Döbbenetesen sok az új építőipari cég, de ennek nagy böjtje lehet

Unyatyinszki György 2019-02-07 12:33:00
Vas megye az élen.

Egy év alatt 5017 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat - írja az Opten céginformációs portál közleménye. Az alapítások mellé 4005 cégtörlés is társult tavaly, de így is bő ezer céggel nőtt a szektor.

A bővülés több szempontból is rendhagyó az Opten szerint. Miközben a legtöbb gazdasági ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke, dacára annak, hogy sokkal szigorúbbak a cégalapítás feltételei, mint a korábbi csúcson, 2010-ben - tért ki az adatokra Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Ez azonban nagy bajokkal is járhat a szakmai portál szerint.

Noha nőtt a cégalapítás, az építőipari kereslet is óriási növekedésben van, amit a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban és ehhez még hozzájön a szektorban tevékenykedő 52 ezer egyéni vállalkozó is.

Az Opten adatai szerint utóbbiak száma még a cégek számánál is rohamosabb ütemben növekszik. Az adatokból nem derül ki, de ehhez valószínű, a kisadózókat (KATA) ösztönző, az adózást könnyítő döntések is hozzájárultak, némiképp fehéredett tehát az iparág.

„Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. Nem újdonság, hogy az építőipar mindig érzékenyebben reagál a gazdaság hullámzására, a rendkívül aprózódott cégstruktúrába könnyen halmozódnak fel lánctartozások, amint csökken a gazdaság lendülete.

Ez azonban úgy tűnik, idén még biztosan kitart, még ha nem is lesz akkora emelkedés, mint tavaly. 5700 körüli cégalapítással és 3700 törléssel számolnak. Ez 2000-rel több céget jelent a piacon.

Vas megyében stabilitás látszik

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.

Könnyítések jönnek a katásoknak

Az ekho-ra való áttérést próbálja a kormány vonzóvá tenni számukra.