1,6 milliárd forintból újítják fel a szombathelyi távhő vezetékrendszerét

Fehér Buda
2019. február 8. péntek, 15:59
Az elmúlt két hétben több cső is meghibásodott, ezrek maradtak fűtés nélkül.

Az elmúlt két hétben többször is hírt adtunk arról, hogy Szombathelyen kilyukadt a távhő egy-egy vezetéke. Majdnem két héttel ezelőtt 6500 lakás maradt fűtés nélkül, néhány nappal ezután több száz óvodásnak kellett tűrnie a hideget, amíg a szakemberek kijavították a hibát. Kedden aztán ismét kilyukadt egy cső, bár ebből a fogyasztók csak annyit vehettek észre, hogy Oladon munkagépek túrják a földet.

 

Külső szemlélőként is elég meghökkentő, hogy viszonylag ilyen rövid idő alatt ennyi meghibásodást kellett helyrehozni a távhő munkatársainak. Több kérdés is felmerült bennünk ezzel kapcsolatban, szóval megkerestük a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-t, hogy utánajárjunk a dolognak.

 

A távhőtől megtudtuk, hogy Szombathelyen összesen 22 kilométer távvezetéken keresztül biztosítják a távhőszolgáltatást a felhasználóknak. A rendszer viszont nem most épült, egyes szakaszai már elöregedtek. Azt viszont felülről nem látni, hogy most éppen milyen állapotban vannak a vezetékek, hiszen a szinte a teljes rendszer földalatti hőtávvezetékből áll. Ezek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni.

 

 

A távhő szerint így nincs arra lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgálják, ezért nem tudják megelőzni a lyukadásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban felmérték a távvezetékrendszer korát, és azokat a kritikus pontokat, ahol a szükségessé vált a vezetékek cseréje.

 

A csere viszont rendkívül költséges lesz, szerencsére a távhő a Nemzeti Fejlesztési Programirodával, mint konzorciumi vezető partnerrel, pályázni tudott a kritikus szakaszok távvezeték-cseréjére és távhő elosztói rendszerek összekapcsolására. A pályázat sikeres volt, 800 millió forintos támogatással, összesen 1,6 milliárd forintból fogják kicserélni vezetékeket Szombathelyen.

 

Azt még egyelőre nem tudni, hogy mikor állnak neki kijavítani a rendszer hibáit. A távhő azonban felkészült arra, hogy a tervezett rekonstrukció időpontjáig azonnal reagálni tudjanak, ha ismét kilyukad egy cső, így a felhasználókat a legrövidebb ideig érintse a meghibásodás.
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás