„Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?"

Székely Zoárd 2021-04-02 09:42:00
Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a Mi Hazánk akciójáról.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által kezdeményezett ’Public Art’ című nyílt pályázatban szerepel egy Black Lives Matter nevű pályamű. Az alkotást Szalay Péter tervezte, amely egy térdelő, szivárványszínű Szabadság-szobrot, más néven Lady Liberty-t ábrázol, kezében egy Black Lives Matter felirattal. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina akkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarországon is releváns egy olyan kiállítás, ami a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen emeli fel a szavát.

Már a külföldi sajtó is a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral foglalkozik

Novemberben derült ki, hogy két hetes kiállítást terveznek Ferencvárosba, ami a Black Lives Matter mozgalomnak előtt hajtana fejet. A kiállítás ötletétől azonban elborult a kormánypárt agya, a külföldi lapok pedig azt írják, Orbán Viktor és a kormánya következő célpontja lehet a BLM szobor. A IX.

A szobor a tervek szerint április 1-től április 14-ig áll a Ferenc téren.

Maga a kezdeményezés persze óriási felháborodást váltott ki, főként a kormánypárti képviselők körében. Bayer Zsolt például egy blogbejegyzésben fogalmazta meg véleményét:

„Végre ez a nő is belefogott a lázas pótcselekvésbe, idióta semmittevésbe. Alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!” 

Szerdán a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, amelyről a Mandiner számolt be, Toroczkai László azt ígérte, minden eszközt felhasználnak, hogy „ne maradhasson itt ez a szörnyalkotás", szerintük ugyanis 

„a szobor európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

Szalay Péter: Prizma (2020) / 3D print, pla műanyag, méret: 100cm

Fotó: Tóth Dávid

A szobrot csütörtök délután adta át a ferencvárosi önkormányzat, ám nem sokáig csodálhatták az érdeklődők, ugyanis az Azonnali tudósítása szerint nagyjából egy órán belül

a Légió Hungária és a Mi Hazánk aktivistái egyszerűen bedeszkázták.

Mi is kíváncsiak voltunk a helyszínre és az utca emberének véleményére, ezért stábunk elindult a Ferenc térre, hogy feltérképezzük a járókelők reakcióit.

 
Ahogy a fotókon is látható, a falként funkcionáló deszkákat négy kereszt, valamint a Mi Hazánk figyelemfelkeltő szlogenjei is díszítik.

A szép idő miatt több tucatnyian tartózkodtak a téren, ám a szobor - pontosabban a „doboz" - látványa szintén számos érdeklődőt vonzott magához.

„Gyorsabbak voltak a vártnál, azt hittem, majd csak holnap lesz lerombolva az egész. Meglepődtem egyébként az ötleten, de alapvetően jó üzenetnek tartom, csak Magyarországon nem mindenki vevő rá, hiszen látjuk, milyen a fogadtatás"

– nyilatkozta lapunknak egy fiatal srác.


„Nem igazán értem az összefüggést, ami a szivárványszín és a Black Lives Matter mozgalom között van, de nem is foglalnék állást ebben a kérdésben, mert például azzal is egyetértek, hogy magas a feketék bűzőzési aránya Amerikában, aminek nincs köze George Floyd halálához"

– reagált kérdésünkre egy másik fiatalember.

A nézelődők többsége értetlenül, vagy felháborodva vette tudomásul, hogy a szélsőjobboldali aktivisták miatt nem tudják megtekinteni a műalkotást.

„Nagypéntek előtt egy nappal... ez azt jelenti, hogy a gyűlölet maximális fordulaton működik ebben az országban. A Mi Hazánk plakátjai szerint fehérellenes uszítás van. Kérdem én: hol van fehérellenes uszítás Magyarországon? Miért probléma ez egy országban, hogy vannak zsidók, cigányok és melegek? Milyen jogon kerítették körbe a szobrot ezekkel a deszkákkal? És mi lett volna akkor, ha a feszülettel történt volna ugyanez? Ha Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, akkor ezt kellene megtiltani. Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?

– felelte egy idős férfi.

 
Egy kisebb balhénak is szemtanúi lehettünk: az egyik pillanatban ugyanis egy fiatal fiú odalépett a „dobozhoz", majd határozott mozdulattal leszakította az egyik plakátot. Erre rögtön odaugrott egy szépkorú férfi, aki meglökte a fiatalembert, majd kitépte a kezéből a posztert és visszaragasztotta a helyére. A rendőrök azonnal közbeléptek és igazoltatták a két személyt.

 
Mint kiderült, nem sikerült túl jól a ragasztás, ugyanis néhány perccel később egy erősebb fuvallat szinte teljesen lefújta a deszkáról a plakátot.


Két motoros azonban, akik néhány perce csendben figyelték az eseményeket, gyorsan cselekedett és nekiláttak a szakszerű ragasztásnak.

 
Az idős úr, aki korábban nyilatkozott lapunknak, hangosan odakiáltott nekik:

„Ragasszátok csak vissza, a Jóisten majd újra letépi."

Megkérdeztük a helyszínen tartózkodó rendőröktől, hogy illegális-e a szobor elkerítése, valamint a deszkák eltávolítása, de csak annyit válaszoltak, hogy az atrocitások megelőzése az elsődleges cél.

Frissítés

Miután távoztunk a Ferenc térről, egy fekete ruhás ember leöntötte festékkel a szobrot. A Telex beszámolója szerint a rongálót elfogták, a területet rendőrségi szalaggal kerítették körbe és bűnügyi helyszínnek nyilvánították, így megközelíteni sem lehet már a deszkákkal „védett" műalkotást. A szobrot amúgy reggelre ledöntötték a Telex híre szerint. Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.” – idézi a portál a tetteseket.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.

A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás – írja a police.hu.

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában:

Fontos, hogy ne csak a neonácik emlékezzenek Győr 1944-es bombázására

Árnyalatvakság elleni oltásnak szánt hétvégi publicisztika.

Önök szerint mi ez a győri Radnóti-szobornál: művészi installáció vagy félbehagyott rekonstrukció?

Szigethy Attila úti műalkotás körüli állapotok mindenesetre jól kifejezik a hazai valóságot.