Rengeteg dologra kell figyelnie az idősgondozóknak a koronavírus miatt

Dr. Nagy Viktor 2020-03-15 15:14:00
Néhány gondolat a bentlakásos idősek otthonai számára a COVID-19-es járvány kezelése kapcsán.

Idősgondozásra szakosodott intézményvezetőként egyre több kérdést kapok hozzátartozóktól és egyéb érintettektől a COVID-19 (közismert nevén koronavírus) járvánnyal kapcsolatosan. A  köznyugalom megőrzésének és a felesleges pánik elkerülésének szándékával az alábbi pontokba szedett gondolatmorzsákkal szeretném segíteni a szociális szférában dolgozók munkáját, valamint megértésre és az előírások maradéktalan betartására sarkallni az egyéb érintetteket. 

1/ A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 8. napjával határozatlan időre teljes látogatási tilalmat rendelt el a Magyarország területén működő összes bentlakásos idősek otthona esetében. Ennek nyilvánvaló indoka, hogy a COVID-19 megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős korosztályt érinti, fertőző jellege pedig gyorsabb terjedést tesz lehetővé intézményekben, ahol tömeges és végzetes kimenetelű megbetegedés okozására képes. 

2/ Tisztán kell látni, hogy ezen rendelkezés maradéktalan betartása elsősorban a gondjainkra bízott időseink érdekeit szolgálja. Tudatában vagyok annak, hogy az intézkedések következtében a hozzátartozók látogatásának elmaradása kétséget, félelmet kelthet bentlakóinkban. A kapcsolattartási jog ilyetén korlátozása azonban új kihívások elé állít bennünket. Alternatív megoldásként a gyakoribb telefonos kapcsolatfelvétel ösztönzése, az internetes felületek segítségül hívása megnyugtatólag hat idős ellátottra és egyéb érintettre egyaránt.

3/ Nagy hangsúlyt kell adnunk az ellátottak tájékoztatáshoz való jogának.  Az intézményben elhelyezett idősek napi tájékoztatása, az aktuális helyzet – hangsúlyozottan objektív – ismertetése ezen időszakban különösen fontos. Próbáljunk meg az intézmény mentálhigiénéért felelős dolgozóink segítségével reális, de ugyanakkor a lehetőségekhez képest az ellátottak számára megnyugtató képet festeni a jelenlegi helyzetről. 

4/ Csomagok bejuttatására van lehetőség, de kizárólag csak gyári csomagolású, igazolható forrásból származó bolti élelmiszerek beküldését javaslom mindenkinek.

5/ A járványveszély kezelésében nagy szerep hárul az egészségügyi biztonságért felelős intézményi orvosra. A médiából való „félreértesülés” helyett igyekezzünk szakemberrel konzultálni annak érdekében, hogy a járványügyi kitettséget a minimálisra tudjuk csökkenteni. 

5/ Mindenki számára javaslom a Kormány és az operatív törzs tájékoztatóinak figyelemmel kísérését.


6/ Valamint a legfontosabb: minden lehetséges módon vigyázzunk időseinkre!

Tisztelettel,

Nagy Viktor

Dr. Nagy Viktor jogász, szociális menedzser, a Magyarok Nagyasszonya Társaság fenntartásában működő Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonának, valamint a Szent Bernát Alapítvány által fenntartott Szent Bernát Ház bentlakásos idősek otthonának intézményvezetője.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában: