Hétfőtől 4 napon át nem lesz sem fűtés, sem melegvíz-szolgáltatás Szombathelyen több, mint 2000 lakásban

Nagy Donát 2020-03-09 12:56:00
Megkezdik a sérült távhővezeték cseréjét a Kodály Zoltán utcában, az Ady térig bezárólag lesz szolgáltatási szünet.

Ahogy az Ugytudjukon is beszámoltunk róla, a Kodály Zoltán utcát és a Váci Mihály utcát összekötő híd déli oldalán a Perint patak mellett a távvezetéki rendszeren lyukadás történt.

Ismét kilyukadhatott a távhő egyik vezetéke Szombathelyen

Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában. Az Ugytudjuk olvasójától kaptuk a fent látható fotót arról, hogy munkagép is dolgozik a Perint híd melletti gőzölgésnél. Ezen a területen már korábban is volt probléma a távhő vezetékével, valószínűleg most is hasonló lehet a probléma.

A hibát azóta a szolgáltató feltárta, és megállapították, hogy végleges megoldást csak a meghibásodással érintett távvezeték-szakasz cseréje jelenthet.

A távvezeték-cserét még a fűtési időszak alatt szükséges elvégezniük, mert olyan mennyiségű vízvesztésük van, ami a kazánház üzembiztonságát veszélyezteti, így nem lehet a fűtési időszak végéig a fennálló hibával üzemelni.

Nemsokára kijavítják a szombathelyi távhővezeték hibáját

Nagy Donát Olykor látványosan gőzölög a terület, de a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást így is biztosítani tudják. A hónap elején írtuk meg, hogy kilyukadt egy távhővezeték a Kodály Zoltán utcában. Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában. Az Ugytudjuk olvasójától kaptuk a fent látható fotót arról, hogy munkagép is dolgozik a Perint híd melletti gőzölgésnél.

Ennek a munkának felelősen csak komoly előkészítés után állhattak csak neki, hogy minden gördülékenyen menjen a kivitelezésben.

A munka nagyságát talán érzékelteti az, hogy egy darut kell a helyszínre vinni és telepíteni, mert a behelyezésre kerülő csővezeték-szakaszok darabja 1 tonna, így csak daruval mozgathatóak.

A terület előkészítése már megkezdődött, ami miatt a parkoló egy részét le kellett zárni, és meg is kellett bontani.

Nagy a baj a kilyukadt távhővezetéknél Szombathelyen: olyan műszaki beavatkozás kell a javításhoz, amilyet még sosem végzett a szolgáltató

Nagy Donát Külön darut is felépítenek, az új parkoló pedig meg lesz bontva. A szolgáltatási szünet 4 napig tarthat, és megközelítőleg 2100 lakást fog érinteni. Az Ugytudjukon még februárban írtuk meg, hogy újból kilyukadt a távhővezeték a szombathelyi Kodály Zoltán utcában, a Perint híd mellett. Nagy Donát Gőz száll a magasba a Kodály Zoltán utcában.

A cserével érintett vezeték egy gerincvezeték, ami azt jelenti, hogy a kazánházból jövő nagy átmérőjű távvezetékről van szó. Azon idő alatt, amíg a cserét elvégzik, lesz olyan terület, ahol a kazánház és az ellátási terület távvezetéki összekötöttsége nem lesz folytonos.

Az ellátási terület egy részében a szolgáltatást másik kazánházról tudják biztosítani, de sajnos lesznek olyan épületek, amelyek ellátása máshonnan nem megoldható.

A szolgáltatási szünet 2020. március 16-án 6:00 órától a Rohonci utca, Perintparti sétány, Szürcsapó utca, Bartók Béla körút, valamint az Ady tér és környékén lévő távhőszolgáltatással ellátott épületekben megközelítőleg 2100 lakást és 70 közület fog érinteni.

A munkálatokat legkésőbb 2020. március 19-én délután fejezik be, és ezzel együtt a szolgáltatás is helyreáll majd.

Egy ilyen volumenű műszaki munka időtartamának meghatározása nagyon nehéz feladat, számos körülmény befolyásolhatja. A 4 nap a maximális időtartam, ameddig a szolgáltatást is érintő munkálatok tarthatnak, de természetesen ha előbb végezni tudunk, akkor azonnal megkezdjük a szolgáltatást. A várható szolgáltatási szünetről az érintett területen a lakosságot és az intézményeket is kiértesítjük.

- írta a Szombathelyi Távhőszolgáltató a közleményében.

Miért nem lehet fűtési időszakon kívül végezni a karbantartás nagy részét?


A szolgáltató szerint Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítják a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer föld alatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgálják, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzék. Az üzembiztonság érdekében a távvezetékek tekintetében csak azok cseréje jelenthet végleges megoldást. A távhőszolgáltató kidolgozott egy hőtávvezetéki rendszer rekonstrukciójára vonatkozó tervet, amelynek ütemezése során a kritikus területek elsőbbséget élveznek. A hőtávvezeték csere nagyon jelentős költséggel járó beruházás, ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy ehhez pályázati forrásokat találjanak.

Már dolgoznak a szombathelyi Kiskar utcában a sérült távhővezetéken

Nagy Donát A meghibásodás miatt az út mindkét oldalán ki kellett ásni egy-egy szakaszt. Több ilyenre is lehet számítani, elég öreg már a rendszer. Egy ideje acélkerítés védi a Kiskar utcában kiásott gödröt, amelynek alján a távhő vezetéke pihen. A javítással kapcsolatban feltettünk pár kérdést a Szombathelyi Távhőszolgáltatónak, akik készségesen válaszoltak nekünk.

A korábban beadott pályázataink elbírálása után a Nemzeti Fejlesztési Programirodával kell együtt dolgozni a megvalósításon, ami azonban hozott magával nehézségeket és újonnan felmerült feladatokat is a szombathelyi szolgáltatóra a Programirodára nézve.

Sajnos ezek végeredményeként a rendelkezésre álló feltételek mellett nem tudtuk megkezdeni a megvalósítást, így a tervezett távvezetékcsere ebben a pályázatban nem valósulhatott meg

- írták.

1,6 milliárd forintból újítják fel a szombathelyi távhő vezetékrendszerét

Fehér Buda Az elmúlt két hétben több cső is meghibásodott, ezrek maradtak fűtés nélkül. Az elmúlt két hétben többször is hírt adtunk arról, hogy Szombathelyen kilyukadt a távhő egy-egy vezetéke. Majdnem két héttel ezelőtt 6500 lakás maradt fűtés nélkül, néhány nappal ezután több száz óvodásnak kellett tűrnie a hideget, amíg a szakemberek kijavították a hibát.

Ez azt jelenti, hogy a Szombathelyi Távhőszolgáltató jelenleg csak saját finanszírozásban tudja a távvezeték cseréket tervezni, de bíznak benne, hogy a jövőben lehetőségük adódik pályázati források bevonására, amely a távvezeték rekonstrukciós munkákat jelentősen gyorsíthatja.

A távvezetéki rendszer korának ismeretében a tervezett távvezetéki rekonstrukció időpontjáig felkészültek arra, hogy amennyiben távvezeték-lyukadás történik, akkor arra azonnal reagálni tudjanak. Az azonnali beavatkozáshoz szükséges anyag- és eszközállomány is a rendelkezésükre áll, így az embereik ilyen esetben haladéktalanul meg tudják kezdeni a hiba feltárását és elhárítását. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.