Döbbenetesen sok az új építőipari cég, de ennek nagy böjtje lehet

Unyatyinszki György 2019-02-07 12:33:00
Vas megye az élen.

Egy év alatt 5017 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat - írja az Opten céginformációs portál közleménye. Az alapítások mellé 4005 cégtörlés is társult tavaly, de így is bő ezer céggel nőtt a szektor.

A bővülés több szempontból is rendhagyó az Opten szerint. Miközben a legtöbb gazdasági ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke, dacára annak, hogy sokkal szigorúbbak a cégalapítás feltételei, mint a korábbi csúcson, 2010-ben - tért ki az adatokra Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Ez azonban nagy bajokkal is járhat a szakmai portál szerint.

Noha nőtt a cégalapítás, az építőipari kereslet is óriási növekedésben van, amit a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban és ehhez még hozzájön a szektorban tevékenykedő 52 ezer egyéni vállalkozó is.

Az Opten adatai szerint utóbbiak száma még a cégek számánál is rohamosabb ütemben növekszik. Az adatokból nem derül ki, de ehhez valószínű, a kisadózókat (KATA) ösztönző, az adózást könnyítő döntések is hozzájárultak, némiképp fehéredett tehát az iparág.

„Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. Nem újdonság, hogy az építőipar mindig érzékenyebben reagál a gazdaság hullámzására, a rendkívül aprózódott cégstruktúrába könnyen halmozódnak fel lánctartozások, amint csökken a gazdaság lendülete.

Ez azonban úgy tűnik, idén még biztosan kitart, még ha nem is lesz akkora emelkedés, mint tavaly. 5700 körüli cégalapítással és 3700 törléssel számolnak. Ez 2000-rel több céget jelent a piacon.

Vas megyében stabilitás látszik

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.