Lezárják a szombathelyi Arany-patak hidat! - Közleménnyel frissítve!

Farkas Bazsi
2018. augusztus 31. péntek, 11:28
Az autósok bizonytalan ideig nem használhatják majd.

Szeptember 6-án lezárják az autós forgalom elől a szombathelyi Arany-patak hidat – értesült az Ugytudjuk.hu. A lezárás pontos időtartamáról, illetve az elvégzendő munkálatokról egyelőre nincs információnk.

 

 

Pár napja írtunk róla, hogy ismét szétesés közeli állapotban van a jól ismert híd, ami rendre javításra szorul. Ahogy videón is mutattuk, a pallók csörögnek, zörögnek, felugrálnak minden egyes autó áthaladásakor. Cikkünkkel sikerült felhívni a városvezetés figyelmét is a problémára: péntek délben tartott sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar polgármester a városi főépítész társaságában megerősítette, hogy jövő hét csütörtöktől nem használhatják az autósok a hidat. A gyalogosok és a kerékpárosok használhatják a jövőben is a hidat.

 

Szétesés határán van az Arany-patak híd Szombathelyen

Uploaded by ugytudjuk on 2018-08-28.

 

Elmondták, hogy nem csak a fa borítású futófelület, hanem a híd szerkezete is megrongálódott a nagy forgalomterhelés miatt, ami komolyabb munkálatok elvégzését vetíti előre.

 

 

Puskás Tivadat egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem reagált a sajtó kérdéseire. Szerettük volna megkérdezni, hogy az oladi domb és környékének hány lakóját érinti a híd lezárása? Érdekel minket az is, hogy bár korábban az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a vízügyi hatóság nem engedi nagyobb híd építését, megkeresésünkre a hatóság azt nyilatkozta, hogy részükről semmi akadálya nagyobb terheltőségű híd építésének.

 

Így nem tudtunk kérdezni semmit a több ezer szombathelyit érintő hídlezárástól

Ma jelentete be Puskás Tivadar polgármester, hogy szeptember 6-tól végleg lezárják az Arany-patak hidat az autós forgalom elől. Több kétrdésünk is lett volna a környéket teljesen megbénító intézkedéssel kapcsolatban. Ezeket nem sikerült feltenni.

 

Megkaptuk az önkormányzat közelményét, ezt most változtatás nélkül meg is mutatjuk: 

 

KÖZLEMÉNY


Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Liget utcai Arany-patak híd, annak leromlott állapota miatt 2018. szeptember 6-tól a gépjármű forgalom elől lezárásra kerül.  


Az 1965-ben épült 4,50 m szélességű híd, amely eredetileg elsősorban gyalogos, kerékpáros forgalom részére épült, a kétirányú közúti forgalom egyidejű lebonyolítására nem alkalmas. A híd kifolyási oldalán járda vezet a hídig a patak mindkét oldalán, de a hídon nem épült gyalogjárda, így ez a gyalogosok számára konfliktus helyzetet jelent. A hídon gyalogos és kerékpáros közlekedés mellett az évek során egyre nagyobb intenzitású gépjármű forgalom jelent meg. A 2,5 tonnás súlykorlátozás ellenére gyakori a túlsúlyos járművek áthaladása is.

 


Ez a fokozott igénybevétel és az időjárási behatások a híd szerkezetének egyre gyorsuló elhasználódásához vezettek annak ellenére, hogy az önkormányzat az utóbbi tizenöt évben a szerkezet felújítási, karbantartási munkáira - a létesítési költséget meghaladó összeget - 20 millió forintot fordított és állapotát rendszeres hídvizsgálatok elvégeztetése mellett figyelemmel kísérte. A járófelület hibáinak javíttatása előtt elvégeztetett legutóbbi vizsgálat megállapításai alapján a híd fa-acél-vasbeton tartószerkezete olyan mértékben károsodott, hogy az a gépjárműforgalom számára a továbbiakban nem felel meg teherbírási szempontból, csupán a gyalogos és kerékpáros forgalom áthaladása engedélyezhető rajta.
A megemelkedett gépjármű forgalom a híd burkolatát biztosító pallózás rögzítését a hídon való áthaladás során több helyen megrongálta, így ezek a pallók a gyalogos forgalom számára fokozottan balesetveszélyesek.

 


A fenti körülményekre való tekintettel a továbbiakban a közúti gépjármű forgalom elől a hidat le kell zárni. Felhívjuk tehát a közlekedők figyelmét, hogy a Liget utcai Arany-patak híd lezárására 2018. szeptember 6. napján 08:00 órától kerül sor. Ettől az időponttól kezdve a hidat kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik igénybe fokozott óvatossággal. Számukra a későbbiekben kerül majd sor rövidebb időtartamú korlátozásra, mivel a fapallók részleges cseréjére hamarosan sort kell keríteni. Addig kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy gyalogosan és kerékpáron is fokozott figyelemmel és óvatossággal vegyék igénybe a hidat a meglazult pallókra való tekintettel.

 

Szombathely, 2018. augusztus 31.        

 
                                 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás