Feljelentést tettek a lakók a szombathelyi Országh László utca felújításának ügyében

Székely Zoárd 2020-06-30 17:30:00
A lassan 10 éve húzódó aszfaltosítás a napokban végre megindul.

Még a 2019-es őszi önkormányzati kampány során hívták meg a szombathelyi Országh László utca lakói dr. Nemény Andrást, az Éljen Szombathely! akkor még csak polgármester jelöltjét, egy lakossági fórumra, ahol szóba került az utca átvétele, illetve felújítása. Az itteni lakópark lakói ugyanis évek óta képtelenek dűlőre jutni a kivitelezőkkel, akik nem végezték el az utca aszfaltozását, ami egyébként egy előre megbeszélt munka volt. A helyiek véleménye szerint a víziközmű-társulat utat nem épített, ellenben annak reményével kecsegtetve még több pénzt akartak beszedni az itt lakóktól.

A választáson az ellenzéki összefogás egyéni képviselőjelölje volt Gálffy Áron, aki ugyan végül nem nyert, ám továbbra is szívügyének tekintette az utca lakóinak ügyét. A probléma továbbra is fennállt: a lakók vettek egy összközművesített telket, amibe szerintük beletartozik többek között az utca aszfaltozása, valamint a csapadék- és szennyvízelvezetés is, ezt azonban szerintük a kivitelező nem valósította meg.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A társaság szerint azonban, a szükséges határidőre, vagyis 2011-re mindegyik kiépült. Bár való igaz, hogy annak minőségén hosszasan lehetne vitatkozni. A lakhatóbb életkörülmélnyek miatt az utca lakói sokáig hiába fordulatk az önkormányzathoz, ez az út magánútnak számít, ezért az önkormányzat közvetlenül nem tudott beavatkozni.

Kiderült, hogy a víziközmű-társulat vezetőjének 2016-ban járt le a mandátuma, aki nem fizette be a saját cégei számára megállapított érdekeltségi hozzájárulást. Ez tovább mélyítette az ellentéteket, mivel a lakók szerint ha befizette volna, megépült volna a tükörsíma aszfaltos út.

Ezért Gálffy megpróbálta tárgyalóasztalhoz ültetni a két felet: az lett volna a megoldás, hogy a kivitelezők elismerik felelősségüket és több pénzzel támogatják az utca felújítását, amit a lakók hasonlóképp anyagilag támogattak volna.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Sajnos azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ezért a szóban forgó víziközmű társaság ellen cégbírósági felügyeleti eljárás indult, amit a lakók kezdeményeztek – ők attól féltek, hogy ha továbbra is működne a társulat, akkor további költségekkel kell számolniuk.

Ugyanis a kivitelezők szerint 50 millió forint elszámolatlan munkájuk maradt hátra, amit szeretnének behajtani úgy, hogy az út nem épült meg.

„Azt tanácsoltam, hogy vegyék saját kezükbe a víziközmű irányítását"

- mondta Gálffy, aki szerencsére meggyőzte a lakókat és átvették a társulat vezetését.

A könyvelés áttanulmányozásával pedig előbukkantak olyan dokumentumok, amiket terhelő bizonyítékként tudtak felmutatni a kivitelezők ellen.

„Május 9-én megtörtént a büntetőfeljelentés, jelenleg is folyamatban van a nyomozás"

- árulta el lapunknak Gálffy.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A tárgyalások folyamán fel kellett vázolni a felmerült problémákat: nincs rendben az út, a szennyvíz- és a csapadékelvezetés állapota, ezért fel kellett mérni, hogy melyikre találjanak előbb megoldást. Itt került képbe a koronavírus-járvány: ugyanis ha nagyon száraz az idő, akkor száll a cementpor, így megalapozott az az állítás, hogy az utca lakói egészségügyi szempontból nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A hivatalnok hangsúlyozta, hogy az Országh László utca felújítása a lakókkal közösen kivitelezett projekt: a szükséges pénz felét, vagyis 23 millió forintot az önkormányzat, a többit az ott élők fizetik bele az új útba. Erre a múlt heti közgyűlés mondta ki az ament. Kérdésünkre kiderült, hogy az utcában már júliusban elkezdődik az útépítés, a megoldási javaslatokon pedig folyamatosan dolgoznak, így remélhetőleg minél hamarabb véget ér az utca felújításának kálváriája.

Szólj hozzá!

Koronavírus: Ausztriában az új fertőzöttek harmada nyaralásból hazatérő

Hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad.

Focihuligánok szedték le a Pride-zászlót a Ferencvárosban, aztán felgyújtották azt

„Így kell ezt” – kommentálta az eseményt a fideszes újság.

Ungár: Az állam nagyon rossz munkáltató

A képviselő azt mondja, nagyobb megbecsülést érdemelnek a pedagógusok, a szociális, és a kulturális dolgozók.

Halálos vasúti baleset történt Győrben, Ikrény és Győr között vonatpótló jár!

Egy vonat és egy autó ütközött a Tarkarét utcai vasúti átjáróban.

Több tucatnyi történelmi jelentőségű épület omolhat össze Bejrútban a robbanás miatt

Az UNESCO próbálja megmenteni a felbecsülhetetlen értékkel bíró épületeket.

Mire jó az esővíz újrahasznosítása?

Szemléletformáló akció: gazdálkodj a vízzel!

Mára ennyi, elmentünk bulizni!

Várunk titeket is sok szeretettel. 

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

De többek közt neki köszönhettük "Az oroszok már a spájzban vannak" szállóigét is.

Baleset történt a 83-ason Győrszemerénél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

10 év alatt lecserélné a városi buszok felét a kormány

Pedig másfél hónapja még leszavazta a Fidesz, hogy Szombathely 7 új buszt kaphasson az állam költségére.

Lerobbant a mozdony teteje Budaörs és Biatorbágy között, megrongálta a szombathelyi IC-t is

Személyi sérülés nem történt, a vonatközlekedés viszont akadozik.

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Hazánk bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Keresztes László Lóránt azt mondta, a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy az illegális gumilerakókat fel lehessen számolni.

10 évvel visszamentünk a múltba, már megint egy Alkonyat-könyv ül a sikerlisták trónján

Ennek örömére a sorozat írója gyorsan be is jelentett még két kötetet.

Elfüstölt egy ősöreg Ikarus Győr mellett

A buszról még idejében leszálltak az utasok. Jellemző módon senki sem állt meg segíteni.

van még itt cikk a témában:

Büntetik a rendőrök a szabálytalanul parkolókat Szombathely egyik lakótelepén

20 ezer forintba kerül egy várakozni tilos táblánál töltött éjszaka, egyelőre több száz parkolóhely hiányzik a szabályos megálláshoz.