1,6 milliárd forintból újítják fel a szombathelyi távhő vezetékrendszerét

Fehér Buda 2019-02-08 15:59:00
Az elmúlt két hétben több cső is meghibásodott, ezrek maradtak fűtés nélkül.

Az elmúlt két hétben többször is hírt adtunk arról, hogy Szombathelyen kilyukadt a távhő egy-egy vezetéke. Majdnem két héttel ezelőtt 6500 lakás maradt fűtés nélkül, néhány nappal ezután több száz óvodásnak kellett tűrnie a hideget, amíg a szakemberek kijavították a hibát. Kedden aztán ismét kilyukadt egy cső, bár ebből a fogyasztók csak annyit vehettek észre, hogy Oladon munkagépek túrják a földet.

Külső szemlélőként is elég meghökkentő, hogy viszonylag ilyen rövid idő alatt ennyi meghibásodást kellett helyrehozni a távhő munkatársainak. Több kérdés is felmerült bennünk ezzel kapcsolatban, szóval megkerestük a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-t, hogy utánajárjunk a dolognak.

A távhőtől megtudtuk, hogy Szombathelyen összesen 22 kilométer távvezetéken keresztül biztosítják a távhőszolgáltatást a felhasználóknak. A rendszer viszont nem most épült, egyes szakaszai már elöregedtek. Azt viszont felülről nem látni, hogy most éppen milyen állapotban vannak a vezetékek, hiszen a szinte a teljes rendszer földalatti hőtávvezetékből áll. Ezek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni.

A távhő szerint így nincs arra lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgálják, ezért nem tudják megelőzni a lyukadásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban felmérték a távvezetékrendszer korát, és azokat a kritikus pontokat, ahol a szükségessé vált a vezetékek cseréje.

A csere viszont rendkívül költséges lesz, szerencsére a távhő a Nemzeti Fejlesztési Programirodával, mint konzorciumi vezető partnerrel, pályázni tudott a kritikus szakaszok távvezeték-cseréjére és távhő elosztói rendszerek összekapcsolására. A pályázat sikeres volt, 800 millió forintos támogatással, összesen 1,6 milliárd forintból fogják kicserélni vezetékeket Szombathelyen.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy mikor állnak neki kijavítani a rendszer hibáit. A távhő azonban felkészült arra, hogy a tervezett rekonstrukció időpontjáig azonnal reagálni tudjanak, ha ismét kilyukad egy cső, így a felhasználókat a legrövidebb ideig érintse a meghibásodás.
 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.