Feljelentést tettek a lakók a szombathelyi Országh László utca felújításának ügyében

Székely Zoárd 2020-06-30 17:30:00
A lassan 10 éve húzódó aszfaltosítás a napokban végre megindul.

Még a 2019-es őszi önkormányzati kampány során hívták meg a szombathelyi Országh László utca lakói dr. Nemény Andrást, az Éljen Szombathely! akkor még csak polgármester jelöltjét, egy lakossági fórumra, ahol szóba került az utca átvétele, illetve felújítása. Az itteni lakópark lakói ugyanis évek óta képtelenek dűlőre jutni a kivitelezőkkel, akik nem végezték el az utca aszfaltozását, ami egyébként egy előre megbeszélt munka volt. A helyiek véleménye szerint a víziközmű-társulat utat nem épített, ellenben annak reményével kecsegtetve még több pénzt akartak beszedni az itt lakóktól.

A választáson az ellenzéki összefogás egyéni képviselőjelölje volt Gálffy Áron, aki ugyan végül nem nyert, ám továbbra is szívügyének tekintette az utca lakóinak ügyét. A probléma továbbra is fennállt: a lakók vettek egy összközművesített telket, amibe szerintük beletartozik többek között az utca aszfaltozása, valamint a csapadék- és szennyvízelvezetés is, ezt azonban szerintük a kivitelező nem valósította meg.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A társaság szerint azonban, a szükséges határidőre, vagyis 2011-re mindegyik kiépült. Bár való igaz, hogy annak minőségén hosszasan lehetne vitatkozni. A lakhatóbb életkörülmélnyek miatt az utca lakói sokáig hiába fordulatk az önkormányzathoz, ez az út magánútnak számít, ezért az önkormányzat közvetlenül nem tudott beavatkozni.

Kiderült, hogy a víziközmű-társulat vezetőjének 2016-ban járt le a mandátuma, aki nem fizette be a saját cégei számára megállapított érdekeltségi hozzájárulást. Ez tovább mélyítette az ellentéteket, mivel a lakók szerint ha befizette volna, megépült volna a tükörsíma aszfaltos út.

Ezért Gálffy megpróbálta tárgyalóasztalhoz ültetni a két felet: az lett volna a megoldás, hogy a kivitelezők elismerik felelősségüket és több pénzzel támogatják az utca felújítását, amit a lakók hasonlóképp anyagilag támogattak volna.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Sajnos azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ezért a szóban forgó víziközmű társaság ellen cégbírósági felügyeleti eljárás indult, amit a lakók kezdeményeztek – ők attól féltek, hogy ha továbbra is működne a társulat, akkor további költségekkel kell számolniuk.

Ugyanis a kivitelezők szerint 50 millió forint elszámolatlan munkájuk maradt hátra, amit szeretnének behajtani úgy, hogy az út nem épült meg.

„Azt tanácsoltam, hogy vegyék saját kezükbe a víziközmű irányítását"

- mondta Gálffy, aki szerencsére meggyőzte a lakókat és átvették a társulat vezetését.

A könyvelés áttanulmányozásával pedig előbukkantak olyan dokumentumok, amiket terhelő bizonyítékként tudtak felmutatni a kivitelezők ellen.

„Május 9-én megtörtént a büntetőfeljelentés, jelenleg is folyamatban van a nyomozás"

- árulta el lapunknak Gálffy.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A tárgyalások folyamán fel kellett vázolni a felmerült problémákat: nincs rendben az út, a szennyvíz- és a csapadékelvezetés állapota, ezért fel kellett mérni, hogy melyikre találjanak előbb megoldást. Itt került képbe a koronavírus-járvány: ugyanis ha nagyon száraz az idő, akkor száll a cementpor, így megalapozott az az állítás, hogy az utca lakói egészségügyi szempontból nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A hivatalnok hangsúlyozta, hogy az Országh László utca felújítása a lakókkal közösen kivitelezett projekt: a szükséges pénz felét, vagyis 23 millió forintot az önkormányzat, a többit az ott élők fizetik bele az új útba. Erre a múlt heti közgyűlés mondta ki az ament. Kérdésünkre kiderült, hogy az utcában már júliusban elkezdődik az útépítés, a megoldási javaslatokon pedig folyamatosan dolgoznak, így remélhetőleg minél hamarabb véget ér az utca felújításának kálváriája.

Szólj hozzá!

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

Pars Krisztián az olimpiai döntőben gondolkodik

Térdsérülését követően már fájdalommentesen tud edzeni az atléta.

Vonat és autó ütközött össze Ikrényben

A tűzoltók feszítővágóval avatkoznak be.

Még Conchita Wurst is feltűnik a Netflix Eurovíziós Dalfesztiválról szóló filmjében

Az év eddigi legnagyobb meglepetése lett a streaming óriás Eurovíziót kiparodizáló vígjátékában.

Visszavonul a Quimby frontembere

A zenekar 2021-ben tér vissza.

"Rasszista hal" - fújták Koppenhága Kis Hableány szobrára

Az elmúlt száz évben többször is megrongálták a szobrot, a Black Lives Matter tüntetők sem mentek el mellette szó nélkül.

Szűk családi körben búcsúztak el Benedek Tibortól

A férfi vízilabda Magyar Kupa döntője előtt pályafutása legszebb pillanataival emlékeznek a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra.

A magyar dalszerzők 762 millió forint jogdíjat kaptak 2019-ben

A Csókkirályt játszották el legtöbbször élőben tavaly.

Újabb szerződéshosszabbítások a Szombathelyi Haladásban

Bosnjak Predrag, Holdampf Gergő és Medgyes Zoltán meghosszabbította kontraktusát, Németh Zoltán személyében erőnléti edző csatlakozott együttesünkhöz.

4 órás erekciót okozott egy idős férfinek a koronavírus

A vírus egy ritka tünetét fedezhették fel Franciaországban.

van még itt cikk a témában:

Kézzel készített oklevelekkel köszönték meg a szombathelyi háziorvosok a városvezetés járvány idején nyújtott segítségét

A városháza mindig azonnal intézkedett, a doktorok nem tudtak lehetetlent kérni – méltatta Neményéket Haklits Györgyi címzetes főorvos.

Mit tanulhat Budapest a vidéki városoktól? – Karácsony Gergely és Ungár Péter beszélgetése

Mit tanulhat Budapest Szombathelytől vagy Győrtől? Milyen kihívásokkal néz szembe a zöldpolitika a következő években? Ungár Péter és Karácsony Gergely beszélgettek az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján a Törésvonal Intézet szervezésében.