Fotó: Vágvölgyi Bálint

Van-e haladás Haladás ügyben?

Farkas Bazsi
2019. május 3. péntek, 19:59
Ma lejár a licenchez szükséges papírok pótlásának határideje.

Nem valószínű, hogy van bármi más, ami jobban foglalkoztatja a sport barátokat, mint a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatának ügye. A csapat talán még sosem volt ekkora bajban, és ha nem sikerül belőle kikecmeregni, akkor jövőre a megyei I. osztályban folytathatja a versenyzést. 

 

Sorra vesszük, amit biztosan lehet tudni a csapatról.

 


A tabella utolsója

 

A Halit még az ág is húzza - akár mondhatjuk ezt is. A csapat ugyanis a pályán nem virított valami fényeset. Jelenleg az NB I. utolsó helyén állnak, 28 pontjuk van, jelenleg a biztos bennmaradáshoz 4 pont kellene, ami nem is lehetetlen küldetés, hiszen három meccs van hátra, egy győztes mérkőzésért pedig 3 pontot adnak. Bár a csapat nincs könnyű helyzetben, de a megmenekülés a kieséstől nem lehetetlen.

 

Sok pénz hiányzik

 

Amíg a pályán még bizonyíthat a csapat, addig a pénzügyek terén a tulajdonosoknak kellene virítani. Első sorban a Halmill Kft-nek. Ez a cég ugyanis a csapatot működtető Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa. A törzstőkében közel 400 millió forint a mínusz, a cég nem tette be a tavalyi tőkeemelésnél a 200 milliót, továbbá kifizetési kötelezettsége is van, ami 479 millió 920 ezer forint. Több, mint egymilliárd forint a mínusz. Ehhez képest megmosolyogtató Illés Béla, a többségi tulajdonos képviselőjének kijelentése, hogy 1 forintért megválnának az üzletrészüktől. 1 forintért 1 milliárdos adósságtól megszabadulni nem rossz biznisz. 

 


Az önkormányzat 150 milliója

 

Kedden mindenki nagyot sóhajtott -  bár inkább az már szerda volt  - amikor a közgyűlés úgy döntött, hogy az a csapatnak 150 millió forintot. Csakhogy az a pénz még sehol nincsen. Első körben ugyanis több feltételhez kötötte a város a támogatást. Teljes átvilágítás, a licenc megszerzése és a többségi tulajdonosok pénzbefizetése. Ha mindez megvan csak akkor kapja meg a csapat a támogatást.
 

 

Erről azonban még szerződés sincsen, persze az is kérdés, hogy a Haladás így egyáltalán akarja-e az önkormányzat pénzét. A városházi munka szokásos menete alapján a szerződés még hetek kérdése mire elkészül, a polgármesternek azt szignóznia kell. A közvélemény tehát erősen téved akkor, ha azt hiszi, a 150 millió már a csapat számláján van.

 


Licenc

 

Ez a Haladás legnagyobb problémája, hogy első körben nem kapta meg a licencet. A versenyengedélyt csak akkor kapják meg, hogyha a csapatnak nincsen tartozása. Jelenleg pedig elég sok van nekik. Ma éjfélkor jár le a hiánypótlás, magyarul a pénz befizetésének határideje.

 

A licenchez pálya is kell, ahol a csapat játszhat. Kedden még nem volt szerződése a Haladásnak a Sportkomplexummal. Elszámolási vita van a két cég között, ott 23 millió forintot kellene rendeznie a focicsapatnak. Ehhez egyébként a most a kormánytól kapott 297 millió forint sem lesz segítség, mivel a létesítmény bérleti díj hozzájárulást a mostani állapotok szerint a HVSE kapja meg

 

Ha nincs pálya, akkor újabb akadálya van annak, hogy a csapat licencet kapjon.

 


Szerdán minden kiderül

 

Addig talán csak maguk a többségi tulajdonosok tudják, hogy tudtak-e pénzt szerezni és az elég-e ahhoz, hogy mindent kinulláznának. Az MLSZ szerdán teszi közzé, hogy a Haladás kapott-e licencet vagy sem. Addig meg jöhet a Paks elleni meccs, amit a remények életben tartásához mindenképpen nyerni kell a zöld-fehéreknek. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás