Fotó: Ugytudjuk.hu

Győzött a népharag: újra megnyitják az autók előtt a szombathelyi Arany-patak hidat

Farkas Bazsi
2018. október 10. szerda, 14:07
November elején már újra lehet rajta autózni. 

Augusztus 31-én a helyszínen jelentette be Puskás Tivadar polgármester és Lakézy Gábor városi főépítész, hogy szeptember 6-án lezárják az Arany-patak fahídját az autósforgalom elől. Akkor azt mondták, hogy a híd szerkezete olyan mértékben károsodott, hogy azt javítani sem tudják, így az autók soha többet nem használhatják a hidat. 

 

Még fizikai akadályokat is építettek a szerkezet elé, nehogy akár egy autó is áthaladjon a tiltás ellenére. 

 

 

Aztán többször is téma volt a híd ügye, legutóbb, egy hete, Horváth Attila, az Éljen Szombathely! frakció képviselője tartott az ügyben sajtótájékoztatót. Akkor azt mondta, hogy nem készült a híd szerkezetéről statikai vizsgálat, mivel a híd szerkezetének eredeti tervei nem álltak a szakember rendelkezésére. Ezt egyébként az a jegyzőkönyv is tartalmazza, amire még augusztusban hivatkozott a polgármester. Horváth már akkor azt mondta, hogy úgy hallotta, hogy ismét megnyitják majd a hidat, ám erről hivatalos megerősítést nem kapott. 

 

Felújítás helyett inkább lezárta az Arany-patak hídját a szombathelyi városvezetés

Több évtizede ismert probléma a városban az Arany-patakon átívelő híd ügye. A városvezetők 1965-ben egy rekreációs övezethez illő, egysávos, faszerkezetű hidat helyeztek el a Csónakázó-tó melletti területre. A környéket azóta beépítették, a forgalom nőtt, de a híd maradt. Most több ezer ember napi közlekedését lehetetleníti el az intézkedés, hogy az autós forgalom elől lezárja hídat a városvezetés.

 


Október elsején küldött közleményt a szombathelyi önkormányzat, amiben azt írták, hogy október 1-én elkezdett dolgozni a kivitelező az Arany-patak fahídon. 

 

A kivitelezés során felújítják a híd acélszerkezetét, a fából készült elemeket. A javítási munkálatok befejezésére a munkaterület átadás-átvételt követően 30 nap áll rendelkezésre a kivitelezőnek. 

 

Ma megkeresésemre hivatalos válasz érkezett a városházáról, amiben azt írják:

 

A felújítás után ismét ráengedik az autós forgalmat a hídra. 

 

Ez tehát azt jelenti, hogy az október 1-én javításra átvett hidat, 30 nap múlva visszaadják a forgalomnak. Tehát nagyjából 3 hét múlva ismét autózható lesz a híd. 

 

Milyen érdekes, hogy a korábban örökre lezárt állapot, a sok-sok cikk és a hatalmas népharag hatására közel 60 napra csökkent. 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás