Feljelentést tettek a lakók a szombathelyi Országh László utca felújításának ügyében

Székely Zoárd 2020-06-30 17:30:00
A lassan 10 éve húzódó aszfaltosítás a napokban végre megindul.

Még a 2019-es őszi önkormányzati kampány során hívták meg a szombathelyi Országh László utca lakói dr. Nemény Andrást, az Éljen Szombathely! akkor még csak polgármester jelöltjét, egy lakossági fórumra, ahol szóba került az utca átvétele, illetve felújítása. Az itteni lakópark lakói ugyanis évek óta képtelenek dűlőre jutni a kivitelezőkkel, akik nem végezték el az utca aszfaltozását, ami egyébként egy előre megbeszélt munka volt. A helyiek véleménye szerint a víziközmű-társulat utat nem épített, ellenben annak reményével kecsegtetve még több pénzt akartak beszedni az itt lakóktól.

A választáson az ellenzéki összefogás egyéni képviselőjelölje volt Gálffy Áron, aki ugyan végül nem nyert, ám továbbra is szívügyének tekintette az utca lakóinak ügyét. A probléma továbbra is fennállt: a lakók vettek egy összközművesített telket, amibe szerintük beletartozik többek között az utca aszfaltozása, valamint a csapadék- és szennyvízelvezetés is, ezt azonban szerintük a kivitelező nem valósította meg.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A társaság szerint azonban, a szükséges határidőre, vagyis 2011-re mindegyik kiépült. Bár való igaz, hogy annak minőségén hosszasan lehetne vitatkozni. A lakhatóbb életkörülmélnyek miatt az utca lakói sokáig hiába fordulatk az önkormányzathoz, ez az út magánútnak számít, ezért az önkormányzat közvetlenül nem tudott beavatkozni.

Kiderült, hogy a víziközmű-társulat vezetőjének 2016-ban járt le a mandátuma, aki nem fizette be a saját cégei számára megállapított érdekeltségi hozzájárulást. Ez tovább mélyítette az ellentéteket, mivel a lakók szerint ha befizette volna, megépült volna a tükörsíma aszfaltos út.

Ezért Gálffy megpróbálta tárgyalóasztalhoz ültetni a két felet: az lett volna a megoldás, hogy a kivitelezők elismerik felelősségüket és több pénzzel támogatják az utca felújítását, amit a lakók hasonlóképp anyagilag támogattak volna.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Sajnos azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ezért a szóban forgó víziközmű társaság ellen cégbírósági felügyeleti eljárás indult, amit a lakók kezdeményeztek – ők attól féltek, hogy ha továbbra is működne a társulat, akkor további költségekkel kell számolniuk.

Ugyanis a kivitelezők szerint 50 millió forint elszámolatlan munkájuk maradt hátra, amit szeretnének behajtani úgy, hogy az út nem épült meg.

„Azt tanácsoltam, hogy vegyék saját kezükbe a víziközmű irányítását"

- mondta Gálffy, aki szerencsére meggyőzte a lakókat és átvették a társulat vezetését.

A könyvelés áttanulmányozásával pedig előbukkantak olyan dokumentumok, amiket terhelő bizonyítékként tudtak felmutatni a kivitelezők ellen.

„Május 9-én megtörtént a büntetőfeljelentés, jelenleg is folyamatban van a nyomozás"

- árulta el lapunknak Gálffy.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A tárgyalások folyamán fel kellett vázolni a felmerült problémákat: nincs rendben az út, a szennyvíz- és a csapadékelvezetés állapota, ezért fel kellett mérni, hogy melyikre találjanak előbb megoldást. Itt került képbe a koronavírus-járvány: ugyanis ha nagyon száraz az idő, akkor száll a cementpor, így megalapozott az az állítás, hogy az utca lakói egészségügyi szempontból nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A hivatalnok hangsúlyozta, hogy az Országh László utca felújítása a lakókkal közösen kivitelezett projekt: a szükséges pénz felét, vagyis 23 millió forintot az önkormányzat, a többit az ott élők fizetik bele az új útba. Erre a múlt heti közgyűlés mondta ki az ament. Kérdésünkre kiderült, hogy az utcában már júliusban elkezdődik az útépítés, a megoldási javaslatokon pedig folyamatosan dolgoznak, így remélhetőleg minél hamarabb véget ér az utca felújításának kálváriája.

Szólj hozzá!

Ezekre kell figyelnünk, ha csíkos kismalacot látunk

Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók ellési időszaka miatt.

Melegedés, majd hidegfront várható a tavasz első hetében

A következő napokban egyelőre erősödik a felmelegedés.

Kiütéses győzelmet aratott a győri ETO

12:38 lett az eredmény Kisvárda ellen.

Hazugság, hogy nem lehet vakcinához jutni, inkább csak drágálljuk

Miközben a kormány az EU-t szapulja, valójában ismét kettős játékot játszik.

Már nem Ziga Mravljak az Egis Körmend vezetőedzője

Jelenleg több jelölttel is tárgyal a klub.

Giccses, de mégis megindító teaser érkezett Az Igazság Ligája című filmhez

Zack Snyder 4 éve húzódó álmát március közepén láthatjuk az HBO GO-n.

Ungár és Jenei a fideszes honatya Simon Róbert Balázshoz fordultak Rákosfalvy járvány alatt is vígan üzemelő kaszinója miatt

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet intéztek a kormánypárt helyi politikusához.

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

Célegyenesben a szombathelyi Jégcsarnok építése

Hamarosan elkezdődik a pályatest hűtési rendszerének a kialakítása is.

Fotókon a félelmetes tűz a berekben

A tűzoltók jelenleg is küzdenek a lángokkal Fonyódon.

Aki születésnapokkal játszik, egy számot sem talált el az ötös lottón

A 32 napos hónapot egyelőre nem találták még fel.

Nem bírt Jászberénnyel az Egis Körmend

A vasiak lemaradtak a hajrában.

van még itt cikk a témában:

Célegyenesben a szombathelyi Jégcsarnok építése

Hamarosan elkezdődik a pályatest hűtési rendszerének a kialakítása is.

Alázott a Falco

Az oroszlányiak ellen nyert a szombathelyi csapat.

Egészen biztos, hogy nem sikerült határidőre átadni az államnak a Haladás Sportkomplexumot

Mennyire alkalmas ügyvezetőnek a Fidesz városi alelnöke, aki nem tudta végrehajtani a kormányrendeletben foglaltakat?