Továbbra is csak vizsgálják a Szombathely és Ausztria között közlekedő buszjáratok lehetőségét

ugytudjuk.hu 2019-12-11 15:30:00
Fél éve már, hogy felmerült a javaslat, de egyelőre nincs előrelépés. Kár, hiszen jelenleg 11 órába telik átvonatozni a 40 kilométerre lévő városba.

Még nyáron számoltuk ki, hogy milyen bődületes időt, közel 11 órát venne igénybe, ha valaki közösségi közlekedéssel akarna eljutni Szombathelyről Felsőőrbe (Oberwart). Az ausztriai település csupán negyven kilométerre van a megyeszékhelytől, de a tömegközlekedés nem megoldott, jelenleg gyalog gyorsabban el lehet jutni a szomszédokhoz, sőt, még három órát meg is spórolunk a vasúthoz képest.

Nem volt mindig így, a rendszerváltás után Magyarország nyitott Burgenland felé. 1990-ben például a Vasi Volán napi járatokat indított Szombathely és Oberwart között, ám ez gyorsan megszűnt, maradt a kocsi. De sajnos nem csak a közlekedés miatt került egyre messzebb tőlünk az egykori vasvármegyei település. 2010-ig több projekten is együttműködött a város Magyarországgal, de amint az Orbán-kormány elkezdte bírálni az Európai Unió szervezeteit, majd annak egész struktúráját, az osztrákok érzékelhetően visszahúzódtak a közös programoktól. Erről itt írtunk részletesen:

Vasútépítés: mertek nagyot mondani

ugytudjuk.hu Felsőőr messzebb van, mint valaha. A rendszerváltás után a szombathelyi önkormányzat nagy várakozásokat fűzött az osztrák, benne a burgenlandi kapcsolatokhoz. Főleg a térség közlekedési fejlesztésében bíztak. Ennek keretében állt volna helyre a Szombathely-Oberwart-Pinkafeld vasútvonal is, amely Friedberg irányában haladt tovább. Az ezredfordulón már Szombathely-Graz-Oberwart infrastrukturális háromszöget emlegettek, még az A2-es autópálya magyar leágaztatása is szóba került.

Cikkünk megjelenése után Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő arról kérdezte az innovációért és technológiáért felelős minisztert, Dr. Palkovics Istvánt, hogy folynak-e tárgyalások a két ország között. Palkovics azt válaszolta, hogy igen, sőt, az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Central Europe területi együttműködési program Connect2CE projektje keretében már vizsgálták a menetrendi tömegközlekedés lehetőségét. A projekt keretében két új járatot indítanának, mindkettő Grazból indulna, majd az A2-es autópályán haladnának. Ezután Németújvárat (Güssing) érintve Körmendig, illetve Felsőőr érintésével Szombathelyig közlekednének.

Azóta azonban eltelt fél év, a menetrend szerinti járatok pedig valamiért nem indultak el, ezért Ungár újabb kérdéseket intézett Palkovics felé. A képviselő felemlegette, hogy szó volt arról is, hogy a Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkenni fog, de egyelőre ebből sem látunk semmit.

Palkovics a válaszában nem adott túl sok információt, kiderült, hogy az Interreg Central Europe finanszírozású uniós projektben

továbbra is csak vizsgálják a menetrend szerinti autóbusz-járatok elindításának lehetőségét.

A két ország érintettjei azonban rendszeresen tárgyalnak, nemrég egy nyilvános tájékoztatón ismerhették meg a járatok szakmai tervezésének folyamatát. Eszerint a két járat kishatárforgalomban, vagyis a Németújvár-Körmend és a Felsőőr-Szombathely vonalakon indulnának el. A járatok menetrendje a már meglévő vonatokhoz és autóbuszokhoz igazodna, így átszállásra is lehetőség lesz. A Graztól Körmendig, illetve Szombathelyig közlekedő autóbuszjárattal kapcsolatos egyeztetések szintén folyamatban vannak.

A Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkentéséről is folyamatban vannak az egyeztetések, ám egyelőre itt is csak a vizsgálati szakaszban tart a kezdeményezés.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.