Orbán: Nincs igazuk a szakszervezeteknek a túlóratörvényről

Unyatyinszki György 2018-12-11 11:26:00
Ragaszkodik a magyarázathoz a miniszterelnök.

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - nyilatkozta a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak.

A miniszterelnök állítása szerint figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de hozzátette, nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll - tette hozzá.

A miniszterelnök a magyarázatában nem hangsúlyozta, hogy az "önkéntes" túlóra úgy értendő, hogy a munkavállaló a munkáltatóval létesítendő szerződésben elfogadhatja, hogy kiróhatnak rá évi 400 óra túlórát. Azaz a munkavállaló nem akkor vállalhat többet, amikor akar, hanem amikor kiszabják rá. Ezt hangsúlyozzák a szakszervezetek, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel a munkavállaló kiszolgáltatott a munkaadójának, kényszerűségből, hogy ne rúgják ki, akkor is el kell vállalja a túlórát.

Utóbbi felvetésre Orbán azt mondta, hogy a munkaerőhiány van - azaz a munkáltatók érdeke, hogy a munkavállalók ne menjenek el. Hogy ez olyan térségekben ahol egy-egy nagy munkáltató van csak mennyire tud érvényesülni, szintén nem tért ki a Orbán. A miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, hogy a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. "Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg "buta bürokratikus akadályok miatt" nem tehetik meg.

Szombathelyen is útlezárással tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

Minden megyeszékhelyre, többek között Szombathelyre is bejelentette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy útlezárással tiltakoznának a rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítás elfogadása ellen - mondta még hétfőn este a szervezet elnöke, Székely Tamás a Népszavának. A szakszervezetek többek között azt is szorgalmazzák, hogy a polgárok kérdezzék ki fideszes országgyűlési képviselőiket azok fogadóóráin, hogy "miért dolgozik folyamatosan a magyar dolgozók érdekei ellen?"

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.