Hiába ígérte, se a kulturális negyed terveit, se a belvárosi kódexet nem mutatta még be Dézsi polgármester

Pintér Bence 2021-08-12 11:31:00
Tavaly társadalmi vitát, idén februárban pedig roadshow-t ígért a polgármester a látványtervekkel – egyelőre mind a kettő elmaradt.

Lassan másfél éve tudott, hogy Dézsi Csaba András győri polgármester a Győri Nemzeti Színházat nem felújítani akarja, hanem lebontani úgy, hogy az Árkád mögötti területen nem csak színházat, de egy egész kulturális negyedet épít helyette. Ugyan közben két közvélemény-kutatáson is az derült ki, hogy a győriek döntő többsége megőrzésre méltónak tartja a színház épületét, a polgármester továbbra is a kulturális negyed tervében bízik, bár értesüléseink szerint azokkal egyelőre nem sikerült meggyőznie Orbán Viktor miniszterelnököt.

Orbán ugyanis már láthatta a terveket, amelyekről a polgármester dolgozószobájában állítólag egy makett is van, és amelyekből eddig a győriek csak röpke képeket láthattak a polgármester Facebook-oldalán.

Az elmaradt társadalmi párbeszéd

Tavalyi interjúnkban kérdésünkre, hogy lesz-e társadalmi egyeztetés, Dézsi polgármester azt mondta:

Nagyon sokat fogunk még beszélni erről. Az út elején járunk. Én szeretek emberekkel beszélgetni, szeretem, ha meg akarnak győzni valamiről. A lényeg az, hogy beszéljünk róla – ha nem beszélünk róla, onnantól megy a sumákolás. Nem biztos, hogy tér vagy park lesz a színház helyén. Én azt szeretném, de mondja el mindenki, hogy mit szeretne, és ne csak ennyit mondjon, hanem rendes gazdasági programot kérek arról, hogy azt hogy lehet fenntartani és miért lesz jó.

Ehhez képest tavaly nyár óta alig esett szó a város egyik legnagyobb tervezett beruházásról, ehelyett sorra gyűltek mellé az újabb és újabb százmilliárdos projektek, amelyek hivatalos dokumentumban nem, csak odavetett polgármesteri közlésekben léteznek. Viszont egyáltalán nem folyt nyíltsisakos kommunikáció a kulturális negyedről és a színház lebontásáról, annyira nem, hogy közérdekű adatigénylések sorának ignorálása és blokkolása után inkább titkosította a városvezetés a színházépület állapotára vonatkozó dokumentumokat.

Eközben készült egy látványterv a kulturális negyedről, amelyet Németh Zoltán fideszes megyeelnök közzé is tett, amikor összeveszett a szintén fideszes polgármesterrel más ügy mentén; majd kiderült, hogy Dézsi polgármester ezeket a terveket ejtette, és Rosta S. Csaba cégét bízta meg az újratervezéssel, akik 31 millió forintért végezték el a munkát, aminek végén – forrásaink szerint – még makett is került a polgármesteri irodába.

Az elmaradt roadshow

De még ez előtt, az idén januárban készült nagyinterjúnkban is rákérdeztem arra, hogy mikor láthatják a győriek a terveket. Akkor a polgármester azt mondta:

Egy roadshow-t tervezünk. Ha elkészültek a látványtervek, természetesen láthatják.

Ez a roadshow azonban először a covid harmadik hulláma, majd aztán ki tudja miért, de elmaradt, pedig a látványtervek már készen vannak.

Ehelyett a polgármester Facebook-oldalán jelentek meg mindenféle kontextus nélküli, alacsony felbontású képek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy a győri polgárok rendesen megismerjék a projektet, ráadásul Dézsi polgármester oldaláról rengetegen ki vannak tiltva.

Ugyanígy elmaradt a belvárosi kódex bemutatása, amely dokumentum új irányt szabhatna annak, hogyan fejlődjön a belváros. Ebben az ügyben még kérdőívet is kitölthettek a győriek, és el is készült az a dokumentum, ami összefoglalja a győri belváros átszervezésének, átalakításának lehetséges módjait. Sajnos hiába van kész ez a dokumentum is hónapok óta, a városháza ezeket a terveket sem mutatta be nyilvánosan, így esély sem volt semmiféle társadalmi párbeszédre ezen a fronton sem – pedig mint arról forrásaink értesítettek minket, egészen izgalmas dolgok is megjelentek a koncepcióban.

A két ügy kapcsán ismét kiderült, hogy a „nyílt városháza” koncepciója sántikál: lehet írni persze a polgármesternek messengeren, és ha szelfiképes ügyet talál, azt meg is oldja, az általa dédelgetett több százmilliárd forintos beruházásról viszont másfél év alatt sem sikerült társadalmi vitát kezdeményeznie, amelyben a városháza bármiféle kemény adattal – a színház állapotára vonatkozó dokumentumokkal, vagy az új negyed látványterveivel, erről szóló hatástanulmányokkal – szolgált volna.

Szólj hozzá!

Idén eddig 43 vasúti átjárós baleset történt Magyarországon

Ez több, mint amennyi tavaly egész évben volt.

Segítséget kértek Rapport Richárdnak a kormánytól februárban, de elhajtották őket

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea próbált kilincselni az EMMI-nél, sikertelenül. Azt írta, most újra megpróbálja a honvédelmi tárcánál, ahová a sport került az új kormányban.

Hidegfronti hétvégére számíthatunk

Kellemes kirándulóidő kopogtatott be.

Továbbjutott az Egis Körmend

Győzelemmel zárták a napot a vasiak.

Az intenzívre került Bodrogi Gyula

Mentő vitte el a nemzet színészét csütörtök reggel, mert nem kapott levegőt.

A címvédő Győri Audi ETO KC három év után ismét duplázna

A hétvégén rendezik a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét.

Kocsis Máté belengette, hogy elveszik a pártok pénzét

A Fidesz-frakcióvezetője szerint ideje, hogy az ellenzéki pártok kivegyék a részüket a rezsivédelemből.

Benzinkutak: Az új rendelet értelmezhetetlen és betarthatatlan, durvulnak a vásárlók

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a külföldiek diszkriminálása Európai Uniós jogot sért, ráadásul a kiszolgáló személyzetnek feleslegesen kell konfrontálódni az ügyfelekkel, amikor mondjuk fűnyíróba vinnének benzint.

Új egészségügyi államtitkár: a szükséges döntések 85 százalékát Budapesten, Excel-táblázatok alapján meg lehet hozni

Takács Péter szerint az esetek nagy részében szükségtelen leegyeztetni a megyei kórházakkal vagy a háziorvosokkal, hogy az, amit az íróasztal mögött kitaláltak, megvalósítható-e a gyakorlatban.

Hűvösre teszik Jodie Fostert

A sarkkörön fog játszódni a színésznő főszereplésével forgatott True Detective negyedik évad.

Visszaadta mandátumát Táplánszentkereszt egyik képviselője, Anduska Katalin

Információink szerint a zöldhulladék-lerakó ügye áll a lemondás hátterében.

14 és 16 éves lányait gyilkolta meg egy férfi Aszódon

A gyilkosságok után egy mozdony elé vetette magát, életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport Richárd zászlóváltása ellen

El szeretnék kerülni, hogy a szombathelyi sakknagymester román színekben folytassa pályafutását.

Csupa-csupa külföldi ellenfelekkel játszik edzőmeccset a nyáron a Szombathelyi Haladás

Egy ausztriai edzőtábor is szerepel a zöld-fehérek felkészülési programjában.

3000 tonnányi Kinder terméket vontak vissza szalmonella-fertőzés miatt Európában

Több száz gyermek betegedett meg, közülük többeket kórházban kezeltek.

Péntektől kétféle ár lesz a kutakon: megjelentek a benzinárstop új szabályai

Magyarul és angolul is ki kell rakni a tájékoztatást a kútoszlop közelében.

Napos, meleg időt hoz a péntek

Éjszaka viszont hidegfront érkezik.