A szombathelyi fideszes városvezetés átsorolta a területet, megpróbálta lezárni a hidat, most pedig a korábbi alpolgármester, Illés Károly lakást vett az így elkészült luxus társasházban

Farkas Bazsi 2021-02-09 11:40:00
A korábbi szombathelyi fideszes polgármester tanácsadója is vett itt lakást. Ő volt az, aki a 400 ezres fizetéséből megvette a 273 millió forintos “Czeglédy-irodaházat”.

2018. szeptember 6-án zárták le Szombathelyen az Arany-patak fahídját. A híd lezárására akkor azért volt szükség, mert a szakértői vélemény megállapította, hogy azon közlekedni életveszélyes - legalábbis akkor Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester ezt mondta. Aztán még ez év október 31-én mégis megnyitották, mert kiderült, hogy a híd mégsem életveszélyes. Időközben ugyanis előkerült az a szakértői vélemény, amiben semmi ilyesmiről nem volt szó. A híd története apró darabka, de szükség lesz rá a teljes mozaik összeállításához.

Puskás polgármester olyan szakvéleményre hivatkozott az Arany-patak híd lezárásakor, ami nem is létezik

A híd tervei nem állnak rendelkezése, így a híd alapozásának statikai vizsgálata nem lehetséges - áll abban a szakvéleményben, amit Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő mutatott meg a sajtónak péntek délelőtt. Augusztus 31-én jelentette Puskás Tivadar polgármester, hogy lezárják az Arany-patak fahídját.

2016. október végén szóltak az első hírek arról, hogy társasház épül a Novák-piac helyén. A terület az Árkádia mellett található, ide egykor egy piacot álmondtak, ami igazán soha sem működött. Egy a területben fantáziát látó vállalkozó megvette az ingatlant, ledózerolt mindent és társasház építésébe kezdett volna, ha a terület besorolása erre alkalmas lett volna.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Ehhez ugyanis módosítani kellett a rendezési tervet. A Puskás Tivadar vezette fideszes városvezetés, amely kabinetnek Illés Károly volt az alpolgármestere végül megtette azt, hogy az egykori piac területét az Árkádiával együtt kereskedelmi övezetből vegyes használatú övezetbe sorolta át. Ez utóbbi azért lényeges, mert az építkezés csak így kezdődhetett el, másrészt pedig az Árkádia üzleteit akár még a bezárás veszélye is fenyegethette volna, hiszen átsorolták azt a területet, ahol korábban a kereskedelmi tevékenységet végezték. 

Már akkor voltak olyan vélemények a városban, hogy a hajnalban árut pakoló kereskedőket azért akarják ellehetetleníteni, hogy ezzel garantálják a majdani lakók nyugalmát. Végül a városvezetés az Árkádia területét visszasorolta. Ehhez a kereskedők összefogása és tiltakozása kellett, akik még a bíróságig is elmentek. Az azonban mégsem tudták megakadályozni, hogy a társasház építkezése elkezdődjön.

A területtel aztán több érdekesség is történt. Például napvilágot látott egy olyan terv, ami szerint az Arany-patakon egy kétirányú forgalom lebonyolítására szolgáló hidat építenének, a mostani fa hidat pedig lezárnák az autóforgalom elől.

A tervről 2017. november 29-én egy lakossági fórumot is tartottak. Az új híd a Pásztor csárda melletti út folytatásaként épült volna meg, és mivel a forgalmat így a Kárpáti Kelemen utcára terelték volna, hát nem volt mit csodálkozni, az utca lakóinak dühe végül elsöpörte az egész kísérletet. 

Azt akkor sem értette senki a fórumon jelenlévők közül, hogy az új híddal miért kellene teljesen megváltoztatni a forgalmi rendet. Mintha úgy tűnt volna, hogy a városvezetés azt szerette volna elérni, hogy pont a Novák-piac helyén épülő új társasház felé ne menjen a forgalom.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Az Árkádia bezáratására tett kísérlet és a forgalom elterelése is azt engedte sejtetni, hogy mintha Puskásék szándékosan megpróbáltak volna minden olyan zavaró körülményt kizárni, ami a majdani lakástulajdonosok lakhatását esetleg zavarná.

Ebbe a sorba illeszkedett az Arany-patak híd története is. A 2017-es lakossági fórumon a lakókat nem sikerült meggyőzni arról, hogy az új rendszer mindenkinek jó lesz. Hát 2018 szeptemberében egy szakértői véleményre hivatkozva lezárták, az amúgy hangosan csörgő, zörgő és napjában rengeteg autót így átengedő hidat. Az eredmény mindenki számára ismert már, a hidat felújították és azóta is használják.

Felújítás helyett inkább lezárta az Arany-patak hídját a szombathelyi városvezetés

Több évtizede ismert probléma a városban az Arany-patakon átívelő híd ügye. A városvezetők 1965-ben egy rekreációs övezethez illő, egysávos, faszerkezetű hidat helyeztek el a Csónakázó-tó melletti területre. A környéket azóta beépítették, a forgalom nőtt, de a híd maradt. Most több ezer ember napi közlekedését lehetetleníti el az intézkedés, hogy az autós forgalom elől lezárja hídat a városvezetés.

Lehet, ezek mind csak a véletlen egybeesései, de valóban úgy tűnik, hogy a házban lakók nyugalmáért próbáltak mindent megtenni Illésék.

Aztán február elején felkerültek a vagyonnyilatkozatok a szombathely.hu-ra. Illés Károly a Fidesz korábbi alpolgármestere, a párt mostani frakcióvezetőjének bevallásában olvasható, hogy 2020-ban vásárolt egy 50 négyzetméteres lakást, amelynek most fele részben a tulajdonosa, és övé a haszonélvezeti jog is.

Ez önmagában még talán érdekes sem lenne, csakhogy Illés Károly neve egy olyan lakás kaputelefonjára került ki, ami a Liget utcában található, és abban a társasházban van, amit a Novák-piac területére építettek fel. 


Fotó: Farkas Bazsi

Kerestük a képviselőt, hogy megtudjuk, hogy valóban őt takaja-e a kiírt Illés Károly név. Emailünket ugyan elolvasta, de válasz már nem érkezett tőle.

Több forrásból azonban úgy értesültünk, hogy egészen biztos a volt alpolgármester vásárolt lakást az épületben.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

És nem ő az egyetlen Fidesz közeli tulajdonos a társasházban. Szakács Marcell lett ugyanis az egyik szomszédja Illésnek. Ő az a férfi, aki egészen 2018-ig volt Puskás Tivadar polgármesteri tanácsadója. Fizetése mindössze 400 ezer forint volt, ám mégis volt pénze megvenni a 273 millió forintért elárverezett volt Humán Operátor, vagyis a “Czeglédy-irodaházat”. Szakács egyébként az irodaház adás-vételi ügy kirobbanása után egy héttel felmondott a munkahelyén. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.