Orbán: Nincs igazuk a szakszervezeteknek a túlóratörvényről

Unyatyinszki György 2018-12-11 11:26:00
Ragaszkodik a magyarázathoz a miniszterelnök.

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja - nyilatkozta a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak.

A miniszterelnök állítása szerint figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de hozzátette, nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll - tette hozzá.

A miniszterelnök a magyarázatában nem hangsúlyozta, hogy az "önkéntes" túlóra úgy értendő, hogy a munkavállaló a munkáltatóval létesítendő szerződésben elfogadhatja, hogy kiróhatnak rá évi 400 óra túlórát. Azaz a munkavállaló nem akkor vállalhat többet, amikor akar, hanem amikor kiszabják rá. Ezt hangsúlyozzák a szakszervezetek, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel a munkavállaló kiszolgáltatott a munkaadójának, kényszerűségből, hogy ne rúgják ki, akkor is el kell vállalja a túlórát.

Utóbbi felvetésre Orbán azt mondta, hogy a munkaerőhiány van - azaz a munkáltatók érdeke, hogy a munkavállalók ne menjenek el. Hogy ez olyan térségekben ahol egy-egy nagy munkáltató van csak mennyire tud érvényesülni, szintén nem tért ki a Orbán. A miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, hogy a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. "Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg "buta bürokratikus akadályok miatt" nem tehetik meg.

Szombathelyen is útlezárással tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

Minden megyeszékhelyre, többek között Szombathelyre is bejelentette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy útlezárással tiltakoznának a rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítás elfogadása ellen - mondta még hétfőn este a szervezet elnöke, Székely Tamás a Népszavának. A szakszervezetek többek között azt is szorgalmazzák, hogy a polgárok kérdezzék ki fideszes országgyűlési képviselőiket azok fogadóóráin, hogy "miért dolgozik folyamatosan a magyar dolgozók érdekei ellen?"

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.