Döbbenetesen sok az új építőipari cég, de ennek nagy böjtje lehet

Unyatyinszki György 2019-02-07 12:33:00
Vas megye az élen.

Egy év alatt 5017 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat - írja az Opten céginformációs portál közleménye. Az alapítások mellé 4005 cégtörlés is társult tavaly, de így is bő ezer céggel nőtt a szektor.

A bővülés több szempontból is rendhagyó az Opten szerint. Miközben a legtöbb gazdasági ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke, dacára annak, hogy sokkal szigorúbbak a cégalapítás feltételei, mint a korábbi csúcson, 2010-ben - tért ki az adatokra Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Ez azonban nagy bajokkal is járhat a szakmai portál szerint.

Noha nőtt a cégalapítás, az építőipari kereslet is óriási növekedésben van, amit a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban és ehhez még hozzájön a szektorban tevékenykedő 52 ezer egyéni vállalkozó is.

Az Opten adatai szerint utóbbiak száma még a cégek számánál is rohamosabb ütemben növekszik. Az adatokból nem derül ki, de ehhez valószínű, a kisadózókat (KATA) ösztönző, az adózást könnyítő döntések is hozzájárultak, némiképp fehéredett tehát az iparág.

„Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. Nem újdonság, hogy az építőipar mindig érzékenyebben reagál a gazdaság hullámzására, a rendkívül aprózódott cégstruktúrába könnyen halmozódnak fel lánctartozások, amint csökken a gazdaság lendülete.

Ez azonban úgy tűnik, idén még biztosan kitart, még ha nem is lesz akkora emelkedés, mint tavaly. 5700 körüli cégalapítással és 3700 törléssel számolnak. Ez 2000-rel több céget jelent a piacon.

Vas megyében stabilitás látszik

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.

Az infografikáról leolvasható, hogy Vas megye a legkevésbé fluktuáló megye. Ez teljesen logikus, hiszen a határközelség miatt rengeteg vállalkozásnak éri meg Ausztria felé nyitni, így számukra jóval tágabb a piac, mint az ország keletebbre fekvő megyéiben tevékenykedő hasonló cégeknek.

A zöldbe öltözött Dunántúl továbbá azt is érzékelteti, hogy gazdaságilag fejlettebb.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.