Döbbenetesen sok az új építőipari cég, de ennek nagy böjtje lehet

Unyatyinszki György 2019-02-07 12:33:00
Vas megye az élen.

Egy év alatt 5017 új cég alakult az építőiparban, ezzel újabb rekordokat produkált az ágazat - írja az Opten céginformációs portál közleménye. Az alapítások mellé 4005 cégtörlés is társult tavaly, de így is bő ezer céggel nőtt a szektor.

A bővülés több szempontból is rendhagyó az Opten szerint. Miközben a legtöbb gazdasági ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik, másrészt a 2018-as adat az elmúlt 7 év legmagasabb cégalapítási értéke, dacára annak, hogy sokkal szigorúbbak a cégalapítás feltételei, mint a korábbi csúcson, 2010-ben - tért ki az adatokra Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Ez azonban nagy bajokkal is járhat a szakmai portál szerint.

Noha nőtt a cégalapítás, az építőipari kereslet is óriási növekedésben van, amit a szállítók nem tudnak egykönnyen kiszolgálni. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók magas terheltségi szintje miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelés növekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított az azt megelőző évekhez képest.

Az ágazatban jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban és ehhez még hozzájön a szektorban tevékenykedő 52 ezer egyéni vállalkozó is.

Az Opten adatai szerint utóbbiak száma még a cégek számánál is rohamosabb ütemben növekszik. Az adatokból nem derül ki, de ehhez valószínű, a kisadózókat (KATA) ösztönző, az adózást könnyítő döntések is hozzájárultak, némiképp fehéredett tehát az iparág.

„Azt talán már senki nem vitatja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik, a kérdés inkább az, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a folyamat” – emelte ki az Opten szakértője. Nem újdonság, hogy az építőipar mindig érzékenyebben reagál a gazdaság hullámzására, a rendkívül aprózódott cégstruktúrába könnyen halmozódnak fel lánctartozások, amint csökken a gazdaság lendülete.

Ez azonban úgy tűnik, idén még biztosan kitart, még ha nem is lesz akkora emelkedés, mint tavaly. 5700 körüli cégalapítással és 3700 törléssel számolnak. Ez 2000-rel több céget jelent a piacon.

Vas megyében stabilitás látszik

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Baranya és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Heves megye produkálta.

Az infografikáról leolvasható, hogy Vas megye a legkevésbé fluktuáló megye. Ez teljesen logikus, hiszen a határközelség miatt rengeteg vállalkozásnak éri meg Ausztria felé nyitni, így számukra jóval tágabb a piac, mint az ország keletebbre fekvő megyéiben tevékenykedő hasonló cégeknek.

A zöldbe öltözött Dunántúl továbbá azt is érzékelteti, hogy gazdaságilag fejlettebb.

Szólj hozzá!

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.