Uszoda a Kiserdőben: a helyi képviselő és a környezetvédelmi bizottság elnöke sem nyilatkozott

Pintér Bence 2022-05-30 18:42:00
A Marcalvárosba tervezett murvás parkolókról is érdeklődtünk volna. Rózsavölgyi László és Szálasy László is Dézsi polgármesterhez irányított minket, aki – szokásához híven – nem válaszolt.

Két marcalvárosi ügy is felmerült az elmúlt hetekben, amelyek kapcsán szerettük volna röviden meginterjúvolni Rózsavölgyi László helyi képviselőt (Fidesz), illetve Dr. Szálasy Lászlót, aki szintén fideszes képviselőként a környezetvédelmi bizottság elnöke, és ebben a szerepében egyébként meglehetősen aktív.

Az első ügy a Marcalvárosba tervezett – egyelőre murvás – új parkolók kérdése volt, amelyek lehetséges helyszíneivel kapcsolatban korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) posztolt a Facebookon. Az új parkolókat mind Marcal I-en, mind Marcal II-n főleg zöldterületekre, illetve egy esetben egy focipálya helyére álmodta az Útkezelő szervezet szakértői csapata. Azt azonban nem tudni, hogy a közzététel után milyen döntési mechanizmus alapján dől majd el, hogy hány épül meg végül ezek közül, megépül-e egyáltalán valamelyik.

A második ügyről az Ugytudjuk.hu számolt be a Városstratégiai Bizottság döntési anyagai alapján, amelyekből kiderült, hogy

a város tanuszodát szeretne építeni a Kiserdő déli szegletében, mintegy két hektáros területen,

bár a Kormányhivatal első körben több okból is elkaszálta a javaslatot. Röviden az a lényeg, hogy nem találják megfelelőnek a helyszínt, éppen azért, mert két hektárnyi erdőt kéne hozzá kivágni.

Nem kaptunk választ

Mindkét képviselőt elértük telefonon, azonban

mind Rózsavölgyi, mind Szálasy képviselő úr azt jelezte, hogy nem szeretne nyilatkozni a témában.

Rózsavölgyi László, Marcalváros II képviselője azt mondta, hogy szerinte úgy illik, hogy első körben a polgármestert keressük meg, és csak utána kérdezzük meg őt. Hiába mutattunk rá, hogy Dézsi polgármester tavaly nyár óta menekül kameránk és mikrofonunk elől, a képviselő nem szeretett volna válaszolni a kérdéseinkre.

A Környezetvédelmi Bizottságot vezető, egyébként Adyvárost képviselő Szálasy László is elhárította a kérdést azzal, hogy az ügyben nincs hatásköre a Környezetvédelmi Bizottságnak. Ebben egyébként igaza van, hiszen ha megnézzük az Szervezeti és Működési Szabályzat Környezetvédelmi Bizottságra vonatkozó passzusait (40. oldal), akkor láthatjuk, hogy

a bizottság hatáskörei között nem szerepel folyó vagy tervezett beruházások véleményezése,

ami legalábbis érdekes helyzetet teremt, hiszen így a körnezetvédelemmel foglalkozó szakbizottságnak – ezek szerint – nem igazán van beleszólása abba, ha a Kiserdőből két hektárnyi fát ki akar vágni a város.

Mindenesetre szeretnénk idézni Győr város klímastratégiájából egy bekezdést, ami rávilágít a fásítás, fakivágás problémáira, még azzal együtt is, hogy a Kiserdő vadon nőtt faállományáért a hírek szerint nem lelkesednek a szakemberek:

Összességében elmondható, hogy Győr Megyei Jogú Város közigazgatási területén elterülő erdők és zöldfelületek évente nagyságrendileg 3779,14 tonna szén-dioxidot, a város területén kibocsátott teljes üvegházhatású gáz mennyiség mindössze 0,49 százalékát nyelik el.

Ezután levelet írtunk pénteken a városházának, és a következő dolgokat kérdeztük:

  • Miért éppen a Kiserdő területén tervezi a város a tanuszodát, nincs-e hely máshol a környéken?
  • Mi alapján dől el, hogy megépülnek-e a polgármester által korábban bemutatott murvás parkolók Marcalvárosban? A Facebook-kommentek alapján? Lesz-e ezekről ennél hivatalosabb lakossági egyeztetést? Mikor dől el, hogy megvalósulnak-e, illetve hogy melyik valósul meg ezekből?

Emellett azt is kértük a városházától, hogy engedélyezzék, hogy Rózsavölgyi képviselő úr nyilatkozzon a témában. Eleddig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.