Hende Csaba (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő a Haladás 100 éves jubileumi gáláján (Fotó: Szombathely.hu/Ohr Tibor)

Valaki nagyon nem figyelt oda: rosszul lett kiosztva a Haladás Sportkomplexumnak szánt 297 millió forint, nem lehet belőle kifizeti a fenntartást

Farkas Bazsi
2019. május 3. péntek, 06:18
A kormány csak a HVSE-nek utal pénzt, de rajta kívül másik két egyesület is használja a létesítményt. 

Kedden írta meg több portál is, hogy a magyar kormány segíti ki a Haladás Sportkomplexumot, és 297 millió 800 ezer forintot utal át a létesítmény fenntartására. Az pénzosztást a Magyar Közlöny április 30. száma is megírta, ez pedig azt jelenti, hogy valóban érkezik majd pénz a központi költségvetésből csak, hogy olvasatunkban nem a megfelelő módon. 

 

A Haladás Sportkomplexumot egy önkormányzati cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemelteti. Tőle három másik cég, három különböző jogi személy bérli. Bár a nevük hasonló jogilag nem sok közük van egymáshoz. 

 

 

  • A Haladás Labdarúgó Kft., vagyis az NBI-es foci csapatot működtető cég.
  • A HVSE Kft., az a cég amelyik a röplabdát és a kézilabdát működteti.
  • A HVSE, amely az összes többi sportszakosztályt üzemelteti.


Ez a három cég eddig az önkormányzattól címkézve kapott támogatást a bérléshez.

 


A focisták 63 millió 438 ezer, a HVSE Kft. 37 milliót és a HVSE 62 millió forintot. 

 

A magyar kormány azonban egyetlen jogi személynek a HVSE-nek utalja a 297 millió 800 ezer forintot. Ez a pénz címkézett, másra elkölteni vagy tovább utalni nem lehet. A HVSE tehát a másik két szintén a Sportkomplexumot használó egyesület helyett nem tudja kifizeti a bérleti díjat, ezek szerint ha minden marad a mostaniban, a 62 millió forintos bérleti díj kifizetése után a HVSE számláján ott fog csücsülni a maradék 235 millió forint, amihez nem fognak tudni hozzányúlni, majd csak a jövő évi bérleti díj fizetéskor.

 


A megoldás egyébként az lehetne, ha a kormány módosítaná a határozatát, és a pénzt címkézve a szombathelyi önkormányzatnak utalná át, amely pedig tovább osztaná a három egyesületnek. 

 


Jelenleg ugyanis a segítség nem fog célba érni, a másik két egyesület a Haladás Labdarúgó Kft. és a HVSE Kft. nem fog tudni ebből bérleti díjat fizetni. 

 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás