Nehezen juthat gázhoz a jövőben a sárvári fürdő

Fehér Buda 2022-07-26 18:00:06
Rendkívüli testületi ülésen változtatták meg a fürdő alapító okiratát, hogy kezeljék a jelenlegi helyzetet.

Rendkívüli ülést tartott a sárvári képviselő-testület kedden reggel. A képviselők összesen öt napirendi pontról döntöttek, első körben a településrendezési eszközöket tárgyalták.

Konodra István (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a Flex munkásszállója miatt lesz szükség a módosításra. Nemrég írtunk arról, hogy a Flex építhet majd a városban egy munkásszállót, amelyben filippínó és indonéz származású vendégmunkásokat szállásolhatnak majd el a jövőben. Kondora elmondta, hogy időközben a cég partnerekkel egyeztetett, most pedig a főépítész előtt van az ügy. Az építkezés miatt azonban a telket kiemelt fejlesztési területté nyilvánítana a város, ezért van szükség a módosításra.

Klimits István, független képviselő a szavazás előtt rákérdezett arra, hogy ezzel egyidőben miért válna több más telek is kiemelt területté. Szijártó Valéria főjegyző elmondta, hogy egyértelműsítés miatt van szükség a változtatásra, a javaslat alapján minden 1 500 négyzetméternél nagyobb telek kiemelt fejlesztési területté válik majd a városrészben. Ezzel viszont nem változnak majd a telkek besorolásai, a jegyző szerint a tulajdonosok számára is pozitív változásról van szó. Szabó Lajos, független képviselő már afelől érdeklődött, hogy a telkek tulajdonosai számára jelent-e változást a mostani módosítás, a főjegyző szerint egyáltalán nem kell számítaniuk változásokra a tulajoknak. Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP), alpolgármester pedig már azt tette hozzá, hogy a múltban már többször egyértelműsítettek hasonló telkek ügyében, most is ez történik.

A képviselők ezután a Batthyány utca 7. alatt található ingatlan ingyenes bérbeadásáról értekeztek. Kondora elmondta, hogy a Barabás iskolával szemben található épületben ülésezik a helyi polgárőrség, további két évre hosszabbítanák velük a szerződést, amit a testület meg is szavazott. 

Változtatni kellett a 2022-es közbeszerzési terven is, mivel a város a közelmúltban több pályázaton is sikeresen szerepelt. Kondora elmondta, hogy a Nádasdy iskola melletti parkolóra viszont nem volt jelentkező, ezért ezt a pályázatot meg kell ismételni. Klimits már a jövőbeni fejlesztésekről kérdezett, mivel nemrég kiderült, hogy lesznek fennakadások az állami beruházásokkal kapcsolatban. A független képviselő ezért afelől tudakozódott, hogy a sárvári beruházásokat is érhetik csúszások. Klimits felsorolta, hogy a Zuhogó, a Hegyközség körforgalma és óvodafelújítások is tervben vannak, amelyek esetleg források hiányában csúszhatnak. Kondora szerint még nincsenek konkrét hírek, ezért erről nem tudott információkat adni. Azt viszont elmondta, hogy a Hegyközség kereszteződése a közúthoz tartozik, ez a beruházás 2023 végén, 2024 elején készülhet el a jelenlegi tervek alapján. 

A képviselők megszavazták a Vas megyei foglalkoztatási együttműködési megállapodást is. Kondora ismertette, hogy már befejeződött egy ilyen program, most a megyei önkormányzattal és több másik településsel állapodtak meg az együttműködésről.

A képviselők végül a sárvári fürdő alapító okiratát is módosították. Az okiratban mindössze egy mondatot kellett átírni, amire a polgármester szerint a gázbeszerzés miatt volt szükség. Kondora elmondta, hogy a fürdő számára óriási fejtörést jelent a jelenlegi helyzetben a beszerzés, mivel kevés az információ, viszont a határidők szorítják az intézményt. Éppen ezért a polgármester arról egyezett meg a fürdő igazgatójával, hogy a jövőben az igazgató szabad kezet kap a beszerzést illetően, mivel olyan gyorsan változik a gáz ára, hogy nincs idő ezt megtárgyalni az önkormányzattal. Eközben az ajánlatok száma is csökkent, gyorsan kell cselekednie a fürdőnek. 

Szabó a szavazás előtt rákérdezett, hogy a mostani változtatás tehát azt jelenti-e, hogy az okirat tartalmi oldala nem változik, az igazgatónak pedig az lesz a dolga, hogy a lehető legjobb ajánlatot fogadja el. Kondora elmondta, hogy nem változik a tartalmi oldal, valamint a mostani változtatás csak december 31-ig élne, addigra remélik, hogy rendeződik a probléma. A polgármester hozzátette, hogy most az energiapiacot kell követnie a városnak, mivel az áringadozás komoly kockázatokat jelent a városi intézmények számára is.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.