Újabb gondok forrása lehet a szombathelyi gyár helyén épült, mutatós lakópark

ugytudjuk.hu 2021-02-08 08:03:00
A megyeszékhelyen gombamód szaporodnak az új lakóparkok. Ez alapból örvendetes, hiszen többnyire az úgynevezett rozsdaövezeteket hasznosítják. A megszűnt ipari üzemek helyét korszerű társasházak foglalják el, átalakítva a városképet.

Mindez azonban újabb gondok, nem ritkán súlyos problémák forrása lehet. Megtapasztalhatjuk például, hogy egy-egy mikrotérség évtizedeken, évszázadon át kialakult struktúráját jelentősen megterhelik az új tömbök. Az egyes gócokban új funkciók, ezzel addig nem jellemző igények jelennek meg.

A viszonylag újnak számító, de nagyon is fontos jelenségről kérdeztük lapunk építészeti sorozatának szakértőjét, Portschy Tamás okl. építészmérnököt, okl. városépítész-városgazdasági szakmérnököt.

Látkép a "Derkóról". Lehet, hogy a régi lakótelepek „zöldebbek", mint a lakóparkok?

Fotó: Portschy Tamás

„Városépítési szakmérnökként, az utcákat járva, kritikusan figyelem az átalakuló környezetben jelentkező terhelés következményeit. Főként, hogy tanuljak, tanuljunk belőle. Elsősorban azzal foglalkozom, amivel mindannyian szembesülünk. Azt hiszem, hogy nem kell sokat mesélni a közlekedési dugókról, naponta szenvedünk tőle.

Szombathely új településszerkezete sajátos, talán példamutató is az, hogy a város belső területeiről az ipari telephelyek zömmel a keleti zónába költöztek. Így látszólag a zaj- és légszennyezés megszűnt a városban. Hihetnénk. Az elavult gyárépületek helyén mutatós „lakóparkoknak" nevezett beépítések jönnek létre egymás után. Az üzemek által keltett zavaró hatások tényleg csökkentek, azonban más formában újra képződtek", osztotta meg gondolatait a városépítész.

Kifejtve: a lakóterületek intenzitása növekvő, újabb kertvárosi részek is keletkeznek. Ezek főként a nyugati városrészben figyelhetők meg. A településstruktúra tisztulásával párhuzamosan viszont érdekes módon növekszik a közlekedési terhelés, vele a környezetterhelés. Mint mondta, a reggeli műszakkezdések idején nyugatról keletre, délután pedig visszafelé áramlik a lakosság jelentős része. Zömmel gépkocsival, leggyakrabban egy vagy két személlyel.

A Minerva lakópark, még a beépítés elején. A társasházak kaszárnyához hasonlóan sorakoznak.

Fotó: Portschy Tamás

„A nagyobb bevásárlóközpontok szintén a város szélén épültek meg. Jelentős részben a lakóterületekkel ellentétes oldalon, ami tovább fokozza a problémát", húzta alá Portschy Tamás. „Az úthálózat sajátosságából fakadóan az amúgy is forgalmas városközpontot szintén nagyon megközelíti és terheli a járműforgalom, amit még tetéz a vasúti aluljáró kis átbocsátó képessége is.

Egy új beépítésnél nehéz előre megjósolni az oda költözők összetételét, korcsoportjait. Ezért nem csak a munkahelyek, hanem az intézmények megközelítése is előre nem tervezhető hatással járhat. Több helyen az óvoda, iskola távol esik az új lakótömböktől. Biztonságos kerékpárút, de gyakran megfelelő gyalogjárda sincs, így az egyedüli megközelítési lehetőség az autó".

A szakember szerint egy lakótömb létesítésénél az ingatlanberuházó főszerepet játszik. Elsődlegesen az övé a kockázat, amit igyekszik a legkisebbre csökkenteni. A kedvezőtlen tünetek azonban már akkor jelentkeznek, miután az új lakók benépesítik a lakások tucatjait, százait és a beruházó már egy új projekttel foglalkozik.

„Ekkor derül ki, hogy a megnövekedett, a lakosság által támasztott igényeknek meg tud-e felelni az érintett környezet. Ha nem elég körültekintő az előzetes vizsgálat és elemzés, utólag tapasztalhatók a műszaki infrastruktúra szűk keresztmetszetei".

A kertvárosban is szinte csak a beépítetlen telkeken látni zöld növényzetet.

Fotó: Portschy Tamás

De más problémák is adódhatnak. A beruházó anyagi érdekeltsége, haszonszerző irányultsága folytán igyekszik az adott területen a lehető legtöbb lakást felépíteni. Így aztán a beépíthető területet maximálisan kihasználja.

„Ha ez a helyzet áll elő, akkor a lakótömbön belül a lakásszámmal arányosan több autó elhelyezésére, vagyis parkolóra van igény. Ez, sajnos, ritka esetben történik az épület, pláne a terepszint alatt. A parkolók kialakítása ennek nyomán főként felszíni térburkolatok létesítésével jár. Zöldfelületet csak minimális arányban telepítenek, fát csak mutatóba ültetnek. A hatalmas, burkolt felületek nyáron sugározzák a hőt, így a szép homlokzatokat hamarosan ellepik a zümmögő klímaberendezések", vázolta fel a nagyon is életszerű képet Portschy Tamás.

Aki sétája végén mindig felteszi a kérdést: ha ez a helyzet, akkor mitől is „lakópark" a betonrengeteg? Ami amúgy a látványterven még olyan barátságos környezetnek tűnt...

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.