Rengeteg dologra kell figyelnie az idősgondozóknak a koronavírus miatt

Dr. Nagy Viktor 2020-03-15 15:14:00
Néhány gondolat a bentlakásos idősek otthonai számára a COVID-19-es járvány kezelése kapcsán.

Idősgondozásra szakosodott intézményvezetőként egyre több kérdést kapok hozzátartozóktól és egyéb érintettektől a COVID-19 (közismert nevén koronavírus) járvánnyal kapcsolatosan. A  köznyugalom megőrzésének és a felesleges pánik elkerülésének szándékával az alábbi pontokba szedett gondolatmorzsákkal szeretném segíteni a szociális szférában dolgozók munkáját, valamint megértésre és az előírások maradéktalan betartására sarkallni az egyéb érintetteket. 

1/ A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 8. napjával határozatlan időre teljes látogatási tilalmat rendelt el a Magyarország területén működő összes bentlakásos idősek otthona esetében. Ennek nyilvánvaló indoka, hogy a COVID-19 megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős korosztályt érinti, fertőző jellege pedig gyorsabb terjedést tesz lehetővé intézményekben, ahol tömeges és végzetes kimenetelű megbetegedés okozására képes. 

2/ Tisztán kell látni, hogy ezen rendelkezés maradéktalan betartása elsősorban a gondjainkra bízott időseink érdekeit szolgálja. Tudatában vagyok annak, hogy az intézkedések következtében a hozzátartozók látogatásának elmaradása kétséget, félelmet kelthet bentlakóinkban. A kapcsolattartási jog ilyetén korlátozása azonban új kihívások elé állít bennünket. Alternatív megoldásként a gyakoribb telefonos kapcsolatfelvétel ösztönzése, az internetes felületek segítségül hívása megnyugtatólag hat idős ellátottra és egyéb érintettre egyaránt.

3/ Nagy hangsúlyt kell adnunk az ellátottak tájékoztatáshoz való jogának.  Az intézményben elhelyezett idősek napi tájékoztatása, az aktuális helyzet – hangsúlyozottan objektív – ismertetése ezen időszakban különösen fontos. Próbáljunk meg az intézmény mentálhigiénéért felelős dolgozóink segítségével reális, de ugyanakkor a lehetőségekhez képest az ellátottak számára megnyugtató képet festeni a jelenlegi helyzetről. 

4/ Csomagok bejuttatására van lehetőség, de kizárólag csak gyári csomagolású, igazolható forrásból származó bolti élelmiszerek beküldését javaslom mindenkinek.

5/ A járványveszély kezelésében nagy szerep hárul az egészségügyi biztonságért felelős intézményi orvosra. A médiából való „félreértesülés” helyett igyekezzünk szakemberrel konzultálni annak érdekében, hogy a járványügyi kitettséget a minimálisra tudjuk csökkenteni. 

5/ Mindenki számára javaslom a Kormány és az operatív törzs tájékoztatóinak figyelemmel kísérését.


6/ Valamint a legfontosabb: minden lehetséges módon vigyázzunk időseinkre!

Tisztelettel,

Nagy Viktor

Dr. Nagy Viktor jogász, szociális menedzser, a Magyarok Nagyasszonya Társaság fenntartásában működő Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonának, valamint a Szent Bernát Alapítvány által fenntartott Szent Bernát Ház bentlakásos idősek otthonának intézményvezetője.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”