Osztrák életszínvonal 2030-ra? Az adatok szerint egyre távolodunk tőle

Unyatyinszki György 2019-01-05 08:58:00
Fejlődgetünk, de közben le is maradunk a nyugattól, valamint régiós versenytársainktól.

Csütörtökön száguldott végig a magyar sajtón a G7 gazdasági portál jó szemű elemzése a magyar gazdasági növekedésről. A legfontosabb megállapítás, hogy míg az ország önmagához képest jó ütemben fejlődik (erről szokták mondani, hogy volt honnan előre lépni), de a növekedés üteme mégsem elegendő ahhoz, hogy életszínvonalban közelítsünk az EU-átlagához, sőt, le is maradunk tőle.

Én általában oktatáspolitikával foglalkozom, a fenti jelenségre is onnan hoznék példát. Emlékezzünk vissza a legutóbbi PISA-jelentésre, amely az OECD tagállamok 15 éves diákjainak értő olvasási, matematikai, természettudományos és informatikai készségeit mérte fel, köztük a magyarokét is. Anno még a HVG-Eduline szerzőjeként írtam, hogy bár az eredmények önmagukban is szomorúak, de hogy az átlaghoz képest tovább nőtt a lemaradásunk, az volt az igazán súlyos probléma.

A kormány, pontosabban az Oktatási Hivatal azzal magyarázta a rossz képet, hogy a PISA változtatott a felmérések módszerén. Ez rendben is lenne, de mivel a változás egyformán hatott minden, a felmérésben résztvevő ország diákjaira, így ez az OECD-átlaghoz viszonyított helyzetünkön - magyarázatuk alapján - tehát nem változtatott volna jelentősen az új mérés. A valóság az, hogy tovább romlott a magyar diákok teljesítménye, végeredményben pedig az ország versenyképessége.

De térjünk vissza a gazdasághoz. Ha sorba rendezzük a magyar állampolgárokat aszerint, hogy mekkora jövedelemre tesznek szert, illetve hozzá mérjük, hogy azzal a jövedelemmel az Európai Unióban milyen társadalmi réteghez tartozhatnának, akkor ezt az ábrát kapnánk a 2017-es adatok szerint:

Jól látható, hogy a magyar középosztály (vízszintes tengely középső harmada) az EU-ban az elég rosszul kereső 15-25 százalék közé tartozhatna csak. A legjobban kereső magyar felső 10 százalék (vízszintes tengely jobb széle), az is épp arra elegendő, hogy átlépjenek az EU 50 százalékát. A leggazdagabb magyarok ugyanakkor már betörtek a nemzetközi elitbe a vagyonukkal.

Nagyon fontos, hogy az ábra vásárlóerő-paritáson alapul, azaz súlyozza azt is, hogy a jövedelemből hogyan lehet megélni, milyen életszínvonalat tudnak biztosítani az állampolgárok maguknak. A magyarok ugyan valóban jóval több jövedelmet vihetnek haza, mint 2010-ben, de a növekedés ellenére a vásárlóerő alig növekedett (ráadásul az is a gazdagabbaknál jobban emelkedett), sőt, az EU-átlaghoz képest lemaradtunk.

Hogyan lehetséges ez?

Vegyük Ausztriát és Magyarországot: egy átlagos osztrák állampolgár 22.524 euró az éves nettó jövedelme vásárlóerő tekintetében (Eurostat 2017), míg egy átlagos magyarnak csupán 8.387 euró. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor például hiába növekszik csupán 2 százalékkal az osztrák állampolgár bére (22524 x 1,02), egy magyar állampolgáré pedig 5 százalékkal (8387 x 1,05), akkor is további 31 euróval nőne a távolság Ausztriától.

Miért pont Ausztriát vesszük példának? Maga Orbán Viktor jelentette ki, hogy 2030-ra Európa öt legélhetőbb országává teszik Magyarországot, melyek közé Ausztria is tartozik. A számok tükrében viszont csak távolodtunk ettől.

Következő cikkünkben a minimálbérek változásáról írunk, elemezve, hogy régiós versenytársainkhoz képest mennyit ér az idén megemelt legalacsonyabb bér.

Orbán: 2030-ra Európa egyik legélhetőbb állama leszünk

A jövő a népesedésről és a migrációról fog szólni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján. Aki hallotta már az elmúlt három évben a kormány kommunikációját, azoknak aligha mond újat a miniszterelnök állítása. A kormány kedvenc témája kapcsán Orbán Viktor az alábbiakat említette: A Sargentini-jelentés egy "abszurd hazugsággyűjtemény", Orbán szerint a jelentés állításait megcáfolták már.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.