy irodaház építésénél), ezentúl komoly garanciákat kell tennie az önkormányzat felé. Ezek közé tartozik a tervek bemutatása, hatástanulmányok készítése a határidők kötelező kijelölése, az építkezés mögött álló elegendő tőkének az igazolása, a közművek megfelelő kiépítése, illetve a földhivatali bejegyeztetés is.

A január 28-ai rendezési-tervmódosítás célja a tanácsnok szerint az, hogy a véletlenül se növekedjen az utcán parkoló autók száma, hiszen ez jelenleg sem megoldott kérdés a város egyes részein. Ennek a módosítás úgy veszi elejét, hogy a valósághoz felzárkózva már két parkolóhely építése lesz kötelező háztartásonként, illetve bizonyos területeken az eddigiekhez képest kevesebb lakás épülhet.

A következő nagy lépést, reméljük, még idén meg tudjuk tenni: hatályba szeretnénk léptetni azt a rendelkezést is, hogy egy régi, elbontott ingatlan helyére maximum eggyel több háztartást befogadó lakóépület építésére kötelezi a beruházót, így elkerülve az emberi életterek szűkítését.

A tanácsnok szerint a városvezetés politikai elképzelése világos: a fejlődésnek lehetőséget kell adni, de irányított körülmények között, nem a nagyberuházók érdekeit kiszolgálva, hanem a polgárok szükségleteit képviselve.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.