„Calabriában süt a Nap, de szívesebben lennék Szombathelyen"

ugytudjuk.hu 2021-01-24 18:53:46
Rocco Turi, az ismert olasz újságíró és képzőművész interjút adott az Ugytudjuknak, méltatva a Magyar Kultúra Napját.

Az ismert olasz újságíró és képzőművész, akinek a meggyilkolt elnökről, Aldo Moro-ról és a tettes Vörös Brigádokról szóló könyvét Európa-szerte jegyzik, idén folytatni kívánta Szombathelyről szóló fotósorozatát. Az alkotó a vasi főváros nagy barátja. Amikor ide látogat Dél-Olaszországból, járja az utcákat, tereket, művészként szemléli hétköznapjainkat. Népszerű a városban, a Képtárban korábban rendezett önálló kiállításait (Stones,Totemszombathely) ezrek látogatták.  

Rocco Turi rövid interjút adott lapunknak, méltatva a Magyar Kultúra Napját. Mint mondta, sajnálattal jelenti be itteni barátainak, hogy a 2021-re tervezett, újabb városi „elő-kiállítása" elmarad. Úgy tervezte, hogy folytatja a Totemszombathely címen ismertté vált művészeti projektjét, de a járvány miatt ez meghiúsulni látszik. Pedig nagyon bízott abban, hogy a karnevál idejére már itt lehet.

Kövek című kiállítása a szombathelyi Képtárban

„Sajnos nagyon úgy néz ki, nem jön össze idén sem a találkozás, pedig szívesebben lennék a napsütötte Calabria helyett most Savaria városában", fogalmaz Rocco Turi. Aki Calabria tartomány Rende nevű városában él, ahol a 100 ezres lakosság fele egyetemista. „Azt terveztem, hogy a várost újabb szemszögekből mutatom be, De ehhez ott kell lennem, ami most bajos. Bár ne mondjuk, hogy lehetetlen, mert a dolgok jobbra fordulhatnak. Igaz, ez csoda lenne".

Az újságíró-művésznek számos magyar barátja van. Közte Wiktora Antal, a vasi TIT volt vezetője, aki az olasz alkotó számos projektjét támogatta. A felújítás alatt álló Képtárban is gyakori vendég, eddig négy önálló kiállítását jegyzik. Annyi bizonyos, Szombathelyt fotó-montázsain olyan összefüggésben és látásmóddal mutatja be, ami figyelmet kelt.

„Egyszer futva készítettem a képeket. A kamera ilyenkor billeg, de létrehoz egy új képi minőséget. Ez persze önmagában nem művészet. De ha képesek vagyunk hozzá adni a város lelkét, akkor már tovább gondolható a látványt. Egy másik alkalommal plakátokat, réteges papír-roncsokat exponáltam, változó fényviszonyokkal. Nagyon megragadott a plakátok magyar nyelvű szótöredéke. Számomra a magyar nyelv érdekes, mert pattogós, de mégis van zenéje. Nem lehet összekeverni mással".

Rocco Turi tisztelgő fotója az Assisiben látható Szent Márton műalkotásról

Érdeklődtünk a dél-olasz járványhelyzetről is. Rocco Turi elmondta, hogy Európában a calabriai a legcsendesebbek közé sorolható.

 „Reggio Calabriában és itt is, ahol élek, maszk nélkül sétálnak az emberek a tengerparton, többen fürödnek is. Szóval nem érzékeljük az északon kialakult helyzet súlyosságát. A számok is egyre jobbak. A mintegy 2 millió lakost számláló Reggio Calabriában az elmúlt 24 órában 258 új pozitív esetet regisztráltak, 387 gyógyultak meg 9 haláleset történt.

Carabinieri ellenőrzi a maszkviselést

Maszkot csak társaságban kötelező viselni, a lakást 30  kilométeres távolságra lehet elhagyni. Sajnos, az éttermek zárva tartanak, csak elvitel van. Mivel a fertőzöttségi index 1 százalék alá csökkent, február 1-től már 100 kilométerre lehet elhagyni a lakhelyt".

Rocco, mint mondja, nem él a napfényes lehetőséggel. A veszélyeztetett korosztály tagjaként otthon tölti az idejét. Ha Szombathelyre nem is jöhet, azért alkot: ezekben a hetekben új konstrukciókban gondolkodik. A minimal art jegyében kiürült, magyar nyelvű üdítőitalos dobozok funkcióját gondolja újra. Persze, művészi szemmel. 

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.