Szombathelyt is gyámság alá veszi a Fidesz, alig dönthet nagyobb beruházásairól

Unyatyinszki György 2019-01-08 14:03:00
Ha ősszel ellenzéki többség alakulna, akkor is a Fidesz-kormány oszthatja ki a helyi munkákat.

Csendben, még december 27-én lépett hatályba egy új jogszabály, aminek egy pontja értelmében 2020-tól a kormányhoz vonják az önkormányzatok saját nagyberuházásait - írja a 444. A 700 millió forintot meghaladó projekteket (amihez akár egyetlen forintot is adnak a költségvetésből) a jövőben a Miniszterelnökség alá tartozó ügynökség. a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt fogja megvalósítani.

Figyelembe véve, hogy kevés önkormányzat képes teljesen egyedül, önerőből 700 milliós vagy drágább beruházást megvalósítani, törvényszerűen a Miniszterelnökség fogja irányítani azokat. A BMSK egyébként megengedheti, hogy a helyi vezetők döntsenek a megvalósításról, de ez inkább elvi lehetőségnek tűnik a portál szerint.

Lényegében a BMSK döntheti el, hogy mely cégek végezhetik el a beruházási munkákat, nem a helyi önkormányzatok.

Tegyük fel, hogy több városban ősszel sikerrel váltja le az ellenzék a fideszes városvezetést. A jogszabály szerint a legnagyobb beruházásaik forrásait a jövőben a kormány oszthatja, azaz elvileg adott lehet, hogy továbbra is a Mészáros Lőrinc vagy a Fidesz más érdekköre végezze el az építkezéseket.

De mi van akkor, ha egy önkormányzat hitelből akarja megoldani a fejlesztéseket, hogy ne a költségvetésből kelljen kérnie? Mivel öt éve a kormány engedélyéhez kötötték az önkormányzati hitelek felvételét, ez is szopó, ugyanis ez is "kormányzati támogatásnak" minősül. Csak azok az önkormányzati beruházások úszhatják meg a BMSK-t, amelyek önerőből rendelkeznek az összeggel. Na, ilyen nem sok van.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.