Dézsi Csaba András kiadná az egyik győri önkormányzati intézménynél történt hűtlen kezelésről szóló belső vizsgálat eredményét

Papp László Tamás 2021-02-01 11:45:00
V. Lajosné, a Győr egyes óvodáit működtető önkormányzati központ korábbi gazdasági vezetője a múlt hónapban állt bíróság elé. A polgármesterrel készült interjúban rákérdeztünk az ügyre.

A polgármesterrel készült interjúban több belső vizsgálatra is rákérdeztünk, így a Győr-Szol és a GYHG átvilágítására is. „Minden eredmény nyilvános, ami a városházán történik, minden adatot ki lehet kérni, ennek a vizsgálatnak a majdani eredményét is” – felelte Dézsi Csaba András.

„Van egy másik ügy, folyik egy gazdasági vezető tárgyalása hűtlen kezelés miatt, még az előző érából. A tárgyaláson kiderült, hogy erről készült egy belső vizsgálati jelentés a jegyzői kabinetben. Kikértük ezt a dokumentumot. Meg fogjuk kapni?” – tudakoltuk a konkrét ügy fejleményeit. „Ha rajtam múlik, akkor kiadjuk. Nekem nem fűződik érdekem ahhoz, hogy egy ilyen dokumentumot ne adjunk ki. Ez a történet ráadásul még az elődöm ténykedésének idejére esett. Jegyző úr fog dönteni, hogy jogilag kiadható-e” – hangzott a polgármester válasza.

A Győri Járási Ügyészség korábbi cikkükben ismertetett vádirata szerint az 54 éves nő, aki az egyes óvodákat működtető önkormányzati központ - mai nevén Gazdasági Működtető Központ Győr - gazdasági főelőadója, majd gazdasági vezetője volt, huszonhét darab úszósín kaput rendelt meg és fizettetett ki a gazdasági központtal 96 ezer 698 forint értékben, melyekből élettársa házi felvonót épített az otthonukba.

Bíróság elé került a Borkai-éra egyik gazdasági vezetője Győrben

Ma egy olyan, még a Borkai-korszakban történt gazdasági bűncselekmény - hűtlen kezelés - tárgyalását kezdte el a Győri Járásbíróság, melyben korábbi vezető beosztású önkormányzati dolgozó és korábbi élettársa ül a vádlottak padján. Ez a tett más, korrupciógyanúsnak véleményezett, szintén a Borkai-korszakban lezajlott ügyekkel szemben eljutott a vádemelési és bírósági szakba.

Ugyanitt egy villanyszerelővel munkálatokat végeztetett 351 ezer forint értékben, melynek számláját ugyancsak a központ fizette ki helyette.Emellett 96 alkalommal olyan termékeket rendelt 21 millió 555 ezer 244 forint értékben egy építőanyag kereskedéstől, melyeket ismeretlen helyre szállíttatott. A számlákat azonban a központ könyvelésében helyezte el, az összegeket pedig átutaltatta. Az üggyel portálunk többször is részletesen foglalkozott.

V. Lajosné január 18-i tárgyalásán egyebek között kiderült: az önkormányzat jegyzői kabinetjének belső ellenőrzése tárta fel a vádban szereplő cselekményeket. Rákérdeztünk hát erre Lipovits Szilárd győri jegyzőnél. Az ügyben készült belső vizsgálati jelentés megismerhető a nyilvánosság számára? Az illető mikortól meddig volt az önkormányzat dolgozója, s vele szemben milyen fegyelmi, munkajogi lépeseket tettek? – tudakoltuk. Mint fentebb olvasható: a polgármesternek nincs kifogása a dokumentum nyilvánosságra hozatala ellen. A jegyző viszont még nem reagált a január 22-i megkeresésünkre. 

A tárgyaláson V. Lajosné a bíró kérdésére részben elismerte felelősségét a vádakban, de azt állította: ezekről a dolgokról az akkori főnöke, a működtető központ igazgatója is tudott, sőt. A vádlott szerint kezdetben még ő, az intézmény vezetője is gyanúsított volt a cselekmény ügyében. De végül ellene nem emeltek vádat, csak tanúként fogják kihallgatni az eljárás során. (A nő védője is elmondta beszédében, hogy az ilyen utalások nem egyszemélyi döntések voltak, többszörös ellenjegyzésen kellett keresztülmenniük.)

Már korábban is érdeklődtünk az önkormányzatnál: az esetlegesen lefolytatott belső vizsgálat megállapította-e más felelősségét is a megvádolt személyen kívül? Eddig nem jött válasz. Dr. Gál Katalin sajtószóvivő a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség részéről az ügyre vonatkozóan a következő tájékoztatást adta:

„A központ akkori vezetőjét ugyan nem az ügyészség hallgatta ki gyanúsítottként, de valóban megszüntette vele szemben az ügyészség az eljárást és megrovást alkalmazott hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, ami bizonyos menetlevelekkkel kapcsolatos visszaélésekhez köthető.”

Amennyiben az önkormányzati belső vizsgálat eredménye publikus lesz, természetesen arról is be fogunk számolni. 

   

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.