Most zajlik a szavazás, egyházi legyen vagy világi maradjon a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola

Papp László Tamás 2021-04-02 20:11:00
Leghamarabb április 8-án derülhet ki a voksolás eredménye. Jó párszor foglalkoztunk az üggyel, összeállításunk a témáról.

A 131 éves, eredetileg bencés alapítású, jelenleg állami fenntartású győrszentiváni iskolában fórumot rendeztek, miután a Pannonhalmi Főapátság jelezte, szívesen átvennék a működtetést ősztől. A szülők kérdéseire Hardi Titusz bencés szerzetes, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt. A legnagyobb kétség azzal kapcsolatban merült fel, van-e beleszólásuk a szülőknek a fenntartóváltásba – írja a Kisalföld.

A napilap szerint zajlik a szavazás, amelyen a szülők kinyilváníthatják szándékukat. Beleegyeznek-e, hogy az egyház kezébe kerüljön az intézmény, vagy inkább maradnának a jelenlegi fenntartónál. Az iskola sorsát az dönti el, melyik irányba billen a szavazatok legalább fele – olvasható a Kisalföld cikkében.

Korábban többször is foglalkoztunk az üggyel. Mely azzal kezdődött, hogy Kropfné Knipp Mária intézményvezető egy, a szülőknek küldött levelében arról számolt be: tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt. (Az iskolát 1889-ben a szerzetesrend hozta létre.)

„Az iskolavezetés és a tantestület nagy örömmel fogadta, támogatja a kezdeményezést” – írta levelében az intézményvezető. „Helyzeti előny, hogy a településen van másik iskola, így nem sérülhet a szülők iskolaválasztása” – mondja levelében Kropfné Knipp Mária.

A levél másik részében, a szerzetesrendnek való átadás utáni változásokról szólva ezt írja:

„Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.”

Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt.

Vagyis ebből még az derült ki: az átadás után az intézményben maradó diákoknak kötelező lesz a hitoktatás. Megszólaltattuk Dr. Sik Sándor helyi kormánypárti önkormányzati képviselőt, a Pedagógusok Szakszervezetét, a tankerület válaszát is közültük, s persze a szerzetesrend véleményét is tudakoltuk, de utóbbiak nem akartak nyilatkozni.

Dézsi Csaba András győri polgármesternél is rákérdeztünk az ügyre, aki a tőle megszokott stílusban válaszolt azokra:

Sík Sándor szentiváni képviselő szerint a Váci Mihály Iskola egyházi átvétele ügyében nincs dolga az önkormányzatnak. Tényleg nincs?

Ön szerint van?

Mondjuk közvetíthetne az elégedetlen szülők és az egyház, illetve a tantestület között.

Én mielőtt megszólalok, tájékozódni szoktam, és valós problémákkal szeretek foglalkozni. Az, hogy az egyik-másik ellenzéki párt propagandalapjának ez jelentős problémát jelent azt én értem, de hivatalos információt még nem kaptam a tankerülettől.

Nem nekünk, a szülőknek jelent. Sok szentiváni szülő nemtetszését fejezte ki a váltás kapcsán. Ők győri választópolgárok.

De engem nem kerestek meg. Ha hozzánk fordulnak segítségért, akkor természetesen foglalkozni fogunk vele – felelte a győri polgármester.

Végül, mint arról mi is beszámoltunk, a Pannonhalmi Főapátság részéről Hardi Titusz kifejtette: teljes mértékben tiszteletben tartják, hogy a szülők, amikor beíratták a gyermekeiket, nem tudhatták, hogy időközben fenntartóváltás lehet az iskolában.

A hitoktatást ezért felmenő rendszerben képzelik el, a jelenlegi diákoknak heti egy órában lenne hittanórájuk és kéthavonta szentmiselátogatás, de ezek sem kötelezőek. Az új beiratkozóknak heti két órában szerveznek hittant, amely helyett választható lesz az etika. A más felekezethez tartozók saját közösségükben gyakorolhatják hitüket – mondta Hardi Titusz.

Mégsem lesz kötelező a hittan a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában

„A nevelőtestület és az igazgató is marad, ha a Pannonhalmi Főapátság átveszi a Győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola fenntartását. Az iskolai hittan-oktatást felmenő rendszerben szerveznék meg. Többek között ez is elhangzott azon az online megtartott pénteki fórumon, amelyen Hardi Titusz, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt a szülők kérdéseire" - írja a Kisalföld.

Tehát lényegében az valósult meg, amit korábban írt véleménycikkében e sorok írója is javasolt. Hogy a hitoktatás csak felmenő rendszerben váljon kötelezővé.

A Váciban közel négyszáz diák tanul, a szavazás eredménye leghamarabb április 8-án derülhet ki.Ahhoz, hogy a fenntartóváltás folyamata idáig eljusson, arra volt szükség, hogy Hortobágyi T. Cirill főapát február végéig jelezze az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a fenntartóváltás szándékát. Miután Kásler Miklós miniszter ezt jóváhagyta, a tankerület megszervezte a szavazást a szülők körében – írja a Kisalföld.

Azt már most tudni lehet, mi az, ami nem változik, ha a fenntartóváltás mellett döntenek a szülők. A két hónappal ezelőtti fórumon a főapátság oktatási főigazgatója megerősítette: a nevelőtestület és az igazgató is marad, az intézménynek pedig nagyobb önállóságot szánnak. A hittanoktatást felmenő rendszerben szerveznék meg, senkit nem érhet hátrány amiatt, mert a családja nem vallásos vagy más felekezethez tartozik – erősítik meg itt újra.

A tankönyvek továbbra is ingyenesek lennének, de helyben a nevelőtestület dönthetné el, hogy melyiket tartja a legjobbnak. Az iskola nem lesz fizetős a jövőben sem, és az étkeztetés terén sem terveznek változtatni, járnak a megszokott kedvezmények. Miután a Nemzeti alaptanterv az egyházi iskolákra nézve is kötelező, az oktatás is aszerint folytatódna ősztől – teszik hozzá.

A szavazás eredményéről a tankerületnél érdeklődni fogunk, s beszámolunk róla.

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában: