4-500 millióval többet kell fizetnie az év végéig a sárvári fürdőnek a növekvő gázár miatt

Fehér Buda 2022-08-11 14:42:35
A fürdő eközben ajánlatot kapott a gázellátótól, holnap délig kell eldöntenie a városnak, hogy elfogadják-e.

Rendkívüli ülést tartott csütörtök délelőtt a sárvári képviselő-testület. Az ülést azért hívták össze, hogy a képviselők felhatalmazást adjanak a polgármesternek, hogy aláírjon egy nyilatkozatot ahhoz, hogy a sárvári gyógyfürdő gázellátása az év végéig rendben legyen.

Nemrég írtunk arról, hogy az emelkedő gázár miatt bajba került a fürdő. A képviselők akkor a sárvári fürdő alapító okiratát is módosították. A polgármester elmondta, hogy a fürdő számára óriási fejtörést jelent a jelenlegi helyzetben a beszerzés, mivel kevés az információ, viszont a határidők szorítják az intézményt. Éppen ezért a polgármester arról egyezett meg a fürdő igazgatójával, hogy a jövőben az igazgató szabad kezet kap a beszerzést illetően, mivel olyan gyorsan változik a gáz ára, hogy nincs idő ezt megtárgyalni az önkormányzattal. Eközben az ajánlatok száma is csökkent, gyorsan kell cselekednie a fürdőnek.

Kondora István (Fidesz-KDNP) a csütörtöki ülésen elmondta elmondta, hogy még ők sem látják át teljesen a rezsicsökkentés csökkentésének a hatásait. Mindenesetre a fürdőt felügyelő bizottság összeállított egy keretet, amely előírja, hogyan kell majd működnie a fürdőnek december 31-ig.

A polgármester a képviselőkkel ismertette, hogy a fürdő a Park Inn szállodával, valamint az EQUANS gázellátó céggel hosszútávú szerződést kötött, emiatt a három szereplő most egymáshoz van kötve. Az EQUAN ma délután háromig egy szolgáltatási ajánlatot küld a fürdőnek, erre az intézménynek péntek délig kell válaszolnia. Ahhoz, hogy ezt elfogadják, viszont szükség lesz a polgármester támogató nyilatkozatára is, emiatt gyűltek össze csütörtökön a képviselők. Kondora elmondása szerint ha megszületik a megállapodás, akkor a fürdő működése az év végéig biztosítva lesz.

Addig viszont csökkentett üzemben működik majd a város fő turistacsalogatója, a következő év elején innen kell majd újraindulnia. A polgármester szerint nem lesz az olyan könnyű mutatvány, mivel a pandémia alatt rengetegen hagyták el a vendéglátói szektort. Ők a korlátozások feloldásával viszont nem tértek vissza a régi munkahelyükre, Kondora szerint emiatt a városban most több vendéglátó is szünetelni kényszerült. A polgármester mellékesen hozzátette, hogy az elmúlt hat hétben rendszeresen járt a fürdőn, rehabilitációs kezeléseken. A látogatásai során az ott dolgozók sokszor érdeklődtek, hogy mi lesz a fürdő jövője, látszik, hogy őket is aggasztják a jelenlegi hatások.

A polgármester a képviselőknek ezután elmondta, hogy több lehetséges megoldáson is gondolkoznak, hogy a jelenlegi, kérdéses állapotot meg tudja oldani a város. Kondora szerint viszont ha a koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági sokk éri az országot, akkor

kérdéses lesz a fürdő további működése. 

A polgármester felhatalmazásáról szóló határozatjavaslat megszavazása előtt Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért) arra kérdezett rá, hogy mekkora összeggel ugrik majd meg a fürdő kiadása, ha megemelkedik a gáz ára. Németh elmondta, hogy éves szinten egy-egy család akár 1,5-2 millió forinttal is többet fizet majd a gázért a jövőben. A képviselő kérdésére Kondora elmondta, hogy 

december 31-ig 4-500 milliós pluszkiadást jelent a fürdőnél a gázár emelkedése.

A fürdőnek ugyanis hétszeres áron kell majd megfizetnie a többletfogyasztását. A polgármester szerint viszont a fürdőnél jelenleg megvan a pénz ennek a fedezésére, viszont több megoldáson is dolgoznak, egyelőre nem tudja, melyik lesz a befutó. Németh ezután azt mondta, hogy ha idén még meg is oldódik a fürdő működése, attól még fennáll annak a veszélye, hogy jövőre ellehetetlenül az intézmény. Kondora szerint úgy kell fogalmaznunk, hogy jövőre a magyar fürdők lehetetlenülhetnek el. 

A kérdések után végül a megjelent képviselők egyhangúan szavazták meg a határozatot. Kondora elmondta, hogy holnap délig megteszi a nyilatkozatot, ám azt még nem döntötte el, hogy támogatja-e az EQUANS ajánlatát, vagy sem, ahhoz még látnia kell a dokumentumokat. Azt viszont hozzátette, bármilyen döntésre is jut, a felelősség mindig a polgármesteré lesz. 

A szavazás után Kondora még elmondta, hogy a családoknál különféle problémákat okozhat a rezsiemelkedés, elképzelhető, hogy tragikus kimenetelűeket is. A polgármester viszont emlékeztetett, hogy több szociális hálója is van a városnak, például az ingyenes iskolai étkeztetés, vagy a szociális tűzifa. Ezeket a jövőben is biztosítják majd, most úgy néz ki, hogy az eddigieknél nagyobb arányban lesz majd rájuk szüksége a sárváriaknak. 

Eiveck Péter (független) ezután már afelől érdeklődött, hogy a jövőévi költségvetésből mennyit tud majd a város ráfordítani a fürdőre. Kondora elmondta, hogy az elmúlt 20 évben még nem kellet támogatni a fürdőt, ezért kérdéses, hogy jövőre kell-e támogatni a fürdőt, és ha igen, akkor mennyit tudnak erre fordítani a költségvetésből. 

Az ülés vége előtt aztán Klimits István (független) arra kérdezett rá, hogy lesz-e tűzijáték augusztus huszadikán a városban. Kondora elmondta, hogy lesz, és ezen már nem is tudnak változtatni, hiszen az elmúlt években a város egy nagyon barátságos ajánlatot elfogadva tartotta az augusztus 20-i tűzijátékokat. A tűzijátékot bonyolító cég rendezi a Szent Iván éji tűzijátékot is, ám a kettőért egyben, Szent Iván Éjkor szokott fizetni a város, idén is így történt.

A polgármester még jelezte, hogy szilveszterkor viszont már évek óta nem engedi az önkormányzat számára a tűzijátékozást, ha pedig nagyon hiányozna ez a 350 ezer forint a költségvetésből, akkor a képviselők is összedobhatják az összeget. Kondora azt is hozzátette, hogy ő személy szerint nem is szereti a tűzijátékot, mert van egy kutyája, aki fél a hangos durranásoktól. Ezért ő azokkal ért egyet, akik inkább nyugalmat szeretnének, főleg azért is, mert a kórház rehabilitációs osztályán lévő idősebb betegeket is zavarni szokták a hanghatások. A polgármester szerint ezeket mérlegelni fogják a jövő évi tűzijáték megrendelése előtt is, egyelőre pedig kérdéses, hogy jövőre rendez-e majd ilyen látványosságokat a város. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.