Kenus, kosaras, késes, kultúros életvonalak a mormoló Rába partján

Ugytudjuk.hu

2021-01-08 17:40:00
Ránézésre is szép könyv, kellemes kézbe venni. Külcsínre telitalálat, archaikus címe az elegáns márvány-borítón vonzza a tekintetet. De Tóth Judit körmendi kulturális és sport szakember, újságíró most megjelent interjú kötetének igazi értéke a belbecs. Életvonalak című művének hétköznapi hősei a végén kisvárosi közösséggé állnak össze.  

Mi köt össze egy volt és leendő kenus olimpikont az amerikai kosaras óriással? Mi a közös a sokoldalú, táncos tehetségben és a legendás bicskákat készítő késművesben? Mi a közös az egykori ruhagyár dolgozóiban és a néhai magyar főnemesben? A választ kollégánk jól szerkesztett, pergő párbeszédű, izgalmas műve adja meg.

Egy ilyen stílusú mű alapvetése a jó kérdés, az el- és megtalált gondolat. Tóth Judit e képességek birtokosa, hiszen széles látókör, a helyi történelemben való jártasság jellemzi. Nem mellesleg kiváló íráskészségű, sokoldalú személyiség: a helyi Bereki Bárkás Egyesület egyik vezetője, a kosármeccsek tudósítója, kulturális rendezvények szereplője. Írásait sokan ismerik a szaklapokból, kiadványokból, maga is szerkesztett már újságot.

Kézbe véve új könyvét, a küllem kellemes meglepetés, de nem csalódunk a lapokat forgatva sem. Jó a mű szerkezete, tagoltsága, arányosak az interjúk, a színes fotók hozzá tesznek a mondandóhoz.  A lényeg persze a sorokban van, az egyes interjúk mondandójában. Ugyanis itt mutatkozik meg igazán szerzőnk azon erénye, miszerint képes kihozni alanyaiból azt a pár meghatározó mondatot, amely pályájuk-szakmájuk ars poeticája-ként működik.  

A teljesség igénye nélkül néhány villanat a könyvből. Az indítás stílszerű, kenusok izgalmas története, majd egy másik, helyben egyre meghatározóbb sportág, a kick-boksz kerül látótérbe. Mindkét történet egy szálon, a körmendiség szálán fut és ez a vezérfonal a továbbiakban is marad. Mi több, ki is teljesedik, mégpedig két, eltérő helyzetű és történelmi szerepű család, a Batthyány és a Belencsák esetében.

Batthyány Ödön herceg ugyan Bécsben él, de Körmend ma is a kedvenc városa. „Különleges hely, magasztos érzéseket kelt bennünk... Könnyebben értelmezhetjük, merre tartunk ezzel a névvel", mondja az arisztokrata, aki a város múltbéli értékeinek jelen idejű hordozója. A kérdések minőségén érződik, hogy Tóth Judit nagyon otthon van a Batthyány-család témakörében, kis interjújával is képes átfogóan megjeleníteni a herceg személyiségét, családja érzéseit.  

Hasonló következtetésre jutunk a késeket készítő Belencsák interjúnál is. Régi, míves, a kuncsaftokkal szívesen elbeszélgető mesteremberek képe rajzolódik fel előttünk. Akik pengéik hírét számos országba elvitték, a Belencsák-bicskákat ma is ezrek használják. A városhoz való kötődésük éppen olyan szoros, mint azé a táncosnőé, Rácz-Fodor Bernadetté, aki a modern táncok mestere, tanítója, mostanság pedig a kézművesség gyakorlója. Késműves- kézműves – hasonló tő, hasonló szakmai közeg, városi közösség.

Ez a vonal folytatódik aztán a Charles Edmonson, Delmonte Madison, Ferencz Csaba – Fepu – piros-fekete mezes kosárnagyságok esetében, mígnem eljutunk a legendához, Patonay Imréhez. Patonay-Putesz maga az élő történelem, a hazai – és helyi! - kosárlabda sport legnagyobb alakja. Mindemellett igazi, tősgyökeres körmendi vagány is. Íme, néhány „megtalált", fontos mondata: „Egy Rába-parti Winnetou vagyok... Egyszer volt egy balhém, meghúzgáltak a földön... Azt mormoltam, hogy Winnetou mindent kibír. Jó példája vagyok ennek, én, az öregedő indián".

A körmendi életvonalak aztán tovább fonódnak. Megismerhetjük Pappné Horváth Ildikót, a Mini-cukrászda vezetőjét, vagy a világjáró búvárt, Mikos Veronikát.  Része a nagy egésznek a Szinetár-család is. Ők azok, akik generációkat neveltek a természet értékeinek tiszteletére, a Rába és környezete védelmére.

Végül egy szomorkás, de felemelő történetet kapunk kollégánktól. Wichmann Tamás nyílik meg kérdései nyomán. A sokszoros világ-és Európa-bajnok, olimpiai érmes, valamint a tehetséges szakács, zenész, énekes, vendéglős (milyen az élet... Most bontják el a pénzéhesek egykori, budapesti kocsmáját). A bajnok szívesen időzött Körmenden, megszerette a várost, részt vett a kenus egyesület életében. Példája sokak számára muníció marad még sokáig. Egy kérdésre, miszerint hatgyermekes apaként mennyire tudott megfelelni szerepének, azt válaszolja: „Sikerek és kudarcok sorozata az egész".

Lehet ennél frappánsabb megfogalmazása annak, amit úgy hívunk – élet? 

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.