Orbán: Nincs igazuk a szakszervezeteknek a túlóratörvényről

Unyatyinszki György 2018-12-11 11:26:00
Ragaszkodik a magyarázathoz a miniszterelnök.

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - nyilatkozta a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak.

A miniszterelnök állítása szerint figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de hozzátette, nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll - tette hozzá.

A miniszterelnök a magyarázatában nem hangsúlyozta, hogy az "önkéntes" túlóra úgy értendő, hogy a munkavállaló a munkáltatóval létesítendő szerződésben elfogadhatja, hogy kiróhatnak rá évi 400 óra túlórát. Azaz a munkavállaló nem akkor vállalhat többet, amikor akar, hanem amikor kiszabják rá. Ezt hangsúlyozzák a szakszervezetek, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel a munkavállaló kiszolgáltatott a munkaadójának, kényszerűségből, hogy ne rúgják ki, akkor is el kell vállalja a túlórát.

Utóbbi felvetésre Orbán azt mondta, hogy a munkaerőhiány van - azaz a munkáltatók érdeke, hogy a munkavállalók ne menjenek el. Hogy ez olyan térségekben ahol egy-egy nagy munkáltató van csak mennyire tud érvényesülni, szintén nem tért ki a Orbán. A miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, hogy a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. "Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg "buta bürokratikus akadályok miatt" nem tehetik meg.

Szombathelyen is útlezárással tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

Minden megyeszékhelyre, többek között Szombathelyre is bejelentette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy útlezárással tiltakoznának a rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítás elfogadása ellen - mondta még hétfőn este a szervezet elnöke, Székely Tamás a Népszavának. A szakszervezetek többek között azt is szorgalmazzák, hogy a polgárok kérdezzék ki fideszes országgyűlési képviselőiket azok fogadóóráin, hogy "miért dolgozik folyamatosan a magyar dolgozók érdekei ellen?"

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.