Fotó: Farkas Bazsi

Egy forintért eladó a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonjoga 

Farkas Bazsi
2019. május 1. szerda, 08:40
Ezt maga Illés Béla mondta az önkormányzati meghallgatásán.

Fontos dolgok történtek a szombathelyi foci háza táján tegnap, vagyis inkább már ma hajnalban a közgyűlésen. A Szombathelyi haladás NB1-es foci csapatát működtető Kft. többségi tulajdonosa a Halmill Kft. ugyanis azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy az előirányzott támogatás mellett plusz 150 milliót adjon neki a város, ennyi kellene nekik ugyanis az életben maradáshoz. Ez összesen 275 millió forintot jelent a város büdzsének.

 

Azon túl, hogy jó kis politikai adok-kapok történt, mivel a kisebbségi tulajdonos szombathelyi önkormányzat jog gyakorlója a polgármester, ő pedig a felelősséget Koczak Tiborra (Fidesz-KDNP), a sportért felelős alpolgármesterre akarta tolni. Koczka azonban nem hagyta magát és a széles közvélemény előtt mondta el, hogy ő a Labdarúgó Kft. közgyűléseire eljárt, az ott elhangzottakat továbbította a Puskás Tiavadrnak (Fidesz-KDNP) de más jogköre nem volt. 

 

Csak ahhoz kellene 400 millió forint, hogy a Haladás rendezze a tőketartozását

Farkas Bazsi Közben a játékosok megint nem kaptak fizetést, a focicsapat 150 millió forintos segélyért folyamodik a klubban csupán 5,5%-kal rendelkező önkormányzathoz. A múlt héten számoltunk be róla, hogy egyelőre nem kapta meg sem az NB I-es, sem pedig az NB II-es licencet a Szombathelyi Haladás.

 


Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője azt mondta, hogy elfogadhatatlan, hogy valaki több száz millió forintot kér az önkormányzattól, közben pedig meg sem jelenik az ülésen. Egyébként pedig, hogyan jutott ide a dolog, hogy két nappal a licencehez szükséges dokumentumok pótlási határideje előtt kell több száz millió sorsáról, és ezzel együtt a focicsapat jövőjéről dönteni. 


Illés Béla a többségi tulajdonos Halmill képviseletében aztán megjelent a teremben szót is kapott. 


Többek között azt mondta, hogy az elmúlt 12 évben ők stabil hátterű csapatot hoztak létre. A 2015-ös többségbe kerülésük után 1,1 milliárd forintot tettek bele a kluba, saját és szponzori pénzeket. Azt is mondta, hogy ha az önkormányzat és  másik kisebbségi tulajdonos beleteszi most a kért 150 illetve 50-60 milliót, akkor ők vállalják. hogy előteremtik az licencehez szükséges további összegeket. 

 

Zúgott az "Illés Béla, tedd vissza a pénzt" a Haladás mérkőzésén

Unyatyinszki György A szombathelyi klub anyagi gondjait zenésítették meg. Egyértelmű üzenetet küldtek szombaton este a Haladás sportigazgatójának, Illés Bélának a kiesés ellen még harcoló csapat szurkolói, miután a héten kiderült, hogy a labdarúgóklubnak komoly likviditási gondjai vannak, a játékosok fizetése is csúszott. Tedd vissza a pénzt! Tedd vissza a pénzt!

 

Illés azt is mondta, hogy kapott ő már hideget-meleget azóta, hogy a Haladás többségi tulajdonosa lett.

 

Ezért ha valakit érdekel, akkor 1 forintért átadja a többségi tulajdont.

 

Hogy mennyire gondolja komolyan nem tudni, a város minden esetre kinyitotta a pénztárcát és adott pénzt, ezt azonban szigorú feltételekhez szabta.

 

 

  • Teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek.
  • A tulajdonosok tegyék be a pénzt, ténylegesen tegyék a számlára a pénzt. Készfizető kezességet kell vállalniuk, ami azt jelenti, hogy ha nem kapják meg a licencet, akkor azonnal vissza kell fizetniük a kapott pénzt.
  • A most adott pénzt előrehozott támogatásként számolják el. Vagyis 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub.


Volt még egy nagyon érdekes hozadéka a tegnapi közgyűlésnek, ahol a Haladás Sportkomplexum üzleti tervét is meghallgatták. A tervet egyébként nem fogadta el a közgyűlés, de az kiderült, hogy 

 

nincs a jövő szezonra bérleti szerződése a Haladás focicsapatnak a sportlétesítménnyel. 

 

Ez pedig elengedhetetlen feltétele licencenek. Hiszen meg kell nevezni a pályát, ahol a csapat játszani fog. 

 

A szerződés azért macerás, mert a csapat és a létesítmény között elszámolási vita van. Amíg azt nem rendezték, nem tudnak szerződni a következő szezonra.

 

Péntekig kell beadni a licencehez szükséges papirok pótlását. 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás