Már a külföldi sajtó is a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral foglalkozik

Fehér Buda 2021-01-07 01:22:29
Egészen pontosan azzal, hogyan hördültek fel a kormánypárti képviselők a szobor ötletének hallatán.

Novemberben derült ki, hogy két hetes kiállítást terveznek Ferencvárosba, ami a Black Lives Matter mozgalomnak előtt hajtana fejet. A kiállítás ötletétől azonban elborult a kormánypárt agya, a külföldi lapok pedig azt írják, Orbán Viktor és a kormánya következő célpontja lehet a BLM szobor. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina azt mondja, hogy szerinte Magyarországon is releváns egy olyan kiállítás ami a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen emeli fel a szavát. 

A kiállítás keretein belül összesen hét szobor tűnik majd fel Ferencvárosban, de az a műalkotás verte ki igazán a biztosítékot, amely egy térdelő Lady Liberty-t ábrázol a Black Lives Matter felirattal a kezében. A The Guardian pedig egészen hosszú cikkben foglalkozik azzal, hogy a kormánypárti politikusok milyen vehemenciával ugrottak neki az alkotásnak, még Gulyás Gergelyt, a miniszterelnökséget vezető minisztert is idézik, aki egyenesen azt mondta, nem azok a rasszisták, akik a BLM mozgalom ellen lépnek fel, hanem azok, akik szobrot emelnek neki. 

A szobrot magát Szalay Péter tervezte, aki azt mondja, miután kikerültek a látványtervek, egy magas pozícióban lévő kormánypárti alak egy e-mailben azzal fenyegette meg, hogy ha felállítják a szobrát, akkor valamilyen módon büntetésnek nézhet elébe. A térdelő Lady Liberty egyébként 12 részből fog állni, amit 3D-nyomató segítségével készül majd el és mágnesek fogják összetartani. Az amerikai Szabadság-szobor emellett szivárványszínű részekből fog állni, hogy az LMBTQ+ értékekért is kiálljon.

A Guardian azt is leírja, hogy a 2022-es választásokra készülve a Fidesz-kormány mindeddiginél erősebben ráfeküdt az ultra-konzervatív értékek éltetésére. A brit lap bemutatja, hogy a járvány közben több olyan jogszabályt is elfogadott a kormány, ami az LMBTQ+ emberek jogainak megnyirbálására irányult, de még a libernyák kifejezés meghonosulását is példaként veszik elő a külföldi lapok.

A brit lap végül Baranyi egyik történetével zár, aki a napokban taxiba ült, majd a taxisofőr, anélkül, hogy tudta volna, ki utazik a kocsiban, azt ecsetelte, hogy a Ferencváros polgármestere egy olyan szobrot akar állíttatani, ami a meleg, fekete emberek előtt tiszteleg. Baranyi viszont hiába akarta elmesélni a sofőrnek a teljes történetet, az csak nem akarta elhinni, mert elmondása szerint az az igaz, amit a jobboldali média leírt.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.