A villanyszámlát is nehezen fizetheti az MTA, ha a kormány osztja náluk jövőre a pénzt

Unyatyinszki György 2018-12-06 14:40:00
Rendkívüli közgyűlést tartottak.

A jó tudományos munka alapfeltétele a kiszámítható finanszírozás és működés - hangsúlyozta Lovász László, az MTA elnöke az intézmény rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján. A közgyűlést azért hívták össze, hogy döntsenek a kormánnyal folytatott egyeztetések irányáról, illetve követelésekkel felérő kéréseket is megfogalmaztak.

Mint ismert, Palkovics László által vezetett innovációs minisztérium hatáskörébe rendelte a kormánytöbbség az MTA finanszírozásának túlnyomó részét, aminek felhasználásáról a tudományos élet a saját szempontjai szerint dönthetett. Az új rendszerben a kormány kívánja meghatározni, hogy milyen kutatásokat kíván finanszírozni - ezt számos tudós a tudományos élet szabadságának csorbításaként élte meg.

A rendkívüli közgyűlésre meghívták Palkovics László minisztert is, de ő nem jelent meg - noha az MTA tagja. A közgyűlés több mint 90 százalékos többséggel fogadta el határozatát.

A közgyűlés álláspontját Lovász László ismertette. Többek között az MTA csak akkor támogatja a kutatóintézetek átalakítását, ha az szakmai alapokon, egy átvilágítás után történik. Az átvilágítás szempontjainak kialakítására a kormány és az MTA egyforma arányban delegál a jövőben tagokat egy testületbe.

"A villanyszámla fizetése nem történhet pályázati alapon"

- mondta Lovász László. Azt szeretnék elérni,hogy ne pályázatok útján finanszírozzák például az alapkutatásokat, mert csak a hosszútávú, biztos finanszírozás lehet a nyugodt munka alapja, a kormány által támogatott pályázati rendszer viszont csak rövid- és középtávú ciklusokat finanszírozna, minden új pályáztatás esetén ott lebeghet egy intézet vagy kutatás felett a megszüntetés veszélye.

Az MTA arra kéri a minisztériumot, hogy a törvénybe foglalt jogai ellenére a hatáskörébe került forrásokat ne tartsák vissza, különösen a 2019. évi első negyedévére vonatkozó forrásokat. Várhatóan jövő év tavaszán születhet az MTA szerint megállapodás a finanszírozás és kutatóhálózat szerkezetéről.

"Szeretnénk, ha a kormány ne ilyen [egyeztetés nélküli jogalkotással] gyakoroljon nyomást"

- tette hozzá. Lovász László és az MTA attól tart, hogy az MTA finanszírozásának megváltoztatása miatti bizonytalanság újabb lökést adhat a tudósok elvándorlásának az országból.

Az MTA elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar kutatóhálózat a saját méréseik szerint - amit kétévente folytatnak - Európában a leghatékonyabb, ha a tudományos eredményeket a befektetett forintok arányában vizsgálják.

Az a vád érte az MTA-t, hogy politizál, ez nem igaz - mondta Lovász László. Az akadémia tagjai szabadon fogalmazhatnak meg magánvéleményt, de ez nem jelenti, hogy az intézmény állást foglal politikai kérdésekben. Hozzátette, hogy az MTA kutatási eredményei természetesen hatással vannak a politikára, példaként a környezetvédelmet érintő kutatásokat hozta fel, amelyek alapján a politikusok döntéseket hozhatnának, de ez sem direkt politizálás, ők a munkájukat végzik.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.