Most zajlik a szavazás, egyházi legyen vagy világi maradjon a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola

Papp László Tamás 2021-04-02 20:11:00
Leghamarabb április 8-án derülhet ki a voksolás eredménye. Jó párszor foglalkoztunk az üggyel, összeállításunk a témáról.

A 131 éves, eredetileg bencés alapítású, jelenleg állami fenntartású győrszentiváni iskolában fórumot rendeztek, miután a Pannonhalmi Főapátság jelezte, szívesen átvennék a működtetést ősztől. A szülők kérdéseire Hardi Titusz bencés szerzetes, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt. A legnagyobb kétség azzal kapcsolatban merült fel, van-e beleszólásuk a szülőknek a fenntartóváltásba – írja a Kisalföld.

A napilap szerint zajlik a szavazás, amelyen a szülők kinyilváníthatják szándékukat. Beleegyeznek-e, hogy az egyház kezébe kerüljön az intézmény, vagy inkább maradnának a jelenlegi fenntartónál. Az iskola sorsát az dönti el, melyik irányba billen a szavazatok legalább fele – olvasható a Kisalföld cikkében.

Korábban többször is foglalkoztunk az üggyel. Mely azzal kezdődött, hogy Kropfné Knipp Mária intézményvezető egy, a szülőknek küldött levelében arról számolt be: tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt. (Az iskolát 1889-ben a szerzetesrend hozta létre.)

„Az iskolavezetés és a tantestület nagy örömmel fogadta, támogatja a kezdeményezést” – írta levelében az intézményvezető. „Helyzeti előny, hogy a településen van másik iskola, így nem sérülhet a szülők iskolaválasztása” – mondja levelében Kropfné Knipp Mária.

A levél másik részében, a szerzetesrendnek való átadás utáni változásokról szólva ezt írja:

„Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.”

Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt.

Vagyis ebből még az derült ki: az átadás után az intézményben maradó diákoknak kötelező lesz a hitoktatás. Megszólaltattuk Dr. Sik Sándor helyi kormánypárti önkormányzati képviselőt, a Pedagógusok Szakszervezetét, a tankerület válaszát is közültük, s persze a szerzetesrend véleményét is tudakoltuk, de utóbbiak nem akartak nyilatkozni.

Dézsi Csaba András győri polgármesternél is rákérdeztünk az ügyre, aki a tőle megszokott stílusban válaszolt azokra:

Sík Sándor szentiváni képviselő szerint a Váci Mihály Iskola egyházi átvétele ügyében nincs dolga az önkormányzatnak. Tényleg nincs?

Ön szerint van?

Mondjuk közvetíthetne az elégedetlen szülők és az egyház, illetve a tantestület között.

Én mielőtt megszólalok, tájékozódni szoktam, és valós problémákkal szeretek foglalkozni. Az, hogy az egyik-másik ellenzéki párt propagandalapjának ez jelentős problémát jelent azt én értem, de hivatalos információt még nem kaptam a tankerülettől.

Nem nekünk, a szülőknek jelent. Sok szentiváni szülő nemtetszését fejezte ki a váltás kapcsán. Ők győri választópolgárok.

De engem nem kerestek meg. Ha hozzánk fordulnak segítségért, akkor természetesen foglalkozni fogunk vele – felelte a győri polgármester.

Végül, mint arról mi is beszámoltunk, a Pannonhalmi Főapátság részéről Hardi Titusz kifejtette: teljes mértékben tiszteletben tartják, hogy a szülők, amikor beíratták a gyermekeiket, nem tudhatták, hogy időközben fenntartóváltás lehet az iskolában.

A hitoktatást ezért felmenő rendszerben képzelik el, a jelenlegi diákoknak heti egy órában lenne hittanórájuk és kéthavonta szentmiselátogatás, de ezek sem kötelezőek. Az új beiratkozóknak heti két órában szerveznek hittant, amely helyett választható lesz az etika. A más felekezethez tartozók saját közösségükben gyakorolhatják hitüket – mondta Hardi Titusz.

Mégsem lesz kötelező a hittan a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában

„A nevelőtestület és az igazgató is marad, ha a Pannonhalmi Főapátság átveszi a Győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola fenntartását. Az iskolai hittan-oktatást felmenő rendszerben szerveznék meg. Többek között ez is elhangzott azon az online megtartott pénteki fórumon, amelyen Hardi Titusz, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt a szülők kérdéseire" - írja a Kisalföld.

Tehát lényegében az valósult meg, amit korábban írt véleménycikkében e sorok írója is javasolt. Hogy a hitoktatás csak felmenő rendszerben váljon kötelezővé.

A Váciban közel négyszáz diák tanul, a szavazás eredménye leghamarabb április 8-án derülhet ki.Ahhoz, hogy a fenntartóváltás folyamata idáig eljusson, arra volt szükség, hogy Hortobágyi T. Cirill főapát február végéig jelezze az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a fenntartóváltás szándékát. Miután Kásler Miklós miniszter ezt jóváhagyta, a tankerület megszervezte a szavazást a szülők körében – írja a Kisalföld.

Azt már most tudni lehet, mi az, ami nem változik, ha a fenntartóváltás mellett döntenek a szülők. A két hónappal ezelőtti fórumon a főapátság oktatási főigazgatója megerősítette: a nevelőtestület és az igazgató is marad, az intézménynek pedig nagyobb önállóságot szánnak. A hittanoktatást felmenő rendszerben szerveznék meg, senkit nem érhet hátrány amiatt, mert a családja nem vallásos vagy más felekezethez tartozik – erősítik meg itt újra.

A tankönyvek továbbra is ingyenesek lennének, de helyben a nevelőtestület dönthetné el, hogy melyiket tartja a legjobbnak. Az iskola nem lesz fizetős a jövőben sem, és az étkeztetés terén sem terveznek változtatni, járnak a megszokott kedvezmények. Miután a Nemzeti alaptanterv az egyházi iskolákra nézve is kötelező, az oktatás is aszerint folytatódna ősztől – teszik hozzá.

A szavazás eredményéről a tankerületnél érdeklődni fogunk, s beszámolunk róla.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.