Harminc éve írta az újság Győrben: Baross Gábor út lett a Lenin útból

Pintér Bence 2020-02-26 10:56:00
Dézsi Csaba András cikket írt Csernobil nyomán, Balogh József az ipari parkot tervezte, a városi tanács pedig köztereket nevezett át és költségvetést fogadott el. Mi történt harminc éve Győrben? Megnéztük!

1990 elég izgalmas év volt Magyarországon, hiszen épp folyt a rendszerváltás néven ismert folyamat, alakultak ki az új gazdasági, politikai és társadalmi rend keretei. Az év elején még nem volt biztos egy sor olyan dolog, ami aztán az év végére eldőlt, elkezdtek kivonulni a szovjet katonák, megtartották az első szabad parlamenti, majd az első szabad önkormányzati választásokat.

Mivel ezek az események éppen harminc éve folytak, talán tanulságos megemlékezni arról, hogy hol tartott akkor, és hová jutott most Győr városa.

Ezt az izgalmas évet ugyanis már több független médium is megörökítette: ilyen volt a Győri Vasárnap nevű „lokálpatrióta hetilap”, amelynek 1990-es, egybekötött évfolyama itt figyel a polcomon pár éve. A januári hírekről már megemlékeztünk, de

miről írt a Győri Vasárnap harminc éve, februárban?

A bős-nagymarosi vízlépcső ellen tüntettek

A rendszerváltás korszakának egyik fontos ügye volt a bős-nagymarosi vízlépcső építése – harminc éve február elején éppen már úgy nézett ki, hogy a csehországi bársonyos forradalom és a közelgő hazai választás nyomán nem lesz a környezetkárosító beruházásból semmi, de a biztonság kedvéért

február 3-án az ausztriai Hainburgból indulva Pozsony érintésével Komáromig magyar, szlovák és osztrák környezetvédők részvételével élőlánccal demonstráltak az építkezések ellen.

A történetnek nem lett happy end a vége: bár a csehszlovák kommunisták bukásával úgy tűnt, hogy mindkét országban a vízlépcső-ellenes hangulat győzedelmeskedik, Csehszlovákia 1992-ben mégis elterelte a Dunát, és beindította a bősi erőművet, amit tehát a jogutód szlovákok mai napig jogosulatlanul használnak – a két ország között azóta sem rendeződött a jogvita.

Költségvetésről tárgyaltak a győri városházán

Csak úgy, mint ezen a héten, harminc éve is költségvetést fogadtak el a győri városházán – ekkor még nem választott önkormányzat, hanem tanács döntött.

A költségvetésről nem volt nagy vita, fél óra alatt megvitatták, majd megszavazták

– az újságíró arról elmélkedett a cikkben, hogy vajon a választás után is ilyen könnyen, vita nélkül ment volna át a javaslat, vagy sem. Az ülésen emellett köztereket neveztek át: a Dimitrov sétány Bisinger sétány, az Engels tér Simor János püspök tere, a Lenin út Baross Gábor út, a Martinovics tér Apor Vilmos püspök tere, a Tanácsköztársaság út Szent István út lett.

Ipari park épül Győrszentivánon? Vagy lesz 8-10000 munkanélküli?

Ezzel a fenti címmel jelent meg interjú Balogh Józseffel, a város későbbi, 1994 és 2006 között hivatalban lévő szocialista polgármesterével, aki ekkor még tanácselnök volt. A probléma az volt akkoriban, hogy egyre több fiatal került ki az iskolákból, akiknek munkát kellett adni.

Balogh elmondta: ekkor már fél éve tárgyaltak a később valóban megvalósuló ipari park létrehozásáról.

A terület azonban ekkor nem volt a tanács tulajdonában, arra a költségvetésben 45 millió forintot (mai értéken nagyjából 612 millió forintot) különítettek el. Mint tudjuk, az Ipari Park azóta létrejött, 1991-ben alapult meg a cég, ami 1992 óta kínál területeket nagybefektetők, valamint kis- és közepes vállalkozások számára egyaránt, jelenleg 210 hektáron, 93 százalékos kihasználtsággal.

Nini, kit látunk itt?

A február 25-i számban ismerős névre bukkanhatunk: olvasói levelet írt ugyanis Dézsi Csaba András, a város jelenlegi polgármestere.

Dézsi Csaba Anrás azért ragadott tollat, mert korábban pletykaként terjedt el, hogy egy marcalvárosi ház valamiért leukémiás megbetegedést okoz, ezt aztán kivizsgálták, de nem bizonyult igaznak a pletyka. Ennek kapcsán jegyezte meg a négy évvel később a Fidesz színeiben képviselőnek megválasztott Dézsi, hogy a csernobili atomkatasztrófa eltitkolása népellenes bűncselekmény volt.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.