Kenus, kosaras, késes, kultúros életvonalak a mormoló Rába partján

Ugytudjuk.hu

2021-01-08 17:40:00
Ránézésre is szép könyv, kellemes kézbe venni. Külcsínre telitalálat, archaikus címe az elegáns márvány-borítón vonzza a tekintetet. De Tóth Judit körmendi kulturális és sport szakember, újságíró most megjelent interjú kötetének igazi értéke a belbecs. Életvonalak című művének hétköznapi hősei a végén kisvárosi közösséggé állnak össze.  

Mi köt össze egy volt és leendő kenus olimpikont az amerikai kosaras óriással? Mi a közös a sokoldalú, táncos tehetségben és a legendás bicskákat készítő késművesben? Mi a közös az egykori ruhagyár dolgozóiban és a néhai magyar főnemesben? A választ kollégánk jól szerkesztett, pergő párbeszédű, izgalmas műve adja meg.

Egy ilyen stílusú mű alapvetése a jó kérdés, az el- és megtalált gondolat. Tóth Judit e képességek birtokosa, hiszen széles látókör, a helyi történelemben való jártasság jellemzi. Nem mellesleg kiváló íráskészségű, sokoldalú személyiség: a helyi Bereki Bárkás Egyesület egyik vezetője, a kosármeccsek tudósítója, kulturális rendezvények szereplője. Írásait sokan ismerik a szaklapokból, kiadványokból, maga is szerkesztett már újságot.

Kézbe véve új könyvét, a küllem kellemes meglepetés, de nem csalódunk a lapokat forgatva sem. Jó a mű szerkezete, tagoltsága, arányosak az interjúk, a színes fotók hozzá tesznek a mondandóhoz.  A lényeg persze a sorokban van, az egyes interjúk mondandójában. Ugyanis itt mutatkozik meg igazán szerzőnk azon erénye, miszerint képes kihozni alanyaiból azt a pár meghatározó mondatot, amely pályájuk-szakmájuk ars poeticája-ként működik.  

A teljesség igénye nélkül néhány villanat a könyvből. Az indítás stílszerű, kenusok izgalmas története, majd egy másik, helyben egyre meghatározóbb sportág, a kick-boksz kerül látótérbe. Mindkét történet egy szálon, a körmendiség szálán fut és ez a vezérfonal a továbbiakban is marad. Mi több, ki is teljesedik, mégpedig két, eltérő helyzetű és történelmi szerepű család, a Batthyány és a Belencsák esetében.

Batthyány Ödön herceg ugyan Bécsben él, de Körmend ma is a kedvenc városa. „Különleges hely, magasztos érzéseket kelt bennünk... Könnyebben értelmezhetjük, merre tartunk ezzel a névvel", mondja az arisztokrata, aki a város múltbéli értékeinek jelen idejű hordozója. A kérdések minőségén érződik, hogy Tóth Judit nagyon otthon van a Batthyány-család témakörében, kis interjújával is képes átfogóan megjeleníteni a herceg személyiségét, családja érzéseit.  

Hasonló következtetésre jutunk a késeket készítő Belencsák interjúnál is. Régi, míves, a kuncsaftokkal szívesen elbeszélgető mesteremberek képe rajzolódik fel előttünk. Akik pengéik hírét számos országba elvitték, a Belencsák-bicskákat ma is ezrek használják. A városhoz való kötődésük éppen olyan szoros, mint azé a táncosnőé, Rácz-Fodor Bernadetté, aki a modern táncok mestere, tanítója, mostanság pedig a kézművesség gyakorlója. Késműves- kézműves – hasonló tő, hasonló szakmai közeg, városi közösség.

Ez a vonal folytatódik aztán a Charles Edmonson, Delmonte Madison, Ferencz Csaba – Fepu – piros-fekete mezes kosárnagyságok esetében, mígnem eljutunk a legendához, Patonay Imréhez. Patonay-Putesz maga az élő történelem, a hazai – és helyi! - kosárlabda sport legnagyobb alakja. Mindemellett igazi, tősgyökeres körmendi vagány is. Íme, néhány „megtalált", fontos mondata: „Egy Rába-parti Winnetou vagyok... Egyszer volt egy balhém, meghúzgáltak a földön... Azt mormoltam, hogy Winnetou mindent kibír. Jó példája vagyok ennek, én, az öregedő indián".

A körmendi életvonalak aztán tovább fonódnak. Megismerhetjük Pappné Horváth Ildikót, a Mini-cukrászda vezetőjét, vagy a világjáró búvárt, Mikos Veronikát.  Része a nagy egésznek a Szinetár-család is. Ők azok, akik generációkat neveltek a természet értékeinek tiszteletére, a Rába és környezete védelmére.

Végül egy szomorkás, de felemelő történetet kapunk kollégánktól. Wichmann Tamás nyílik meg kérdései nyomán. A sokszoros világ-és Európa-bajnok, olimpiai érmes, valamint a tehetséges szakács, zenész, énekes, vendéglős (milyen az élet... Most bontják el a pénzéhesek egykori, budapesti kocsmáját). A bajnok szívesen időzött Körmenden, megszerette a várost, részt vett a kenus egyesület életében. Példája sokak számára muníció marad még sokáig. Egy kérdésre, miszerint hatgyermekes apaként mennyire tudott megfelelni szerepének, azt válaszolja: „Sikerek és kudarcok sorozata az egész".

Lehet ennél frappánsabb megfogalmazása annak, amit úgy hívunk – élet? 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.